ראשי > מאמרים בתורת ברסלב > ריחוק שהוא קירוב

ריחוק שהוא קירוב

ג׳ בסיון תשע״ט

"כל ההתרחקות הוא כולו התקרבות". כדי שנשתנה באמת להיות עובדי ה', עלינו להיכנס בקשיים גדולים ולעבור אותם. בלי כל אלו, ההתקרבות לא תהיה אמיתית, והיא לא תעמוד מול ניסיונות יותר קשים. הקב"ה רוצה לצרף ולזקק אותנו מכל הפסולת שנמצאת בנו, ולשם כך נועדו הקשיים הגדולים. (משיבת נפש)

לפי שאין דרכן של בני אדם להתבונן בדרכים
(בבא קמא דף כז ע"ב)

על אף שקביעה זו על טבע בני אדם נאמרה לעניין היזק ממון, מכל מקום רמז מצאנו בה:כשאנחנו רוצים להגיע למטרה מסוימת, אנחנו לא כל כך מתמקדים בדרך עצמה. הדרך נתפסת בעינינו כאמצעי בלבד, בדרך למטרה הסופית. אילו היה בידינו לדלג מעל כל הדרך ולהגיע למצב הסופי כבר עכשיו, מה טוב היה.

האמת היא שהמציאות היא לא תמיד כך. ההשגחה העליונה מסובבת את האדם לכל מיני דרכים, בכוונה מיוחדת שילך דווקא דרכן. "מה' מצעדי גבר כוננו" (תהלים לז, כג). לימוד מיוחד יתחדש אצלו, אם ליבו יקשיב אל המסר. בנושא זה, מלמד רבי נחמן, כולנו טועים טעות גדולה.

"כשאדם נכנס בעבודת השם, אזי הדרך שמראים לו התרחקות, ונדמה לו שמרחיקין אותו מלמעלה, ואין מניחין אותו כלל ליכנס לעבודת השם" (ליקוטי מוהר"ן תנינא, מח). התרחקות זו מבוארת בהמשך דבריו שם כמציאות בה האדם רוצה להתקדם בעבודת ה' ומשקיע כוחות גדולים בכך, והוא עדיין מחוץ לשערי הקדושה ומלא קשיים בכל דבר. הקושי מתעורר אצלו בכל דבר טוב שהוא רוצה לעשות, והשאלה מעצמה מתעוררת: למה זה חייב להיות כל כך קשה? למה לא רוצים בשמיים שאני כבר אתקדם בעבודת ה', ולא אעמוד שנים באותו מקום? מה הוא מסיק, ואנחנו כמוהו, ממציאות זו? שכנראה שלא רוצים בעבודתו. הקושי לא מרפה לעולם, והוא אומר לו ברורות: אתה לא מבין שהעסק לא תקין? משהו כאן חסר, משהו לא עובד טוב.

מלמד רבי נחמן: בוודאי שכל אחד שרוצה להיכנס בעבודת ה' חייב להגיע למצב הזה. "כשאדם נכנס בעבודת ה', אזי הדרך שמראין לו התרחקות". אז לפני הכול, כשמגיע מצב כזה אנחנו לא מאבדים את העשתונות ונזכרים שזה מצב נורמלי. אבל לעצם העניין- איך מתמודדים עם מצב של קשיים בלתי פוסקים? מה ייתן לנו את הכוח להאמין שרוצים בעבודה שלנו אחרי הכול? כותב רבי נחמן: "ובאמת, כל ההתרחקות הוא רק כולו התקרבות". ובמקום אחר הוא מרחיב בעניין זה: "כי מי שהוא הולך בגשמיות כל ימיו ואחר כך נתלהב ורוצה לילך בדרכי השם יתברך, אזי מידת הדין מקטרג עליו ואינו מניח אותו לילך בדרכי השם יתברך ומזמין לו מניעה, והשם יתברך חפץ חסד הוא ומסתיר את עצמו כביכול בהמניעה הזאת, ומי שהוא בר דעת הוא מסתכל בהמניעה, ומוצא שם הבורא ברוך הוא" (ליקוטי מוהר"ן, קטו). כיצד נוכל למצוא את רצון ה' להיטיב לנו בתוך המניעה? "והנה הכלל, שכל המניעות הם רק בשביל החשק, כדי שעל זה יהיה לו חשק גדול ביותר" (שם סו, ד). מטרת המניעה היא לעורר חשק גדול יותר אצל האדם שמשתוקק, כשהוא לא יישבר מחמת הקשיים וההפרעות.

כל התמונה עכשיו מתהפכת. הקשיים וההפרעות נועדו כדי לקדם אותנו. כל מחשבה אחרת היא טעות גמורה בהבנת מה ה' רוצה מאיתנו. "כל ההתרחקות הוא כולו התקרבות". כדי שנשתנה באמת להיות עובדי ה', עלינו להיכנס בקשיים גדולים ולעבור אותם. בלי כל אלו, ההתקרבות לא תהיה אמיתית, והיא לא תעמוד מול ניסיונות יותר קשים. הקב"ה רוצה לצרף ולזקק אותנו מכל הפסולת שנמצאת בנו, ולשם כך נועדו הקשיים הגדולים.

בהסתכלות השטחית שלנו, אנחנו נוטים להסתכל מהר מידי על המטרה הסופית ורוצים להיות מייד שם. אמת היא שכשאנחנו חפצים בטוב האמיתי, בוודאי שרצון אמיתי ישתוקק לכך כל רגע, מההבנה שחייו הם רק בהתקרבות אל ה'. אבל על כל פנים, גם הוא צריך לדעת שבעולם האמיתי, שום דבר לא מתרחש באינסטנט. אין "שלושה צעדים בדרך להיות עובד ה' מושלם", או "המדריך המיידי לשיבור המידות". שינוי אמיתי מצריך עבודה אמיתית, שמתבררת מתוך הקשיים. נשים לב לדרכים אפוא, ונקשיב למה שה' רוצה מאיתנו באמת. נעזוב את החשק המיידי שלנו, ונפנה אותו לחשק אמיתי, ולא נתבלבל ממה שלא הולך כמו שאנחנו רוצים. נשים לב לדרך – היא שונה ממה שאנחנו חושבים. נלמד עוד הרבה ממנה, בעזרת ה'.

גולשים צפו גם ב:

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support