לדבר את הכיסופים!
ה׳ באדר א׳ תשע״ט
"ודע שלא די לאדם בהשתוקקות בלב בלבד, כי צריך האדם להוציא בשפתיו כיסופיו, ועל זה נִסְדַּר סדר התפילות. כי על ידי השתוקקות בלב, נעשה נפש ונקודות בכח. וכשמוציא את תשוקתו בפיו, אזי נעשה הנפש בפועל".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, לא)
העולם כולו נברא בכ"ב [=22] אותיות התורה, כשכ"ב אותיות אלו מצטרפות ומזדווגות יחד בצירופים מצירופים שונים, וכך הם מהוות ומחיות את כל חלקי הבריאה. וכפי שנאמר בספר יצירה (פרק ב, משנה ד): "עשרים ושתים אותיות יסוד קבועות בגלגל ברל"א [=231] שערים, וחוזר הגלגל פנים ואחור".
צירופים אלו, שברל"א שערים, דומים לניקוד אותיות. את אותן האותיות אפשר לנקד בכמה וכמה צורות, כשכל צורת ניקוד נותנת משמעות אחרת לאותן אותיות. כך גם צירופים אלו, מנקדות ומצרפות את האותיות המחיות את הבריאה, בצורות מצורות שונות, לטוב או למוטב.
כיצד נעשים צירופים אלו? מה מנקד את האותיות המחיות את הבריאה?
הכיסופים וההשתוקקות שלנו!
הכיסופים הם "נקודות הכסף"; הם אלו שמנקדים את האותיות ומצרפים אותם. "ולפי הכיסופין כן הנקודות, אם כוסף לרע עושה הנקודות רעים, ואזי נצטרפים האותיות ונזדווגים לעשות פעולות רעות, ואם כוסף לשוב בתשובה, נעשה נקודות טובות, היינו נפשות טובות, ומתנועעים האותיות ונזדווגים לעשות פעולות טובות".
אמור מעתה: בכיסופים ובהשתוקקות שלנו, אנו קובעים את צורת ניקוד וצירוף אותיות הבריאה! בכיסופים שלנו אנחנו מנווטים את הבריאה וקובעים את צורתה.
* * *
אך גם אם הצלחנו לצרף את האותיות לטובה, על ידי הכיסופים הטובים, עדיין מוטל עלינו להוציא את פעולתן מן הכח אל הפועל, כך שאכן יפעלו את פעולתן לטובה ולברכה, זאת אנו עושים באמצעות הדיבור: לדבר את הכיסופים בפה מלא!
כשאנו מבטאים את כיסופינו הטובים לפני השם יתברך; כשאנחנו מספרים לו בפה מלא עד כמה אנו משתוקקים לצאת מהתאוות והמידות הרעות ולחוש בקרבתו – אנו מוציאים את הנפשות הטובות מן הכח אל הפועל, ופועלים פעולות נפלאות בכל העולמות.
וכך מסכם זאת רבי נתן בליקוטי עצות:
"על ידי השיחה שמשיחין ומדברין בינו לבין קונו, ומוציאין בפה הכיסופים והרצונות טובים שלו, מה שהוא נכסף ומשתוקק ומתגעגע לצאת מהרע שלו ולזכות לטוב אמתי, ומתפלל ומתחנן לפני השם יתברך על זה – על ידי זה, הוא מוציא הנפשות טובות מכח אל הפועל. כי על ידי הכיסופים לבד, נעשין נפשות בכח. ועל ידי הדיבור הנ"ל, נגמרין ויוצאין מכח אל הפועל. ועל ידי זה יזכה לפעול בקשתו. וזוכה לצייר אותיות התורה לטוב, ומחיה ומקיים הכל, וממשיך טובה וברכה בכל העולמות" (ליקוטי עצות, התבודדות ג).
"ומחמת שהיום למדתי בספרי קבלה" – מספר מוהרנ"ת באחד ממכתביו – "מעניין התהוות ואריגת כל העולמות על ידי צירופי האותיות במאתים שלשים ואחד שערים פנים ואחור וכו', ועל ידי זה נתעוררתי עתה הרבה הרבה, מדי דברי עם אחד מבני הנעורים שלנו, כמה וכמה מעלות טובות להזוכה לילך בדרכי רבנו זכרונו לברכה, בפרט בעניין הרצונות והכיסופים להשם יתברך ולתורתו בכלליות ובפרטיות ולדברם בפה. הן בדרך כלל, שרצונו להיות יהודי באמת, הן בפרטיות מה שחסר לו בפרט באותו העת. אשרי שיאחז בזה! לית כל מוחא סביל דא, מה שנעשה ונארג מזה בעולמות העליונים, ונפלאות השעשועים העולים לפניו על ידי זה. חיזקו ואימצו לקיים הנהגה זאת בכל עת, למען ייטב לכם לעד" (עלים לתרופה, מכתב שכג).
* * *
לא רק לעצמנו אנו מועילים בכך שאנו מוציאים את הכיסופים הטובים בפה מלא, אלא גם לכל בני העולם. שכן, כשאנו מוציאים את דיבורי הכיסופים מהפה, יש כח בהבל הפה הקדוש הלזה, ללכת ולעורר את כל בני העולם לתשובה, ולהחזירם למוטב.
שכן, "על ידי השיחה שמשיחין ומדברין בינו לבין קונו, ומוציאין בפה הכיסופים והרצונות טובים שלו … מעורר לתשובה כמה נפשות על ידי הדיבור הזה שמדבר בינו לבין קונו. כי ענין זה של כיסופים ורצונות טובות ולהוציאם בפה מלא, הוא יקר מאד, וצריך כל אחד להרגיל עצמו לעסוק בזה הרבה בכל יום, ועל ידי זה יכולין להחזיר כל העולם למוטב" (ליקוטי עצות, שם).
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ושובו אל ה'…
הבה נאמץ לעצמנו את הכח האדיר של אמירת תהלים, יהיה איך שיהיה. ואם הקור העז חדר ללבנו חלילה, לא נמתין לשום התעוררות, רק נטה אוזנינו באמירה זו כפי יכולתנו, כי אז כבר נכללנו בתקוה העצומה.

טעם זקנים – לשה"ק – י
לקריאה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", שיעורי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, מתורגמים ללשון הקודש. אוצר של שיחות, תורות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב ומאנ"ש מדורות קודמים. קונטרס י

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…