רבי נחמן חיה'לעס
'רבי נחמן חיה'לעס' נכד רבינו
רבי נחמן חיה'לעס נולד בשנת תקע"ט לאביו רבי זלמן בן רבי יעקב יוסף ליובארסקי, ולאמו הצדקת מרת חיה, בת רבינו, שעל שמה כונה בפי אנ"ש 'רבי נחמן חיה'לס' (= של חיהל'ה).
בן יחיד היה להוריו. מנעוריו דבק בתורה ובעבודת השם. בהגיעו לפרקו לקחו לחתן רבי בער בן רבי שלמה מקארלין.
לאחר נישואיו התגורר בעיר טולטשין, מקום מגורי חותנו. רבי בער עצמו דר בעיר זו, כיוון ששם היה אחד המעונות של חותנו רבי ברוך ממז'יבוז'.
אהוב מאד על צדיקי עירו היה רבי נחמן. כשערך פעם ברית-מילה לבנו, והודיע על כך לאחד מגדולי העיר שנמנה על חשובי תלמידיו של רבי ברוך ממז'יבוז', השיב לו הלה: "לשמחה שלך – לא אלך"… לתמיהת רבי נחמן, הסביר לו: "כוונתי היתה שלא אלך, אלא אזחל על ידיי ועל רגליי, כדי לזכות להשתתף בשמחת הברית של בנך"…
מאידך, בתקופת המחלוקת הנוראה שהיתה על חסידי ברסלב, סבל רבי נחמן – שהיה אברך צעיר – רבות מן המתנגדים שבעירו שהיו נהגו לבזותו ולהציק לו בכל עת מצוא על היותו חסיד ברסלב ועוד נכדו של רבינו. באותה תקופה קשה עמד חותנו הצדיק רבי בער לצדו, וחיזקו לבל ייפול ברוחו כשהוא מזכיר לו את אמרת הצדיקים על הכתוב "ומשמע ודומה ומשא" – "הערן און שווייגן און ליידן", כלומר: "לשמוע, לידום ולסבול באהבה".
רבי נחמן חיה'לעס ירש את כסאו המפורסם של רבינו. הכסא עבר לבנו רבי זלמן, וממנו לנכדו רבי הירש. לאחר פטירת רבי הירש הונח הכסא בשגגה במחסן עצים להסקה, והחסיד רבי הירש ליפל הוציאו משם ובזכותו הוא נותר למשמרת לדורות.
כמו כן היה ברשות רבי נחמן שטר הכתובה של רבינו. לימים רכש אותו בדמים מרובים חסיד ברסלב עשיר מלודז' שבפולין מידי רבי יעקב יוסף בנו של רבי נחמן.
סופר מומחה היה רבי נחמן חיה'לעס, וכל ימיו הניח תפילין שהוא בעצמו כתב את פרשיותיהן. כשביקר החסיד רבי לוי יצחק בנדר אצל בתו נתנה לו במתנה את התפילין של אביה, שהכתב שלהן מהודר להפליא, אלו שמורים עד היום.
במכתבי רבי נתן לבנו רבי יצחק המתגורר בטולטשין, הוא מרבה להתעניין בשלום רבי נחמן חיה'לעס המתגורר אף הוא בעיר זו:
"ותפרוס בשלום ידידי הותיק מורנו הרב נחמן נ"י נכד אדוננו מורנו ורבינו ז"ל, ותרבה לדבר עימו כרצונו, שהוא רצונו יתברך".
"ה' יתברך יודע שאני מתפלל עבורו שיזכה להכיר את כוח וזכות זקנו הנורא, שהוא טובתו בזה ובבא לנצח".
"ושלום לכל אנ"ש ובפרט לידיד נפשי ולבבי החקוק במוחי ולבי בכל עת, הותיק מורנו הרב נחמן נ"י נכד אדמו"ר זצ"ל. ידבר על לבו שיהיה פה בחול המועד הבא עלינו, כאשר כתבה אליו דודתו הצדקת מרת אדיל תחיה".
"מאד אני נכסף שיבוא לפה (= אומן) על ראש השנה הבא עלינו לטובה בסמוך; והוא לטובתו בזה ובבא לנצח, ואי אפשר להאריך. וה' יתברך יזכנו להכין עצמנו כראוי על ראש השנה הבעל"ט, להרגיש מעתה תוקף קדושת היום, כי הוא נורא ואיום".
לעת זקנתו עבר רבי נחמן חיה'לעס לדור באומן, ובשנת תרמ"ט נסתלק שם בגיל שבעים ונטמן בבית העלמין בעיר, סמוך לציונו של רבי נחמן מטולטשין תלמיד מוהרנ"ת.