פרשת וירא
י״א באב תשע״ט
לקט הארות וביאורים נפלאים ממעיינו העמוק של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב מלוקטים מספריו הקדושים ומספרי תלמידו הגדול רבי נתן מברסלב, לפרשת השבוע: פרשת וירא (פרשת השבוע)
וַיֹּאמַר ה' אַל נָא תַעֲבֹר מֵעַל עַבְדֶּךָ (בראשית יח, ג)
"גדולה הכנסת אורחין, מהקבלת פני שכינה" (שבת קכז ע"א)
מעבר לחשיבות הגדולה של מצוות הכנסת אורחים, ישנה סגולה מיוחדת להכנסת אורחים תלמידי חכמים. זוהי סגולה לתפילה בכוונה!
שכן, תלמידי חכמים, גם כשהם הולכים בדרכים, הם עובדים בכך את השם יתברך ומקדשים כל מקום שהם באים לשם, כמו שכתוב "ואוֹרַח צדיקים כאור נוגה". כך שמי שמארח אותם מסייע להם ב'אורַח צדיקים' שלהם וזוכה לברכה, כמו שכתוב: "ברכות לראש צדיק" (משלי י, ו), וכמו שאמרו: "אורח מברך" (ברכות מו ע"א). שכן אדם שמקדש את פעולותיו הגשמיות – מכניס בהן חיות אלוקית, והדבר מביא שפע ברכה.
אך במיוחד מסייע הדבר למארח בעבודת התפילה, כי זה גם המסר של י"ח ברכות התפילה – שכל הצרכים החומריים תלויים רק בו יתברך – הפרנסה, הבריאות וכולי – וכשמפפנימים זאת, מפיחים חיות אלוקית בעולם החומרי, ובעקבות כך מושפעת ברכה.
העניין הזה רמוז בדברי חז"ל: "תפילות – כנגד תמידין תקנום" – התפילות הן 'כנגד' כל המחשבות הזרות והבלבולים שמתנגדות לתפילה, ו'תיקונם' הוא על ידי 'תמידין' – דהיינו הכנסת אורח תלמיד חכם, כמו שאמרו חז"ל, ש"כל המכניס אורח תלמיד חכם בתוך ביתו – כאילו מקריב תמידין" (ברכות י).
(עפ"י ליקוטי מוהר"ן ח"א כט)
וְהָאֱלֹקים נִסָּה אֶת אַבְרָהָם (בראשית כב, א)
לפעמים מוחו של האדם נמצא ב'קטנות', כלומר שקשה לו להתבונן בדיבוריו ובמעשיו – ואז קשה לו גם להתפלל, שכן צריך להתאמץ מאד כשרוצים להתרכז בדיבורי התפילה.
בכדי לזכות ל'גדלות המוחין' צריך לעשות 'תשובה מאהבה' על העוונות, שכן אמרו חז"ל, שכאשר עושים תשובה מיראה – נשאר רושם מהחטא גם לאחר התשובה, ואילו כשעושים תשובה מאהבה – החטא נמחק לגמרי (יומא פו). עיקר הרושם של החטא נשאר במוח, מעין דברי חז"ל על הפסוק "ונטמתם בם" (ויקרא יא, מג) – שעבירה מטמטמת לבו של אדם (יומא לט).
זה פירוש הפסוק: "ויהי אחר הדברים" – מי שקשה לו להתרכז וכוונתו ב'דיבורים' של התפילה באה רק 'אחר' התבוננות – סימן שהוא צריך לרומם את המוח שלו שנמצא בקטנות – "והאלוקים נסה" – שם אלוקים מרמז על 'מוחין דקטנות' (כמובא בכוונות האר"י) – הוא צריך 'להרים על נס' את המוח, וזאת על ידי 'אברהם' – על ידי תשובה מאהבה, כי מידתו של אברהם היא אהבה כמו שכתוב: "אברהם אוהבי" (ישעיה מא, ח).
(עפ"י ליקוטי מוהר"ן ח"א עו)
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…