פרשת וישלח
כ״ט בתמוז תשע״ט
לקט הארות וביאורים נפלאים ממעיינו העמוק של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב מלוקטים מספריו הקדושים ומספרי תלמידו הגדול רבי נתן מברסלב, לפרשת השבוע: פרשת וישלח (פרשת השבוע)
הַיְלָדִים אֲשֶׁר חָנַן אֱלֹהִים אֶת עַבְדֶּךָ (בראשית לג, ה) כִּי חַנַּנִי אֱלֹקִים וְכִי יֶשׁ לִי כֹל (בראשית לג, יא)
התפללת? ביקשת? אתה רוצה שיתקבלו התפילות! כעת עסוק בתורה, כי על ידי לימוד התורה מתקבלות כל התפילות והבקשות, כי התורה מעלה חן על לומדיה כמו שאמרו חז"ל (עירובין נד:) כך שהתפילות והבקשות גם הן מוצאות חן בעיני הקב"ה ומתקבלות.
כך שיעקב איבנו שעסק בתורה כמו שכתוב עליו "איש תם יושב אוהלים" ותרגומו בית אולפנא [-בבית המדרש], לכן זכה לחן והתקבלו כל בקשותיו "כי חנני אלוקים וכי יש לי כל"!
(ליקוטי מוהר"ן ח"א א)
"וְיַעֲקֹב נָסַע סֻכֹּתָה וַיִּבֶן לוֹ בָּיִת" (בראשית לג,יז)
אמרו חז"ל (סוטה יא) כל העוסק בבנין מתמסכן [- נעשה עני] כי כשבונה בית מחזק את האחיזה שלו בעולם הזה ומגדיל את המציאות החומרית שלו, דבר שעלול להביא אותו לגאווה או לרדיפת מותרות וחומרנות, כדי למנוע מצב זה עליו להתחזק דווקא אז בידיעת ה' ובקרבתו ואז לא יזיק לו בנין הבית, אדרבה יתקיים בו בחכמה יבנה בית ובתבונה יתכונן (משלי כד).
מצוות סוכה סגולתה להקנות לאדם חכמה ובינה כמבואר בתיקוני זוהר (ג.) שמידת הבינה מכונה אמא דמסככא על בנין, לכן על ידי קיום מצווה זו כראוי יזכה לדעת ויוכל לבנות בית בלא חשש.
והוא שכתוב ויעקב נסע סוכותה – ויבן לו בית שעל ידי מצוות סוכה בנין הבית יהיה כראוי.
('ליקוטי מוהרן' ח"א רסו)
וַיָּבֹא יַעֲקֹב שָׁלֵם עִיר שְׁכֶם… וַיִּחַן אֶת פְּנֵי הָעִיר (בראשית לג יח)
אמר רב מטבע תיקן להם, ור' יוחנן אמר מרחצאות תיקן להם (שבת לג:)
כשמשאו ומתנו של אדם באמונה, שנזהר מכל שקר ורמאות, הוא זוכה לאמונה שלמה ובטחון חזק בהקב"ה שיתן לו את פרנסתו בעתה בלא טרדות ודאגות כמו שכתוב בזוהר (בלק קצח:) שעל ידי אמת זוכים לאמונה, ועליו נאמר "ברכת ה' היא תעשיר, לא יוסיף עצב עמה" (משלי).
אולם כשאין משאו ומתנו באמונה, הוא פוגם באמונה ונדמה לו שרק חריצותו והשתדלותו הם אלו שיביאו לו את הפרנסה, כך שכל ימיו הוא דואג וטורח ומתייגע כדי להתפרנס ועליו נאמר "בעצבון תאכלנה".
והוא מה שאמרו חז"ל על יעקב שהגיע לשכם ש"מטבע תיקן להם" ו"מרחצאות תיקן להם", כי יעקב אבינו מידתו אמת כמו שכתוב "תתן אמת ליעקב", ועל ידי האמת תיקן את ה"מטבע" את המשא ומתן שיהיה באמת ובאמונה, שעל ידי זה זוכים לאמונה ולביטחון בה' וניצולים מההרגשה של כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה שהיא פגם באמונה, והיינו "מרחצאות תיקן להם" ללמד שתיקן את האמונה בה', כי חז"ל אמרו על הפסוק "ותרד בת פרעה לרחוץ" שנתגיירה ונטהרה מהעבודה זרה, שעל ידי תיקון המטבע רוחצים ונטהרים מפגם האמונה.
('ליקוטי מוהר"ן' ח"א כג, ג)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…
ערב ראש השנה
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם…
השמחה של סוכות
סמוך לאחר היום הקדוש והנורא, יום כיפור, לאחר שתוקנו שלשת המחיצות הפרוסות לפני התאווה ואפשר להכנס ולשבת ביניהם, אז מתאפשר לנו להכנס ולשבת ביניהם, בבחינת "ופרוס עלינו"...
חג הסוכות
במה התייחד חג הסוכות שזכה לתואר "זמן שמחתנו"? הלא גם בשאר החגים קיים הצווי "ושמחת בחגך"? ואם מצד חשיבותו נראה, לכאורה, שדווקא בחג השבועות בו קיבלנו את התורה המיוחדת לנו מבורא עולם, דוקא אז עלינו…
לקראת ההילולה
לקראת יום הילולת רבינו הקדוש, בח"י תשרי, בעוד פחות משבועיים הרי לפניכם חלק מסיפור מסכת ימי חייו נוראי ההוד של רבינו הקדוש, הנחל נובע מקור חכמה, רבינו נחמן בן פיגה זיע"א, נין להבעל שם טוב…
זמן לשמוח!
ה'פיתקאות' ובהן פסקי הדין שנחתמו ביום כיפור, עדיין לא נמסרו לשלוחים עד 'הושענא רבא'. בכוחנו עדיין להמתיק הכל, אם אכן נתאמץ לשמח את עצמנו ואת בני ביתנו בימי החג הקדושים, ולא ניתן לעצבות על שלל…
הנצחון המכריע
הלימוד שצריך ללמוד מחג הסוכות, שמחת חג הסוכות, הקשר שבין ימי הדין לחג הסוכות - ומה צריך ללמוד מזה על מלחמת הקדושה בטומאה ומלחמתו של כל אחד ביצר הרע.
שמחת תורה
שמחת תורה היא היא "שורש כל השמחות" ומכוחה אפשר לשמוח בכל, בכל החיים, ובכל המעשים משום שהתורה האירה בהם ונתנה להם פשר ותוכן.