תמימות ופשיטות
כ״ב באדר א׳ תשע״ט
נאמר בתורה: "העשיר לא ירבה". מדוע? מה רע בכך? למה לא נאמר 'כל המרבה הרי זה משובח'? ללמדנו, אתה העשיר – בדעת או בממון – אל תזלזל בפרוטה, שכן כל נקודה קטנה, כל פרוטה – היא קודש, היא נצח נצחים!
"אני לא דואג שמא לא למדתי די או שמא לא התפללתי כראוי, שכן השתדלתי לשמור את הזמן, ואין הקדוש ברוך הוא בא בטרוניא עם בריותיו, אך מזאת אני חושש, שמא לא יצאתי ידי התמימות של רבינו הקדוש"
בביטוי זה אותו התבטא מוהרנ"ת בשכבו על ערש דוי, הניח לפנינו התחזקות עצומה מחד, ועבודה נוראה מאידך – "עבודת התמימות".
מחד מוטל עלינו להתחזק לשמוח בכל מעשה של קדושה, ולו הקל והפשוט ביותר מרוב השעשועים שיש להשי"ת ממנו, מתוך אמונה בכתוב בכל הספרים הקדושים בזוהר הק' ומדרשים.
אך מנגד טמונה בו במאמר זה גם תביעה והתעוררות עצומה, שאלה נוקבת אותה על כל אחד לשאול את עצמו: "היכן אני אוחז במידת התמימות", ולרדוף אחרי כל מצוה ומצוה ולו 'הפשוטה' והקלה ביותר, שכן זהו רצון השי"ת…
וכשיחת רבינו הק' (שיחות הר"ן ק"א): "כבר מבואר כמה פעמים שאין צריכין שום חכמות בעבודת הבורא יתברך, רק תמימות ופשיטות ואמונה. ואמר שפשיטות הוא גבוה מן הכל, כי השם יתברך ברוך הוא הוא בודאי גבוה מן הכל, והוא יתברך הוא פשוט בתכלית הפשיטות".
רבינו הקדוש בעצמו גם התחיל בעבודת ה' בעבודות 'פשוטות' אלו, כמו שהעלה תלמידו מוהרנ"ת בספרו שבחי הר"ן "ועיקר עבודתו בתחילה היה בפשיטות גדול בלי שום חכמות כלל רק בפשיטות גמור… והיה עושה כל מיני עבודות פשוטות של עבודת השם בלי שום חכמות… ובתחילה בימי ילדותו היה נוהג שהיה לוקח איזה גדולים והחליפם על טפלים [-פרוטות]… ואמר ה"לשם יחוד" של עשיית מצוה, ולקח טפל אחד והשליכה לתוך ה'מתן בסתר', ואחר-כך חזר ועשה עצמו כאילו הוא מסיח דעתו מזה, ואחר כך חזר ואמר 'לשם יחוד' הנ"ל וחזר והשליך פרוטה אחת לתוך ה'מתן בסתר', וחזר והסיח דעתו וחזר ואמר ה'לשם יחוד' הנ"ל והשליך עוד פרוטה אחת. וכן חזר ועשה כמה פעמים עד שהשליך כל הפרוטות לתוך ה'מתן בסתר', ועל כל פרוטה ופרוטה אמר ה'לשם יחוד' הנ"ל, וכונתו היה כדי שיעשה מצוות רבות, כי עבודתו היה בפשיטות גמור בלי שום חכמות כלל".
אם נצייר לעצמנו פרוטה של היום – כחמש עשרה אגורות – מטבע חסרת חשיבות, אדם יכול לשים אותה בקופת הצדקה הראשונה שתחת ידו בקלות רבה, שכן אף יצר של קמצנות אינו מייחס לה חשיבות, אך מנגד אף אנחנו איננו מייחסים חשיבות לנתינתו לצדקה, מי מייחס חשיבות בכלל לסכום שכזה? ועוד בכל פעם לומר 'לשם יחוד'? אך דווקא בנקודה זו בא רבינו הקדוש ללמדנו – הפרוטה הקטנה הזאת – הנקודה הטובה הזו – שווה הרבה מאוד! אני זוכה לקיים בה את רצון השם יתברך, ולפניו יתברך חביבה הפרוטה הזאת, שכן שנינו: "אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון ליבו לשמים".
נאמר בתורה: "העשיר לא ירבה". מדוע? מה רע בכך? למה לא נאמר 'כל המרבה הרי זה משובח'? ללמדנו, אתה העשיר – בדעת או בממון – אל תזלזל בפרוטה, שכן כל נקודה קטנה, כל פרוטה – היא קודש, היא נצח נצחים!
דווקא על ידי עשיות פשוטות כאלו זכה רבינו הקדוש לדרגתו העצומה, דווקא מפרוטה ועוד פרוטה הגיע למה שהגיע…
"וכן היה עושה ועובד את השם יתברך בכל מיני עבודות פשוטות לגמרי בלי שום חכמות כלל, אע"פ שבאמת היה חכם גדול ומופלג בחכמה מאד מאד גם בימי קטנותו ובימי נעוריו כאשר היה מפורסם לכל מכיריו, אף על פי כן לא השתמש בשום חכמה כלל בעבודת השם, רק היה נוהג לעשות כל העבודות הפשוטות שבעולם. דהיינו לימוד התורה הרבה, מצוות מעשיות, וריבוי תפלות ובקשות, וריבוי התבודדות מאד לדבר ולפרש שיחתו לפניו יתברך כנ"ל וכיוצא בזה. וזה היה עיקר חכמתו הגדולה מאד, כי מעוצם הפלגת חכמתו זכה תכף לחכמה זו, שאין צריכים שום חכמה כלל בעבודת השם. כי זה עיקר החכמה הגדולה מן הכל, שלא להיות שום חכם בעבודת השם רק בתמימות ובפשיטות בלי שום חכמות כלל"
עיקר היהדות
עיקר שמירת היהדות אף היא על ידי תמימות זו, כמו שכתב רבינו (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, י"ב): "כשאדם הולך אחר שכלו וחכמתו, יוכל ליפול בטעותים ומכשולות רבים, ולבוא לידי רעות גדולות חס ושלום, ועיקר היהדות הוא לילך בתמימות ובפשיטות בלי שום חכמות, ולהסתכל בכל דבר שעושה שיהיה שם השם יתברך ולבלי להשגיח כלל על כבוד עצמו, רק אם יש בזה כבוד השם יתברך – יעשה, ואם לאו – לאו", ומבטיח, "ואז בודאי לא יכשל לעולם".
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.