איך יוצאים מזה?
כ״ח בסיון תשע״ט
כאשר אדם מתקן את הדיבור, הוא מעורר את מידת ה'חסד' להשפיע לו כל טוב, כמו שכתוב: "הרחב פיך – ואמלאהו" – אם תרחיב פיך בתפילה, תתמלא בשפע רב; וכמו שכתוב: "וזאת אשר דיבר להם… איש אשר כברכתו ברך אותם" לאמור, שעל ידי הדיבור מקבלים ברכה.
"הדיבור הוא רוח פיו של הקב"ה… וכשפוגמים הדיבור… נעשה מרוח פיו רוח סערה… שממנו באים כל הקטרוגים והנסיונות…
"ותיקון הדיבור הוא על ידי התורה שלומדין בצר לאדם, בעניות ובדחקות… וחז"ל אמרו, 'הלומד תורה בלילה, מושכין עליו חוט של חסד ביום'… אזי נופלים כל המקטרגים השולטים על הדיבור, ואז הדיבור יוצא בשיר ושבח והלל להקדוש ברוך הוא".
('ליקוטי מוהר"ן' ח"א ל"ח ב-ד)
כן, כולנו מכירים את זה, מי יכול לומר שלא? כולנו מכירים המצבים שבהם מרגישים לחוצים, לא הולך לנו, מתוחים ומפוחדים. מביני דבר קוראים לזה 'דינים'.
גם עבודת ה' נפגעת מכך. כשאדם במצוקה, הוא מבולבל וקשה לו מאד להתפלל ולעבוד את ה' באמת.
מה עושים, מרימים ידים?!
רבינו, כדרכו, חושף בפנינו את השורש הרוחני של הבעיה, וממילא מוצא לה פתרון.
נכון, כשאדם במצוקה, זה סימן שמידת הדין מקטרגת עליו. אבל מי נתן לה למידת הדין את הכוח לקטרג? התשובה היא: האדם בעצמו. כשפגם בדיבור שלו.
כי כוח הדיבור נובע מרוח פיו של הקב"ה, כמו שכתוב: "ויפח באפיו נשמת חיים, ויהי האדם לנפש חיה" (בראשית ב' ז') ותרגומו "לרוח מְמַלְלָא" [=לרוח מדברת].
אך כשנפגם הדיבור, בפרט על ידי לשון הרע, נעשה מהרוח הקדושה הזאת "רוח סערה", שבכוחה לדבר בשמיים דיבורים רעים ולקטרג על האדם.
כשנמצאים, חלילה, בתוך סערה כזאת, אכן לא יודעים מה לעשות. אמנם, רבינו לימד אותנו, שכשאדם מתפלל לה' באמת, מתוך הלב, כי אז ה' קרוב אליו ומושיע אותו מיד.
ברם, דא עקא, שהסערה לא נותנת לדבר דיבור אמיתי.
* * *
מה העצה? לא לברוח! דווקא כאן ועכשיו, בלב ליבה של הסערה, פְתַח איזה ספר קדוש, התחבר לתורה ולמד – אם מעט ואם הרבה – כל אחד כפי כוחו ויכולתו – והגעת אל חוף מבטחים.
הסבר העניין הוא, שהרי כל כוחה של רוח הסערה הוא מכך שהאדם לקח את כוח הדיבור שהוא רוח ה', ניתק אותו ממנו יתברך והשתמש בו לרעה, לדיבורים רעים, ומהדיבורים הללו נעשתה רוח הסערה.
מה שצריך לעשות הוא, להוציא את הדיבורים הרעים הללו מתוך רוח הסערה, ולשוב ולחבר לקב"ה, כדי שיחזרו להיות רוח פיו של הקב"ה.
לשם כך, יש להתחזק, ובתוך עין-הסערה לעסוק בתורה, כדי שרוח הסערה תחזור להיות רוח פיו של הקב"ה המגולמים בדברי התורה, כמו שכתוב "כי ה' יתן חכמה מפיו, דעת ותבונה".
* * *
רבינו מסביר לנו עומק נוסף. הדיבור הוא כידוע ספירת ה'מלכות', כמו שכתוב ב'פתח אליהו': "מלכות – פה". לכן, מי שפגם בדיבור, פוגם במלכות ומעורר את מידת הדין לפי הכלל התלמודי: "דינא דמלכותא – דינא" (נדרים כ"ח ע"א) והמורד במלכות חייב מיתה (שבת נ"ו ע"א).
אבל כשאדם מתקן את הדיבור, הוא מעורר את מידת ה'חסד' להשפיע לו כל טוב, כמו שכתוב (תהילים פ"א י"א): "הרחב פיך – ואמלאהו" – אם תרחיב פיך בתפילה, תתמלא בשפע רב; וכמו שכתוב (בראשית מ"ט כ"ח): "וזאת אשר דיבר להם… איש אשר כברכתו ברך אותם" לאמור, שעל ידי הדיבור מקבלים ברכה.
זו הסיבה שהעוסק בתורה בלילה, מושכים עליו חוט של חסד ביום, כפי שאמרו חז"ל (חגיגה י"ב ע"ב). ה'לילה' גם רומז למצב רוחני חשוך שהשתלט על האדם, וכאשר הוא לומד אז, הוא מתקן את הדיבור והופך את מידת הדין למידת החסד.
אכן "מוות וחיים ביד לשון" (משלי י"ח כ"א); הדיבורים הפגומים גורמים לסערה – למידת הדין ולמוות – אך דיבורי התורה משקיטים אותם.
כעת, כבר אי אפשר לטעון שאין מה לעשות!
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.