ראשי > תולדות חסידי ברסלב וימי זכרון > אלול > רבי משה אהרן הלברסברג

רבי משה אהרן הלברסברג

רבי משה אהרן הלברסברג

י״ז באלול תשכ״ב

מקום קבורתו:

בית הקברות שומרי שבת, בני ברק

רבי משה אהרן הלברסברג, נצר ל"החוזה מלובלין" ול"יהודי הקדוש", נולד וגדל בלובלין, וכאשר הכיר שם – בעודו ילד – את חסידי ברסלב, דבקה נפשו בהם והוא הפך לחסיד ברסלב.

כבר בגיל 13, חשקה נפשו לנסוע לאומן, לציון רביה"ק. היה זה עוד טרם נסגרו השערים (לאחר מלחמת העולם הראשונה) אולם, הנסיעה היתה כרוכה בקשיים לא מעטים, ולמרות זאת, ולמרות גילו הצעיר – יצא ר' משה אהרן לדרך, ובמסירות נפש גם הגיע לאומן, שם שפך שיחו לפני ה' בציון רבינו הקדוש.

ר' משה אהרן נשאר כבר באומן לימי ראש הנה הק', ומאז ראה עצמו כאחד מחסידי ברסלב, ואם כי נהנה היה מיגיע כפיו, הקדיש כל רגע פנוי לתורה ותפילה.

לאחר המהפכה הקומוניסטית, כאשר נסגרו השערים והנסיעה הפכה להיות סכנת נפשות של ממש, התמעט מאוד מספר הנוסעים מפולין לאומן, ובשנת תרפ"ח נקבע הקיבוץ הראשון, לכלל חסידי ברסלב בפולין, בעיר לובלין, בה התגורר ר' משה אהרן הלברסברג, ונפשו עלזה על שניתן לו לחזק את הקשר עם אנשי שלומינו.

בלובלין, היה ר' משה אהרן הלברסברג בין גדולי העושים והמעשים להפצת תורת רבינו הקדוש.

רבי משה אהרן שימש כרב בצבא הפולני, ומשכך, עם פרוץ מלחמת העולם השניה, הוא גויס לצבא הפולני ונשלח לדובנו, שם נשבה על ידי הצבא הסובייטי (שפלש לפולין בתחילת המלחמה במסגרת הסכמי ריבנטרופ מולוטוב) והועבר למחנה השבוים לקצינים פולניים ביער קאטין. במחנה, לאחר תקופה, גילה שאחד משומרי המחנה הרוסיים מכירו מתקופת מלחמת העולם הראשונה (שגם אז, נשבה בידי הרוסים ושהה במחנה שבוים במורמנסק). באחד הימים הזהירו השומר כי סכנה גדולה קרבה, והזהירו לברוח – ואף סייע בידו בכך. לאחר תקופה, רצחו הקומוניסטים את קציני הצבא הפולני במה שנודע לימים כ"טבח קאטין".

לאחר המלחמה והתלאות שעברו עליו במהלכה, חזר ר' משה אהרן ללובלין, שם נודע לו שמשפחתו – רעייתו ושלשת בניו – נרצחו בשואה.

ר' משה אהרן עלה ארצה, שבור ורצוץ, והתיישב בעיר חולון. גם כאן החל להפיץ את תורת רבינו הקדוש ולעשות פעלים למען אור החסידות והיהדות בכלל. כך, פעל שהמקוה העירונית תחומם מדי יום, על מנת לאפשר לעובדי השם לטבול מדי יום במקוה, שכן "כיצד יכול אדן לגשת לתפילה בלי מקוה?!", תמה…

הוא שימש במגוון תפקידים, ובין היתר הקים בעירו מוסדות חינוך לתורה ויראת שמים; דאג להכניס מאות ילדים – ניצולי השואה האיומה, שבשל כך לא נימולו – בבריתו של אברהם אבינו ולקרבם לתורה וליראה, ובכלל, היתה לו פרנסתו מעין מקצוע צדדי, ועיקר עיסוקו היה הפצת חסידות.

ר' משה אהרן הלברסברג נפטר ביום ז באלול תשכ"ב ונטמן בבית הקברות שומרי שבת בבני ברק

 

(מקורות: עיתון המודיע, ז אלול תשכ"ג; עיתון מעריב כ"ז כסליו תשי"ח)

תודה לרב ד. ברסלבר על ההפניה למקורות

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support