קחו עמכם דברים
י״ב באדר א׳ תשע״ט
הקדוש ברוך הוא יודע היטב כמה הלב שלנו אטום, וכמה הבוץ שבו אנו מתבוססים סמיך ודביק. "כי הוא ידע יצרנו, זכור כי עפר אנחנו". ומה שהוא רוצה מאתנו, זה רק "קחו עמכם דברים"; בואו ודברו עמי.
כדי לנצל את ה"אלול" עד תומו, ולחזור בתשובה שלימה, לא צריך הרבה. "קחו עמכם דברים ושובו אל ה'" (הושע יד, ג); לפתוח את הפה, ולדבר עם ה' – זה הכל! זה נראה אולי פשוט מדי, אבל זה כל מה שמבקשים מאתנו. "אין אני מבקש לא זבח ולא קרבנות" – אומר לנו הקב"ה – "אלא דברים, שנאמר קחו עמכם דברים ושובו אל ה'" (מדרש רבה, תצוה פרשה לח).
הקדוש ברוך הוא יודע היטב כמה הלב שלנו אטום, וכמה הבוץ שבו אנו מתבוססים סמיך ודביק. "כי הוא ידע יצרנו, זכור כי עפר אנחנו" (תהילים קג, יד). ומה שהוא רוצה מאתנו, זה רק "קחו עמכם דברים"; בואו ודברו עמי, סַפְּרוּ את מצבכם הקשה, תתוודו על מה שעשיתם, תביעו חרטה על העבר, ותבקשו רחמים על להבא.
הוא אפילו לא מבקש מאתנו 'לייצר' או 'לייבא' דיבורים; הוא לא מצפה מאתנו שנדבר דיבורים של בעלי מדרגה, אלא "קחו עמכם", "עמכם דייקא, כי אפילו במקומות נמוכים ומגושמים שאתה שם, צריכים שתדעו שגם שם יש לכם כח לקחת דברים מאשר 'עמכם' ולשוב אל השם" (השתפכות הנפש, פא). אתה לא צריך 'לשחק' צדיק; דַּבֵּר מהמצב הנמוך שלך…
אם המצב שלך הוא, שאין לך פחד מיום הדין הקרב ובא, קח מחשבות אלו והפוך אותם לדיבורים: "ריבונו של עולם, תראה כמה התרחקתי עד שאיני מרגיש פחד מאימת הדין. אלול הגיע כבר, ואני מיובש לחלוטין. רחם עלי, מול את ערלת לבבי והשיבני אליך".
מי שגם זה קשה לו לדבר, "יוכל לעשות לו שיחה ותפילה מזה בעצמו, ועל זה בעצמו יצעק ויתחנן לפניו יתברך, שנתרחק כל כך, עד שאינו יכול אפילו לדבר, ויבקש מאתו יתברך רחמים ותחנונים, שיחמול עליו ויפתח פיו, שיוכל לפרש שיחתו לפניו" (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, כה).
* * *
כשהקדוש ברוך הוא צועק אלינו באלול: "שובו אולי", הוא לא מתכוון אלא שנצעק אליו: "השיבנו ה' אליך". "כי באמת כל צעקתו יתברך שצועק אלינו 'שובו אלי', כוונתו זה בעצמו שאנחנו נצעק אליו תמיד השיבנו ה' אליך" (ליקוטי הלכות, קריאת שמע ה, י).
זה, הרי כל אחד יכול. שכן, "אפילו הבעל מלאכה ומשא ומתן, יכול למצוא לנפשו כמה שעות ביום שיעסוק בהם באמירת תהילים והתבודדות לפרש שיחתו לפניו יתברך, ועל ידי זה יזכה בוודאי לתשובה שלימה, בבחינת קחו עמכם דברים ושובו אל ה'. כי על ידי שנתעורר על כל פנים בדיבורים קדושים לבקשו 'השיבנו', זה יהיה נחשב להתעוררות שלנו, ונזכה על ידי זה לתשובה שלימה" (שם).
כך, שמה שמוטל עלינו בחודש זה, הוא להתחדש בקיום עצת ה"התבודדות": "דהיינו, לקבוע לו שעה או יותר, להתבודד לבדו באיזה חדר או בשדה, ולפרש שיחתו בינו לבין קונו. ותפילה ושיחה זו יהיה בלשון שמדברים בו, ואת כל אשר עם לבבו ישיח ויספר לפניו יתברך, הן חרטה ותשובה על העבר, והן בקשת תחנונים לזכות להתקרב אליו יתברך מהיום ולהלאה באמת, וכיוצא בזה כל חד לפום דרגיה. ויזהר מאד להרגיל עצמו להתמיד בזה מדי יום ביום שעה מיוחדת. ושאר היום יהיה בשמחה" (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, כה).
כשאנחנו נעשה את שלנו; ניקח דיבורים ונבוא לפני ה' – הוא לא רק יתפייס אלינו, אלא גם יחזיק לנו טובה על כך. שכן: "בא וראה שלא כמידת הקדוש ברוך הוא מידת בשר ודם. מדת בשר ודם, מקניט את חבירו בדברים – ספק מתפייס הימנו ספק אין מתפייס הימנו. ואם תאמר מתפייס הימנו – ספק מתפייס בדברים ספק אין מתפייס בדברים. אבל הקדוש ברוך הוא, אדם עובר עבירה בסתר – מתפייס ממנו בדברים, שנאמר קחו עמכם דברים ושובו אל ה'. ולא עוד אלא שמחזיק לו טובה, שנאמר וקח טוב" (יומא פו ע"ב).
* * *
לסיום, בל נשכח את ה"ליקוטי תפילות" – הספר אשר רבים מאנ"ש, סיימו את כולו בחודש אלול. שכן, אם בכל השנה כולה, ספר זה מומלץ והכרחי, הרי שבאלול אין ספר מתאים ממנו.
"כי תפילות כאלו עדיין לא היו בעולם, והם מלאים כל טוב לבית ישראל. תפילות תחינות ובקשות והפצרות וריצויים ופיוסים ווידוים וטענות ואמתלאות וצעקות ושועות וזעקות גדולות לשם יתברך, לעורר רחמיו המרובים עלינו שיקרבנו לעבודתו יתברך חיש קל מהרה" (הקדמת ליקוטי תפילות).
"ומי שיהיה רגיל בתפילות אלו באמת ובתמימות" – מבטיח מוהרנ"ת – "בודאי יזכה לחיי עולם" (שם). ומעתה: קחו עמכם דברים – קחו את הדיבורים המתוקים והמעוררים של ה"ליקוטי תפילות" – ושובו אל ה'!
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…