פרשת עקב
כ״ו בתמוז תשע״ט
לקט הארות וביאורים נפלאים ממעיינו העמוק של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב מלוקטים מספריו הקדושים ומספרי תלמידו הגדול רבי נתן מברסלב, לפרשת השבוע: פרשת עקב (פרשת השבוע)
וְהָיָה עֵקֶב תִּשְׁמְעוּן אֵת הַמִּשְׁפָּטִים הָאֵלֶּה… אַדְמָתֶךָ דְּגָנְךָ וְתִירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ שְׁגַר אֲלָפֶיךָ וְעַשְׁתְּרֹת צֹאנֶךָ
הקב"ה רוצה תמיד להשפיע לנו כל טוב, אבל לפעמים השפע מתעכב כי הקב"ה יודע שהשפע והעשירות יכול להביא אותו לחטא כמו שכתוב "פן תאכל ושבעת… ושכחת את ד' אלוקיך" (דברים ח' י"ב – י"ד) מובן אפוא שמי שרוצה פרנסה ועשירות, עליו לקדש את ממונו ולהשתמש בו כראוי לצדקה ולמצוות שלא יביא אותו לחטא.
וזה פירוש והיה עקב תשמעון עקב הוא הממון כמו שאמרו חז"ל על הפסוק "היקום אשר ברגליהם זה ממונו של אדם שמעמידו על רגליו", היינו כשתקדש את ממונך אזי וברך פרי אדמתך וכו' שתזכה לעשירות.
(על פי 'ליקוטי הלכות' מילה ה' י"ד)
אֶרֶץ אֲשֶׁר לֹא בְמִסְכֵּנֻת תֹּאכַל בָּהּ לֶחֶם
אדם שאוכל רק לחם ולא שאר מעדנים, פעמים שהוא מחמת עניות, שאין לו כסף לקנות מעדנים ופעמים שהוא בזכות ששובר תאוות אכילה ודי לו בלחם לשובע ואינו מעוניין בתענוגי האכילה. והוא שהתורה משבחת את ארץ ישראל אשר לא במסכנות – בעניות תאכל בה לחם – ולא שאר מעדנים, כי בארץ ישראל יש שפע עשירות, ומה שתאכל בה לחם הוא בזכות קדושת הארץ שמי שאוכל מפירותיה אינו מתאווה לתענוגים ומעדנים ודי לו בלחם לשובע.
(על פי 'ליקוטי מוהר"ן' א' מ"ז)
וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל מָה יְהוָה אֱלֹהֶיךָ שֹׁאֵל מֵעִמָּךְ כִּי אִם לְיִרְאָה אֶת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ
אטו יראת שמים מילתא זוטרתא היא… לגבי משה מילתא זוטרתא היא [= האם יראת שמים דבר קטן הוא… לגבי משה הוא דבר קטן] (ברכות לג:)
תשובת הגמ' אינה מובנת לכאורה, אמנם לגבי משה רבינו לגודל מעלתו יראת שמים הוא דבר קטן, אך משה מדבר אלינו ועתה ישראל מה ה' אלוקיך דורש "מעמך" ואצלנו לכאורה אינה דבר קטן כלל וכלל.
אלא הביאור הוא שהצדיקים מאירים בתלמידים שלהם דעת כזו ועצות כאלו, עד שכל מי שירצה יוכל להגיע לדרגות גבוהות של יראת שמים, לכן אמר משה רבינו "ועתה ישראל" אחרי שלימדתי אתכם חכמה ומוסר במשך כל הארבעים שנה (וכפי שכתוב בפרשיות דברים ואתחנן עקב) "מה ה' אלוקיך שואל מעמך כי אם ליראה", כי עכשיו גם אתם יכולים לזכות ליראת שמים אמיתית אם רק תרצו.
(על פי 'ליקוטי הלכות' פדיון בכור ה' ל"ג)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…