ליקוטי מוהר"ן
ליקוטי מוהר"ן
ליקוטי מוהר"ן
כ״ב באדר א׳ תשע״ט(חלק א הודפס לראשונה באוסטרהא בשנת תקס"ח, חלק ב הודפס לראשונה במאהלוב בשנת תקע"א, שני החלקים יחד הודפסו לראשונה בברסלב בשנת תקפ"א – בדפוס מוהרנ"ת) – ספר היסוד וחיבורו החשוב של רבי נחמן. ספר היסוד של חסידות ברסלב בפרט וספר בעל השפעה רבה בעולם החסידות בכלל. כאמור, הספר כולל שני חלקים: בחלק א' ישנן רפ"ו […]
(חלק א הודפס לראשונה באוסטרהא בשנת תקס"ח, חלק ב הודפס לראשונה במאהלוב בשנת תקע"א, שני החלקים יחד הודפסו לראשונה בברסלב בשנת תקפ"א – בדפוס מוהרנ"ת) – ספר היסוד וחיבורו החשוב של רבי נחמן. ספר היסוד של חסידות ברסלב בפרט וספר בעל השפעה רבה בעולם החסידות בכלל.
כאמור, הספר כולל שני חלקים: בחלק א' ישנן רפ"ו (286) "תורות", ובחלק ב' – קכ"ה (125) "תורות". החלק הראשון הודפס בחיי ר' נחמן בשנת תקס"ח, החלק השני נדפס רק לאחר פטירתו בשנת תקע"א.
לספר לקו"מ נכתבו פירושים רבים, וכן יש 'קיצור ליקוטי מוהר"ן' מאת רבי נתן שטרנהרץ מנמירוב. ספר ליקו"מ מיוסד על מאמרי חז"ל עמוקים ומאמרי ספרי קבלה כגון ספר הזהר, תיקוני זהר, ספרא דצניעותא, וכתבי האריז"ל בכללותם, ובו נתן לראות כי ההשגות הגבוהות והתורות העמוקות של רבי נחמן חובקות עולם ומלואו
חלק מן התורות נרשמו על-ידי רבינו עצמו, והן מסומנות "לשון רבינו ז"ל", אולם רובן נרשמו על-ידי רבי נתן מברסלב. אחרי שמיעת התורה, נהג ר' נתן לרשום אותה מזכרונו ואחר-כך חזר עליה (בדרך כלל) עם רבינו.
ליקוטי מוהר"ן הוא הספר הנלמד ביותר בברסלב, והוא מכיל את תורותיו-דרשותיו העיקריות של רבינו. כל דרשה נפתחת בדרך כלל במובאה של פסוק מן התנ"ך או מאמר חז"ל, הנרקם בהמשך למארג יפה ביותר של רעיונות ומחשבות גבוהים ורמים – המגרים את הקורא לשאוף להשיג את גבהי המרומים שעליהם משתית רבינו את תורתו. קשה למדי להבין ספר זה לאשורו. אפילו תלמידים מתקדמים מתקשים להדביק את קצב הרבי בכל דרשה. מכאן חוסר האפשרות לחבר לספר פירוש פשוט. צריך לשלוט שליטה מקיפה באמת בתנ"ך, בתלמוד, בזהר ובקבלה כדי לחדור אל תוך הארמון המדהים הזה של היכל התורות של רבינו. אולם, אפילו ברמה של מתחילים, יש הרבה מה ללמוד מהן.
למעבר לספר ליקוטי מוהר"ן במאגר ספרי ברסלב באתר – לחץ כאן
לקריאת מאמר מורחב על ההדפסה הראשונה של הליקוטי מוהר"ן – לחץ כאן
לקריאת הספר באתר