תורת הקבלה בהתנהגות היומיומית
י״ד באדר א׳ תשע״ט
"מבואר ב'עץ חיים' בתחילתו, שכשהשם יתברך רצה לברוא את העולם, היה אור הקדוש ברוך הוא אין סוף, ולא היה מקום לבריאת העולמות, והוצרך כביכול לצמצם אור האין סוף לצדדין, ונעשה חלל הפנוי, ובתוך החלל הפנוי הזה, ברא כל העולמות … ורבינו, זכרונו לברכה, מבאר כל זה בכל אדם".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, מט)
מאז שיצא הספר הקדוש "עץ חיים" לעולם, הספיקו כבר הרבה מקובלים ללמוד ולדעת על ה"חלל הפנוי" שעשה הקב"ה לצורך בריאת העולם, ועל המשכת אור האין סוף לתוך החלל; האדם הקדמון, והאורות היוצאים ממנו; אורות אח"פ, עולם הנקודים, עולם העקודים, ועולם הברודים.
אך מי העלה בדעתו שדבר זה מתרחש בכל יום? ולא רק בעולמות העליונים, אלא בלבו של כל אחד מאתנו. מי היה מאמין שאת ה"חלל הפנוי" והמשכת אור האין סוף בתוכו, מוטל עלינו לעשות כל בוקר מחדש; לצמצם את ההתלהבות האלוקית האינסופית שבלב, ולהתחיל לחשוב מחשבות טובות ומדודות, כיצד לעבוד את ה'.
גם אותם העולמות הנעלמים ונשגבים, שאינם נזכרים בכתבי האריז"ל, אלא בכתבי מהר"י סרוג, כדוגמת: עולם המלבוש, טהירו עילאה, וכדומה – גם אותם מסביר מוהרנ"ת בליקוטי הלכות (תפילת המנחה ז, כב) כיצד הם מתפרשים בעבודתו האישית של כל אחד ואחד מאתנו.
אכן, "מה גדלו חסדי ה' ונפלאותיו, אשר הוריד לנו זה הנחל ממקור החכמה, הנובע ומשפיע לימודים שורשיים לחכמת הקבלה, ומפרשים ומבארים אותם" (ביאור הליקוטים, הקדמה) באופן שנוכל לא רק 'ללמוד' את חכמת הקבלה, אלא גם 'לקיים' אותה וללכת אתה בעבודת ה' היומיומית.
"כי על פי הדברים האלה וכיוצא בהם, המבוארים בדברינו, תוכל לעשות לך דרך להבין מעט מזעיר בדרכי הקבלה של הזוהר הקדוש והאריז"ל, להוציא מהם דרכים ועצות למעשה, על פי הקדמות נוראות ועצות אמיתיות של דברי תורתו של רבנו ז"ל. שכל תורה ותורה וכל מעשה ומעשה, היא פותחת שערים רבים של השגת אלוקות, שעל ידי זה יכולין להבין גם כל דרכי הקבלה – אם תזכה לשקוד על תורתו הקדושה יום יום בשקידה רבה" (ליקוטי הלכות, תפילין ה, לח).
* * *
ובכן, על פי דברי רבינו בתורה זו, מתחולל כל מהלך הבריאה בכל יום מחדש. בכל יום כשאנו קמים בבוקר, אנו אמורים לברוא את העולם מחדש, לעשות מחדש 'חלל פנוי' ולהמשיך בו את אור האין סוף. ולא זו בלבד, אלא שבכל יום מימות השבוע, אנו אמורים לברוא מחדש את הבריאה של אותו יום: ביום הראשון – את השמים ואת הארץ; ביום השני – את הרקיע שיבדיל בין מים למים, וכן הלאה. וכדברי מוהרנ"ת:
"כי זה הענין של התלהבות האור והצמצום, זה נעשה אצל האדם בכל יום ויום, כפי תיקון הבריאה של אותו היום שהוא צריך להמשיך. כי כמו שבתחילת הבריאה נעשה זה אצל ה' יתברך בעצמו, שבתחילה היה האור אין סוף ולא היה מקום לבריאה, וצמצם האור לצדדין, שעל ידי זה היתה כל הבריאה על ידי החכמה וכו' וכו' – כמו כן נעשה זאת אצל האדם שהוא חלק אלוה ממעל, שהכל נברא בשבילו, שהוא יעסוק בתיקון וקיום העולם כל ימי חייו. ובכל יום ויום, כפי הבריאה שהייתה באותו היום, כמו כן הוא צריך להמשיך על ידי עבודתו תיקון וקיום אותה הבריאה מחדש על ידי כל הנ"ל. כגון: ביום ראשון – כלליות בריאת שמים וארץ וכו'. וביום שני – בחינת 'יהי רקיע בתוך המים' וכו'. שזה בחינת מה שהיו אנשי המעמד עוסקין בפרשת בראשית בכל יום ויום, כמובן למשכיל" (ליקוטי הלכות, תפילת המנחה ז, ב).
וכיצד עושים זאת?
בכל יום מתלהב הלב שלנו – בפנימיותו – לעבודת ה', בהתלהבות אלוקית אינסופית. אך כדי שהתלהבות זו תתגלה ותביא אותנו לידי תורה ותפילה ומעשים טובים, עלינו לצמצם את ההתלהבות האלוקית; לחשוב מחשבות טובות כיצד לעבוד את ה'; ללחום עם שלל המחשבות הזרות והרעות שרוצות להסיח את דעתנו מהתכלית, ולעבוד את ה' בהדרגה ובמידה.
בעבודה פשוטה זו, נעבור כל יום על כל ה"עץ חיים", בתחום המעשי.
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…