פרשת וירא
ט׳ בתמוז תשע״ט
ליקוט קצר לפרשת השבוע מאוצרו המופלא של רבינו הקדוש, ומחיבורו הענק של מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א – ליקוטי הלכות, מבוארים בשפה קלה ומובנת לכל נפש, על פרשת השבוע – פרשת וירא (פרשת השבוע)
כִּי נָבִיא הוּא וְיִתְפַּלֵּל בַּעַדְךָ וֶחְיֵה (בראשית כ ז)
הכיצד יוכל בן אנוש לעמוד להתפלל כפי שראוי ומתאים לדבר לפני מלך מלכי נמלכים, אלא שהקב"ה מתאווה לתפילתן של צדיקים ושולח להם כביכול דיבורים מלמעלה שיוכלו להתפלל וכפי שאמר רבי חנינא בן דוסא שאם שגורה תפילתי בפי יודע אני שהיא רצויה לקב"ה שנאמר "בורא ניב שפתיים" (ישעיה נז) שהקב"ה בורא ונותן לצדיק את הדיבורים שיוכל להתפלל ולכן אנחנו מבקשים קודם התפילה ה' שפתי תפתח ופי יגיד תהילתך.
כמובן, כל תפילה אהובה לפני השי"ת אך שלימות התפילה היא כאמור, רק כשהשי"ת שולח לאדם את הדיבורים שידבר איתם.
נמצא שהתפילה השלמה קרובה לדרגה של נבואה, שמקבל דיבורים מלמעלה ברוח הקודש. וכן מפורש ברמב"ם בהלכות תפילה ששלמות התפילה שיגיע קרוב למדרגת הנבואה.
ולכן אמר הקב"ה לאבימלך שיבקש מאברהם שיפלל בעדך כי נביא הוא, ותפילתו תתקבל.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א י')
וְאַיֵּה הַשֶּׂה לְעֹלָה (בראשית כב ז)
כל העולם נברא לכבודו יתברך כמו שאמרו חז"ל ובכל מחשבה דיבור ומעשה צריך האדם להשתדל תמיד להגדיל את כבוד השי"ת, אבל לפעמים הוא נופל "למקומות" רוחנים כאלו שהם רחוקים מאד מכבודו יתברך, דהיינו שעוברים עליו ספקות ובלבולים כנגד האמונה הקדושה, במצבים כאלה משתררת בלב הרגשה של יאוש והתנתקות מהקב"ה.
אבל חז"ל גילו לנו שאין הדבר כן כמו שאמרו חז"ל (ירושלמי תענית ג.) "אם יאמר לך אדם היכן הוא אלוקיך אמור לו בכרך הגדול שברומי" כלומר שאפילו הטומאה גם שם אפשר למצוא את הקב"ה כי מלוא כל הארץ כבודו.
אנמנם בודאי שאין רואים ואין מרגישים את הכבוד האלוקי הזה השורה במקום הטומאה כי הוא כבוד נסתר ונעלם מאד שנאמר עליו "איה מקום כבודו" וכמובא בזוהר שזו דרגה קדושה נעלמת ונסתרת שאי אפשר להשיג אותה בשום אופן.
לכן העצה למי שנפל לספקות הללו שלא יתייאש ידע ויזכור שבודאי הקב"ה נמצא עמו גם במקום ובדרגה הזו ויתאמץ וישתדל ויחפש בכל אופן איך שיוכל להתקרב אליו יתברך ודוקא על ידי זה שמתאמץ ומבקש להתקרב בכל זאת לכבודו יתברך ומצטער ומבקש איה מקום כבודו – יזכה גם הוא לקבל כח וחיות מהקדושה הנעלמת במקום שלו שגם היא בבחינת "איה מקום כבודו" כך שעד מהרה יצא מאפילה לאורה למקומות רוחניים שבהם מכירים ומרגישים את כבוד ה'.
כל זה מרומז בפסוק "ואיה השה לעולה". כי אדם זה שנפל לספקות באמונה צריך בעצם להביא קרבן עולה כמו שאמרו חז"ל שקרבן עולה מכפר על הרהור הלב (מדרש רבה פ"ז) אבל היום שאין לנו אפשרות להקריב, הבקשה והחיפוש של איה – איה מקום כבודו הוא השה לעולה שמכפר על הרהור הלב ומתקן את כל הספקות והבלבולים.
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב יב)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…