ראה ראיתי
כ״ו בניסן תשע״ט
הנסיון בפניו עמד משה היה הנסיון ללמד זכות על עם ישראל. משה רבינו, שראה כמה רע עתידים ישראל לעשות; כמה פעמים עתידים להמרות רצון ה', התקשה ללמד עליהם זכות "עד שעל ידי זה היה קשה לו לילך בשליחות הגאולה".
דרשו חז"ל: שתי ראיות אני רואה. רואה אני שעתידין לקבל את התורה, ורואה אני כמה עתידים לצערני במדבר.
צדק ומשפט מכון כסאך
חסד ואמת יקדמו פניך
(תהלים פט)
כאשר ביקש הקב"ה ממשה לממש את יעודו ולגאול את עם ישראל, אומרים לנו חז"ל, ביקש משה לסרב לבורא. שבעה ימים ביקש משה להתחמק מהתפקיד שיעד לו הבורא; שבעה ימים ניסה הבורא לשכנעו עד שקיבל את השליחות.
טענתו של משה, ממשיכים חז"ל, היתה כפולה: מדוע זה אלך אני לגאלם, אם לא אני עתיד להכניסם לארץ ישראל? מדוע יהיה זה תפקידי לגאלם גאולה זמנית, שאינה הגאולה העתידה, השלמה? "שלח נא", אמר משה לקדוש-ברוך-הוא, "ביד תשלח", ביד מי שעתיד לגאלם את הגאולה השלמה, המשיח.
טענה נוספת היתה בפיו של משה רבינו: הלא בני ישראל עתידים להכעיסך במדבר, לנסותך, להמרות רצונך, לעשות עגל. מדוע זה יגאלו כעת גאולה זמנית?
אולם הבורא אינו מניח לו. "ראה ראיתי", הוא משיב לו. יודע אני את אשר להיות, יודע אני כמה עתידים להכעיסני במדבר; יודע אני כמה עתידים לנסותיני ולהמרות רצוני – אולם אני מעלים עין. איני רואה אלא את עניים כעת, את זעקתם, את רצונם האמיתי ואת קבלת התורה.
בליקוטי הלכות, מסביר רבי נתן כי הנסיון בפניו עמד משה היה הנסיון ללמד זכות על עם ישראל. משה רבינו, שראה כמה רע עתידים ישראל לעשות; כמה פעמים עתידים להמרות רצון ה', התקשה ללמד עליהם זכות "עד שעל ידי זה היה קשה לו לילך בשליחות הגאולה".
"אבל," ממשיך רבי נתן, "הבורא יתברך טען עמו הרבה, שאף על פי כן הוא רוצה לגאלם, כי הוא מסתכל רק על הטוב".
הקדוש-ברוך-הוא אף רמז לו את זה באחד האותות שנתן לו: הפיכת המטה לנחש – ושוב למטה. לאחר שהפך את המטה לנחש, אמר לו הבורא: "שלח ידך ואחוז בזנבו".
גם כאשר שקועים ישראל עמוק בזוהמת הנחש, אפשר להושיעם. אם יתפוס הצדיק איזו נקודה טובה, הוא יכול להפוך על ידה את הנחש למטה, להכניסם לכף זכות ולדונם.
כזו היא הנהגת הבורא את העולם. אם עומד רע, לעולם הוא יבקש טוב. זהו גם פירוש הפסוק המובא בכותרת המאמר: כך מנהיג הבורא את העולם, לעולם לא במשפט לבד או באמת לבד. אם ניצב המשפט, ניצב לידו – לפניו! – הצדק (מלשון צדקה); אם באה האמת לקטרג, תמיד יעמוד לפניה החסד, ילמד זכות.
ראה ראיתי, אומר הבורא למשה רבינו ע"ה, גדול וראשון הנביאים: רואה אני את הרע, ואף על פי כן מתמקד אני בטוב.
ראה ראיתי, מלמד אותנו בורא עולם: יש בכם רע, אבל אף על פי כן התמקדו בטוב. כי אם תאחזו בזנבו של הנחש, בנקודה הטובה הנמצאת – והיא תמיד נמצאת! – תוכלו להפוך את רוע הנחש למטה, לטוב.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…