דרך תפילה
כ״ו בניסן תשע״ט
עיקר ההשתדלות של כל אדם באשר הוא, צריכה להיות בתפילה. לא כפיתרון נוסף, לא כ'חיוב' שיש למלא, אלא בהבנה פשוטה ואמיתית במציאות – הקדוש ברוך הוא הוא זה שמקיים אותה, ורק אליו יש לפנות. (השתפכות הנפש)
וכן כשלקח יוסף את בנימין, כתיב: "ויגש אליו יהודה", ודרשו חכמינו זיכרונם לברכה: "מצינו הגשה לתפילה".
כבר דברנו על כך מספר פעמים שהתכלית בהבאת הדוגמאות הרבות לכך שכל אבותינו לא רק התפללו, אלא הלכו בדרך התפילה. תפילה הייתה דבר שהקיף את כל מעשיהם. למעשה- הצבענו על כך שזו גם גמרא מפורשת (בבא קמא דף ד ע"א): "האדם נקרא מבעה (=מתפלל)". ואחר שלימדונו הראשונים שהשם של הדבר תמיד יבטא את מהותו, בעל כורחנו נאמר שתפילה היא מהות האדם. דבר לא יכול להפוך להיות מהותי גם אם ישקיעו בו הרבה זמן ביום. הוא יהפוך למהותי כאשר הוא יבטא את החיות של מי שמבצע אותו. והנה, לומר שהאדם נקרא מתפלל בשעה הוא מתפלל – הרי זה דבר פשוט. בודאי שחז"ל מתכוונים לאותה שעה שאינו מתפלל בה. גם בשעה שהאדם אינו מתפלל, גם שם הדבר היא עיקר החיות שלו, שגם באה לידי ביטוי. תפילה היא ביטוי של תלות קיומית בה', ובתחושה זו אפשר ללכת כל הזמן, ובכל מעשה הכוח שלנו אינו באמת שלנו, אלא "ה' אלוקיך הוא הנותן לך כוח" (דברים ל).
נתמקד במקרה שלפנינו, ומתוכו ננסה לעמוד על שורש הדברים. יוסף שהיה במצרים, בזמן שעדין לא התגלה לאחיו, לקח את בנימין כדי לגרום לכל המשפחה לרדת אל מצרים. יהודה ניסה להתווכח איתו בתחילה על כך שהם אינם יכולים לשוב לארצם בלי בנימין, שכן הדבר יגרום צער גדול ליעקב אביהם. התורה מתארת את הדו-שיח בפתיחה: "ויגש אליו [=אל יוסף] יהודה, ויאמר…". התורה לא רק סיפרה לנו שיהודה החל לדבר עם יוסף, אלא שגם קדמה לכך הגשה- "ויגש אליו". חז"ל מפרשים שהכוונה כאן ב"הגשה" היא לתפילה, ומזה לומדים הם ש"מצינו הגשה לתפילה"- מצינו לשון של הגשה במובן של תפילה. לפני שאנחנו בכלל מבינים מהי אותה הגשה, אנחנו מבינים שעל כל פנים לא היה ניתן לדבר בישירות. אי אפשר רק לבוא ולדבר עם יוסף, אלא היה צריך להקדים לכך הגשה, וכאשר מקדימים אותה- אפשר לפעול את מה שרוצים לפעול. איך היא נוצרה בסופו של דבר? על זה התורה לא מדברת. התורה רק אומרת שצורת הפעולה של ההגשה מצד יהודה הייתה בתפילה. הפעולה של ההגשה הייתה תפילה. נשים לב – לא כתוב שנוצרה הגשה, אלא שיהודה ניגש בעצמו. לכאורה- הרי הוא לא ניגש, אלא רק התפלל? אמנם, אם אנחנו יודעים שתפילה היא דרך, הרי שיוצא מכך שהיא מקיפה כל מעשה ומעשה שאנחנו עושים. יהודה לא התפלל שתהיה גישה, אלא הרגיש שהוא עצמו ניגש. מאחר והתפילה מלווה אותו בכל חייו, הרי שעבורו אין שום חילוק בין אם הוא ניגש פיזית או שנוצרה גישה- בין כה וכה "ה' אלוקיך הוא הנותן לך כוח לעשות חיל" (דברים ל).
מי שזוכה ללכת בדרך זו, בכל רגע נתון בחייו יפנה אל ה' כחלק מצורת החיים. אין את הדרך להשיג דבר מסוים, וגם תפילה. התפילה היא הדרך האמיתית להשגת כל דבר. וכך אמר רבי נחמן, שעיקר ההשתדלות של כל אדם באשר הוא, צריכה להיות בתפילה (ליקוטי מוהר"ן, סימן יד). לא כפיתרון נוסף, לא כ'חיוב' שיש למלא, אלא בהבנה פשוטה ואמיתית במציאות – הקדוש ברוך הוא הוא זה שמקיים אותה, ורק אליו יש לפנות.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.