כשתחליט – לא תפחד יותר
אמונה בבורא, אומר רבינו, אינה רק אמונה תיאורטית בבורא, היכול לברוא עולמות, להפוך משולש למרובע ולהחיות מתים; האמונה בבורא היא גם האמונה בכח העצום שהעניק לנו הבורא, ובכוחינו לממש את אותו כח ולהתקרב אליו למרות הכל.
אמונה עכשיו!
שם, בקרביה של ממלכת הטבע, מצרים, גילה השם וחשף את זרוע עוזו, סילק את הטבע, והראה לנו בחוש ובניסי ניסים, איך בשום אופן העבר אינו מסוגל להשפיע על ההווה והעתיד, והמציאות נקבעת ונבראת בכל רגע…
הכל לטובה?
וודאי ש"טוב ה' לכל", אולם הרי אנחנו לא מרגישים כך, כבני אנוש הרי איננו מבינים את עומק דרכי ה'. כיצד אפוא דורשים חכמינו מהאדם ואף פסקו כך להלכה, ש"חייב אדם לברך על הרעה" – בשמחה…
וראית את אחורי ופני לא יראו…
אי אפשר להבין את הנהגת השם יתברך, כפי שכתוב: וראית את אחורי ופני לא יראו. אפשר רק להתפלל ולקוות לישועה, שתבוא בדרך שיבחר הבורא - ולהודות לו כשהיא תבוא.
השכל הישר באמונה
האמונה היא השכל הפשוט. מי שבינת אדם במוחו מחוייב – מצד השכל האנושי – ללכת אחרי ה'סוחרים הנאמנים' שהכירו היטב את דרכי ההצלחה האמיתית. זו לא רק צדקות; זוהי החכמה הפשוטה והמחוייבת ביותר...
"בטחון" – גם בשבילי?
איך משתמשים בצורה נכונה במידת הבטחון? האם "בטחון" היא דרגה מתאימה לכל אדם? ומדוע בכל פעם שעמדו בני ישראל בנסיון, במדבר, הם החלו לדאוג שוב, כאילו לא נעשו להם ניסים נפלאים לכל אורך הדרך?
להשקיע ביסוד
אנחנו מבינים אומנם שהאמונה היא היסוד של הכל, אבל היא דומה אצלנו כמו יסוד של בניין שחבוי במעמקי האדמה, שאף אחד אינו טורח לחטט בו – אבל הגמרא באה וטופחת על פנינו: אם אתם רוצים…
הכל בהשגחה
מי שיודע שהיסורים אינם מקרה, אלא הותאמו במיוחד עבורו, לטובתו ולתכלית תיקונו באהבת עולם ובהשגחה פרטית – כי אז היסורים קלים מאד ונוחים להתקבל.
יש אמונה!
מעלת עם ישראל ועדיפותם על פני כל האומות בקבלת התורה היתה באומרם "נעשה ונשמע". פירוש: הם מוכנים לציית ולקבל כל צו בשמחה, על אף שהם עדיין לא מבינים מדוע זה טוב להם. די להם בכך…