פרשת ויחי
י״ב בתמוז תשע״ט
ליקוט קצר לפרשת השבוע מאוצרו המופלא של רבינו הקדוש, ומחיבורו הענק של מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א – ליקוטי הלכות, מבוארים בשפה קלה ומובנת לכל נפש, על פרשת השבוע – פרשת ויחי (פרשת השבוע)
"שִׂכֵּל אֶת יָדָיו" (בראשית מח, יד).
הקדוש ברוך הוא ברוב רחמיו, נותן לכל נברא את צרכיו לפי דרישתו, כמו שכתוב (תהלים קמה, טז): "פותח את ידיך ומשביע לכל חי רצון" – לפי הרצון של כל אחד.
לכן, מי ששכל בקודקודו מבקש מה' בעיקר על שפע רוחני ושכל קדוש המכונה בלשון חסידות: "שפע מוחין".
וכשמתפלל אדם על שפע רוחני, הוא זוכה גם לשפע פרנסה, שהרי כל הבעיות הכלכליות נובעות מחטאיו של האדם, כמו שאמרו חז"ל (קידושין פב ע"א): "שהַרֵעוֹתי את מעשי וקיפחתי את פרנסתי".
לעומת זאת, מי שמקדיש את כל תפילותיו רק לשפע חומרי, אמנם יזכה לה, אך יחמיץ את ההזדמנות לזכות בשפע רוחני שיטיב עמו לנצח.
עצה זו רמוזה במילים: "שִׂכֵּל את ידיו". ידיים מסמלות קבלת שפע, ככתוב "פותח את ידיך ומשביע". אדם צריך "לשַׂכֵּל" את ידיו, כלומר להתכוון לקבל שפע של דעת אלוקית שתסייע לו בעבודת ה' ואז ממילא ייוושע גם בגשמיות.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א כד, ה)
"בְּחַרְבִּי וּבְקַשְׁתִּי" (שם מח, כב)
"בצלותי ובבעותי" [= בתפילתי ובבקשתי] (אונקלוס).
כלי הנשק העיקרי של היהודי, הן במלחמתו על צרכיו החומריים והן במלחמתו על צרכיו הרוחניים, הוא התפילה, כמו שאמר דוד המלך (תהלים מד, ז-ט): "לא בקשתי אבטח וחרבי לא תושיעני… באלוקים הִלַלנו כל היום.
לכן תירגם אונקלוס את "בחרבי ובקשתי" – בתפילתי ובבקשתי, כי רק זה היה הנשק של יעקב במלחמת הקיום שלו וזה גם הנשק העיקרי של כל צאצאיו עד עולם.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, ב)
"יִשָּׂשכָר חֲמֹר גָּרֶם" (שם מט, יד)
"עתיר בנכסין" [=עשיר בנכסים – אונקלוס].
יש עומק בתורה שאי אפשר לזכות בה אלא על ידי עשירות גדולה, וכשם שבכל לימוד תורה אמרו חז"ל: "אם אין קמח – אין תורה" (אבות ג, יז) כך נזקקים לעומק המיוחד הזה שבתורה לעושר גדול.
לכן, משה רבינו וכל הנביאים היו עשירים, כמו שאמרו חז"ל (שבת צב ע"א). גם רבי יהודה הנשיא שסידר את המשנה היה עשיר גדול, ורב אשי שסידר את הגמרא גם הוא היה עשיר.
לכן התורה מכונה "הון" כמו שאמרו חז"ל "הונה של תורה" (עירובין סד ע"א) שכן להבנה העמוקה הזו זוכים רק על-ידי הון רב.
בני שבט יששכר היו גדולי תורה, כמו שאמרו חז"ל שיצאו מהם מאתיים ראשי סנהדרין (בראשית רבה עב, ה), הם שזכו להבנה העמוקה הזו בתורה, כמו שכתוב: "ומבני יששכר יודעי בינה", ולכן התברכו בעושר כדי שעל ידה יזכו לעומק הזה.
(ליקוטי מוהר"ן ח"א ס)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…