פרשת ויחי
י״ב בתמוז תשע״ט
ליקוט קצר לפרשת השבוע מאוצרו המופלא של רבינו הקדוש, ומחיבורו הענק של מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א – ליקוטי הלכות, מבוארים בשפה קלה ומובנת לכל נפש, על פרשת השבוע – פרשת ויחי (פרשת השבוע)
"שִׂכֵּל אֶת יָדָיו" (בראשית מח, יד).
הקדוש ברוך הוא ברוב רחמיו, נותן לכל נברא את צרכיו לפי דרישתו, כמו שכתוב (תהלים קמה, טז): "פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון" – לפי הרצון של כל אחד.
לכן, מי ששכל בקודקודו מבקש מה' בעיקר על שפע רוחני ושכל קדוש המכונה בלשון חסידות: "שפע מוחין".
וכשמתפלל אדם על שפע רוחני, הוא זוכה גם לשפע פרנסה, שהרי כל הבעיות הכלכליות נובעות מחטאיו של האדם, כמו שאמרו חז"ל (קידושין פב ע"א): "שהַרֵעוֹתי את מעשי וקיפחתי את פרנסתי".
לעומת זאת, מי שמקדיש את כל תפילותיו רק לשפע חומרי, אמנם יזכה לה, אך יחמיץ את ההזדמנות לזכות בשפע רוחני שיטיב עמו לנצח.
עצה זו רמוזה במילים: "שִׂכֵּל את ידיו". ידיים מסמלות קבלת שפע, ככתוב "פותח את ידיך ומשביע". אדם צריך "לשַׂכֵּל" את ידיו, כלומר להתכוון לקבל שפע של דעת אלוקית שתסייע לו בעבודת ה' ואז ממילא ייוושע גם בגשמיות.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א כד, ה)
"בְּחַרְבִּי וּבְקַשְׁתִּי" (שם מח, כב)
"בצלותי ובבעותי" [= בתפילתי ובבקשתי] (אונקלוס).
כלי הנשק העיקרי של היהודי, הן במלחמתו על צרכיו החומריים והן במלחמתו על צרכיו הרוחניים, הוא התפילה, כמו שאמר דוד המלך (תהלים מד, ז-ט): "לא בקשתי אבטח וחרבי לא תושיעני… באלוקים הִלַלנו כל היום.
לכן תירגם אונקלוס את "בחרבי ובקשתי" – בתפילתי ובבקשתי, כי רק זה היה הנשק של יעקב במלחמת הקיום שלו וזה גם הנשק העיקרי של כל צאצאיו עד עולם.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, ב)
"יִשָּׂשכָר חֲמֹר גָּרֶם" (שם מט, יד)
"עתיר בנכסין" [=עשיר בנכסים – אונקלוס].
יש עומק בתורה שאי אפשר לזכות בה אלא על ידי עשירות גדולה, וכשם שבכל לימוד תורה אמרו חז"ל: "אם אין קמח – אין תורה" (אבות ג, יז) כך נזקקים לעומק המיוחד הזה שבתורה לעושר גדול.
לכן, משה רבינו וכל הנביאים היו עשירים, כמו שאמרו חז"ל (שבת צב ע"א). גם רבי יהודה הנשיא שסידר את המשנה היה עשיר גדול, ורב אשי שסידר את הגמרא גם הוא היה עשיר.
לכן התורה מכונה "הון" כמו שאמרו חז"ל "הונה של תורה" (עירובין סד ע"א) שכן להבנה העמוקה הזו זוכים רק על-ידי הון רב.
בני שבט יששכר היו גדולי תורה, כמו שאמרו חז"ל שיצאו מהם מאתיים ראשי סנהדרין (בראשית רבה עב, ה), הם שזכו להבנה העמוקה הזו בתורה, כמו שכתוב: "ומבני יששכר יודעי בינה", ולכן התברכו בעושר כדי שעל ידה יזכו לעומק הזה.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א ס)
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.