מוציאים את הבריאה מהכח אל הפועל
י״ב באדר א׳ תשע״ט
"…וכל המצוות והעבירות תלויין גם כן בזה, בבחינת התפתחות הידיים, בחינת כוח ופועל".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, סו)
יהודי יקר, שים לב, אתה לא רק חי בבריאה שה' ברא אותה, ומשתדל לעשות רצונו, אלא אתה נוטל חלק פעיל בבריאת העולם! שכן, ה' הוא זה שברא את הבריאה, אבל אתה זה שמוציא אותה מהכוח אל הפועל!
"כי באמת, אף על פי שכבר ברא ה' יתברך את כל העולם כולו, הארץ וכל אשר עליה – עם כל זה, הכל תלוי על ידי ישראל, שאנו צריכין בכל יום ממש לחדש את העולם ולהוציאו מכוח אל הפועל, על ידי עבודתנו במצוות ובמעשים טובים (ליקוטי הלכות, מתנה ב, ב)
קח לדוגמא את מיליארדי הגויים שברא ה', אלה הם בני אדם בכוח (בפוטנציה), אך לא בפועל, ואם לא נדאג להכניס באותם בני אדם דעת אמיתית, הם לא יהיו אלא "חיות בדמות בני אדם" (כמבואר בליקוטי מוהר"ן ח"ב, ז).
אתה זה שניתנה הבחירה בידך, לקחת חיה בדמות אדם, ולדבר איתה דיבורים קדושים, ולהפוך אותה לאדם אמיתי.
וכך גם כל שאר חלקי הבריאה; הם קיימים רק בכוח, וממתינים עליך שתוציא אותם מן הכוח אל הפועל, על ידי שתכיר ותעבוד על ידם את ה'. "כי כל הבריאה – 'בגין דישתמודעון ליה' – כדי שיכירו וידעו אותו יתברך על ידי כל דבר ודבר של הבריאה; וכל זמן שאין אדם לעסוק בזה, אזי נחשב כל הבריאה ל'תוהו ובוהו', ועל זה נאמר: 'לא תוהו בראה; לשבת יצרה' – שיהיה העולם מיושב מבני דיעה היודעים ומכירים את ריבונם על ידי כל פרטי הבריאה" (ליקוטי הלכות, הכשר כלים ד, א).
ואכן, לשם כך ניתנה לך התורה ומצוותיה; שנוציא על ידה את הבריאה מהכוח אל הפועל. "כי כפי המצווה שמקיימם איש הישראלי, כמו כן הוא מוציא חלק מהבריאה מכוח אל הפועל. למשל כשמקיים מצות ציצית, אזי לפי הקדושה והטהרה וידיעת אלקותו יתברך שממשיך על ידי קדושת מצות ציצית, כמו כן הוא מתקן חלק מהבריאה ונחשב כאילו עתה הוציא זה החלק מהבריאה מכוח אל הפועל. וכן בשאר כל המצוות" (שם).
לעומת זאת, כשאתה עובר עבירה חס ושלום, אתה לא רק מכין לעצמך גיהנום, אלא גם מחריב את הבריאה ומחזיר אותה לתוהו ובוהו, מהפועל אל הכוח…
אמר הקדוש ברוך הוא לעולמו" – מספרים לנו חז"ל – "עולמי עולמי, מי בראך?" והוא ענה לעולמו: "אומר לך מי בראך; אומר לך מי מיצרך: יעקב בראך, ישראל יצרך. דכתיב (ישעיה מג): 'בוראך יעקב ויוצרך ישראל' " (ילקוט שמעוני תנב).
במילים אלו גילה לנו ה' מי זה שבורא את הבריאה: היהודים שקמים בבוקר, נוטלים ידיים, הולכים למקווה, מתיישבים ליד הפתח ואומרים תיקון חצות, לומדים תורה עד עלות השחר, מתעטפים בציצית ומניחים תפילין, מתפללים, נוטלים ידיים לסעודה ואוכלים בברכה – הם אלה שבוראים את העולם ומוציאים אותו מכוח אל הפועל.
גולשים צפו גם ב:

לקראת ההילולה
לקראת יום הילולת רבינו הקדוש, בח"י תשרי, בעוד פחות משבועיים הרי לפניכם חלק מסיפור מסכת ימי חייו נוראי ההוד של רבינו הקדוש, הנחל נובע מקור חכמה, רבינו נחמן בן פיגה זיע"א, נין להבעל שם טוב…

רק בורא עולם ואתה
הקרבה המיוחדת לה אנו זוכים כעת, בחג הסוכות, משמשת גילוי דעת והצהרה ברורה: אבינו הרחום אוהב אותנו, אהבתו אינה מצטננת, איננה דועכת ואיננה מסתייגת, גם אחרי נפילות ומעידות קשות. ועם הידיעה הזו אנו צועדים לקראת…

הנצחון המכריע
הלימוד שצריך ללמוד מחג הסוכות, שמחת חג הסוכות, הקשר שבין ימי הדין לחג הסוכות - ומה צריך ללמוד מזה על מלחמת הקדושה בטומאה ומלחמתו של כל אחד ביצר הרע.

אור האושפיזין – האמונה
הקשר בין ימי חג סוכות לשבעת הרועים - שבעת האושפיזין - ועיקר עניינם שהוא האמונה בבורא עולם, והם המשפיעים עלינו את האמונה ובכוחה מקרבים אותנו לבורא עולם.

זמן לשמוח!
ה'פיתקאות' ובהן פסקי הדין שנחתמו ביום כיפור, עדיין לא נמסרו לשלוחים עד 'הושענא רבא'. בכוחנו עדיין להמתיק הכל, אם אכן נתאמץ לשמח את עצמנו ואת בני ביתנו בימי החג הקדושים, ולא ניתן לעצבות על שלל…