פרשת חיי שרה
ט׳ בתמוז תשע״ט
ליקוט קצר לפרשת השבוע מאוצרו המופלא של רבינו הקדוש, ומחיבורו הענק של מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א – ליקוטי הלכות, מבוארים בשפה קלה ומובנת לכל נפש, על פרשת השבוע – פרשת חיי שרה (פרשת השבוע)
הַשָּׂדֶה נָתַתִּי לָךְ וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ לְךָ נְתַתִּיהָ (בראשית כג יא)
מערת המכפלה היתה נחשבת אצל עפרון כמקום חשוך ומאוס ומכרה בשמחה לאברהם (זוהר, חיי שרה קכח ע"ב)
אורו של הצדיק מאיר בכל העולמות ובפרט בעולם הזה, אולם יש אנשים שאינם מרגישים באורו הגדול ואדרבא לפעמים נדמה להם להיפך…
זאת משום שחטאיו של האדם מטמטמים את לבו ושכלו באופן שאינו יכול להרגיש ולהכיר את האור האמיתי וכפי שנאמר על החוטאים "חכמים המה להרע ולהיטיב לא ידעו" (ירמיהו ד)
זאת מצאנו בעפרון, שמערת המכפלה שהוא מקום קדוש מאד שהוא שער גן עדן, בכל זאת היתה נחשבת בעיניו כמקום חשוך ומאוס, כי חטאיו החשיכו את עניו מלראות את הקדושה שלה..
(ליקוטי מוהר"ן ח"א יז ב)
וְאַבְרָהָם זָקֵן בָּא בַּיָּמִים וה' בֵּרַךְ אֶת אַבְרָהָם בַּכֹּל (בראשית כד א)
ימי חיינו הם כלים שעלינו למלא בתורה ובמצוות ובדעת אלוקים, כל יום נראה בתחילה קטן ומצומצם, כאילו שאי אפשר להכניס בו קדושה ודעת, אם בגלל טרדות ולחצים, אם בגלל עייפות וחוסר חשק, אבל אל תבהל, התחל ועסוק בעבודת ה' כפי שתוכל כפי כוחך, ותראה אט-אט שכל הקשיים וההפרעות אינם כה נוראים כפי שחשבת, ותוכל למלא את הכלים את הימים שלך בהרבה הרבה קדוש ודעת.
כשאנחנו מבקשים אריכות ימים, אנחנו מבקשים את זה, שנגדיל ונאריך את הימים שלנו ונמלא אותם בהרבה טוב נצחי.
מי שעושה כן, יזכה לעשירות גשמית, כי הקב"ה חפץ תמיד להשפיע בעולם טובה וברכה, אלא שצריך להכין כלים כדי לחלק את השפע הזה. לכן מי שהגדיל והאריך את הימים שלו ומילא אותם בהרבה רוחניות יזכה באותם הכלים לקבל גם שפע גשמי (עיין ליקוטי מוהר"ן ח"א יד "כשנתקן ברוחניות נתתקן בגשמיות גם כן").
לכן אברהם אבינו שהיה "זקן ובא בימים" שזכה לאריכות ימים דקדושה שהגדיל את ימיו ומילא אותם בהרבה רוחניות, זכה גם כן לשפע גשמי "וה' ברך את אברהם בכל"
(ליקוטי מוהר"ן ח"א ס ב)
וַיֵּצֵא יִצְחָק לָשׂוּחַ בַּשָּׂדֶה (בראשית כד סג)
"לשון תפילה" (רש"י)
על ידי התפילה נמשך שפע בעולם, כפי שאנחנו מוציאים בבריאת העולם שלא יצאו הצמחים מן האדמה עד שהאדם התפלל שירדו גשמים (רש"י)
לכן כשאדם מתפלל בשדה, כל העשבים והצמחים נותנים לו כח ונכללים בתפילתו, שהרי מצאנו שגם העשבים אומרים שירה, אם כן שבא אדם ומתפלל ביניהם, ותפילה זו היא כאמור השורש הרוחני של השפע של העולם כולו, העשבים והצמחים בכלל, לכן מחזירים הם את כוחם לתפילתו, ונכללים בה.
והוא מה שכתוב "ו'יצא י'צחק ל'שוח ב'שדה" ראשי תיבות יבול, שהלך להתפלל בשדה וכל העשבים ויבול הארץ נתנו כחם ונכללו בתפילתו.
הערה: אמנם תפילת שמונה עשרה נפסק להלכה שאין להתפלל בשדה, והקשו התוס' (ברכות לד.) על יצחק אבינו, ותירץ המשב"ז שהחביא עצמו בין השיחים, ועין בפוסקים אור"ח סימן צ' סעיף ה' עוד תירוצים.
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב יא)
וְיִתֶּן לִי אֶת מְעָרַת הַמַּכְפֵּלָה (בראשית כג ט)
הצדיקים אינם מסתפקים במעלתם הגבוהה אלא משתדלים בכל יום ויום להוסיף קדושה יותר ויותר וכמו שאמרו חז"ל "כי כל ביתה לבוש שָׁנִים" אל תקרי שָׁנִים אלא שְׁנַיִם "פתוח תפתח" הענק תעניק" "נתן תתן" דהיינו שגם אחרי שכבר קיימת את המצוה אל תסתפק בכך ותוסיף להתגבר ולעלות יותר ויותר.
לכן האבות הקדושים זכו להיקבר דווקא במערת "המכפלה", כי הם תמיד השתדלו להוסיף יותר ויותר קדושה כמו שכתוב (איוב יא) כי כסלים לתושיה.
לכן גם מכונה העיר חברון קרית ארבע על שם מערת המכפלה לרמז על התגברות והשתדלות הצדיקים בכפל כפליים להוסיף ולעלות יותר ויותר כי ארבע הוא כפל כפליים.
(ליקוטי הלכות, תפילין ה, לט)
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…