פרשת במדבר
י״ט בתמוז תשע״ט
לקט הארות וביאורים נפלאים ממעיינו העמוק של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב מלוקטים מספריו הקדושים ומספרי תלמידו הגדול רבי נתן מברסלב, לפרשת השבוע: פרשת במדבר (פרשת השבוע)
כָּל יֹצֵא צָבָא בְּיִשְׂרָאֵל
כל אחד מישראל נקרא "יוצא צבא", כי כידוע יש בעבודת ה' שני מצבים, מצב של "עייל" – כניסה לעבודה, ומצב של "נפיק" – יציאה מהעבודה, שהם זמני עליה וזמני הירידה, וצריך לדעת לעבוד את ה' בשני המצבים, כמו שכתוב בזוהר: "זכאה מאן דעייל ונפיק" [=אשרי מי שנכנס ויוצא].
אולם, עיקר ההתחזקות צריך האדם בזמן הירידה, כי אז היצר מתגרה מאד, ורוצה להפיל אותו לגמרי ולייאש אותו. דווקא אז צריך להתגבר מאד, לחטוף מה שיוכל בעבודת ה'.
לכן נקרא כל אחד מישראל יוצא צבא, שבזמן "היציאה", דווקא אז הוא צריך להתחזק ולהיות איש חיל ב"צבא" ה' ולא ליפול בדעתו כלל.
(על פי 'ליקוטי הלכות' ברכת הפירות הלכה ה' אות כ')
וְחָנוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אִישׁ עַל מַחֲנֵהוּ וְאִישׁ עַל דִּגְלוֹ לְצִבְאֹתָם
כל אחד צריך לדבר עם חברו בענייני עבודת ה' ולקבל מחברו התעוררות והתחזקות, אולם על המדבר עם חברו להכיר את מקומו ולא להכנס בגבול חברו, כלומר, לא כל דרך בעבודת ה' ולא כל הנהגה שטובה בשביל חברי, טובה גם בשבילי, כי כל אחד עובד את ה' לפי דרגתו ולפי שורש נשמתו.
כמו כן אל לו ליפול בדעתו כשהוא רואה שחברו מתעלה בעבודת ה', ואילו הוא מנסה ומתאמץ – ואיננו מצליח. שכן לכל אחד ואחד יש את המקום שלו והדרך המיוחדת לו בעבודת ה', וכמאמר התם (ב'סיפורי מעשיות') "זה המעשה שלו, וזה המעשה שלי".
זוהי אפוא האזהרה שבתורה "וחנו בני ישראל איש על מחנהו" – שכל אחד יכיר מקומו בעבודת ה' ולא יכנס בגבול חברו.
(על פי 'ליקוטי הלכות' ברכת הפירות הלכה ה' אות כ')
דֶּגֶל מַחֲנֵה יְהוּדָה.
ביום יש 12 שעות והם כנגד 12 חדשי השנה וכנגד 12 שבטי ישראל.
חשיבות מיוחדת לשלושת השעות הראשונות של היום, שכן:
– עיקר המלכות והחשיבות בישראל היתה לדגל מחנה יהודה, שהם שלושת השבטים שנסעו בראשונה, ועל שם יהודה אנו נקראים יהודים.
– עיקר קדושת ישראל שופע בשלושת החדשים הראשונים בשנה, שהם מניסן – יציאת מצרים, ועד סיון – קבלת התורה.
– עיקר השפעת האמונה בכל יום היא בשלושת השעות הראשונות של היום.
לכן יש לקרוא קריאת שמע של שחרית עד סוף שלוש שעות זמניות מהתחלת היום, כי אז הזמן המתאים לזכות לאמונה הקדושה ולקבל עול מלכות שמים.
(על פי 'ליקוטי הלכות' קריאת שמע הלכה ה' אות ו')
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…