פרשת אחרי-קדושים
ה׳ באב תשע״ט
לקט הארות וביאורים נפלאים ממעיינו העמוק של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב מלוקטים מספריו הקדושים ומספרי תלמידו הגדול רבי נתן מברסלב, לפרשת השבוע: פרשת אחרי מות – קדושים (פרשת השבוע)
כִּי נֶפֶשׁ כָּל בָּשָׂר דָּמוֹ בְנַפְשׁוֹ הוּא (ויקרא יז, יד)
דיבורים קדושים של תורה ותפילה הם התרופה לכל המריבות שבעולם, כמו שאמרו חז"ל: "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם" (תד"א זוטא, יא).
הסיבה הרוחנית לכך שהדיבורים הקדושים עושים שלום בדבר ה' היא, שבכל פרט מהבריאה גנוזות אותיות קדושות של דבר ה' שאמר והיה העולם.
אלא שמחמת החטאים האותיות הללו "נשברו" כלומר כך שהייעוד של הבריאה לעבוד בה את השם – נסתרה ובכל דבר קיימת בחירה שקולה אם להשתמש בו לעבודת ה' או להיפך חלילה.
כשאדם אוכל ושותה, הריהו מקבל חיות מהאותיות המהוות את ה"נפש" שבמאכל, וכשם שבאכילה החומרית אבות המזון נספגים בדם, כך גם מבחינה רוחנית האותיות של המאכל "נספגות" בדם שהוא הנפש, כפי שנאמר: "כי נפש כל בשר דמו בנפשו הוא" (ויקרא שם).
אבל מאחר שהאותיות שבורות ומפורדות – גם הדם המקבל מהן חיות "מפורד" וגורם למריבות, כפי שנאמר "ויז נצחם" (ישעיה סג) ופירש רש"י שזה הדם הגורם לנצחנות. היינו מחלוקת.
על ידי דיבורים של תורה ותפילה, מוציאים את האותיות-הנפשות המפורדות, ומצרפים אותן למילים קדושות, ככתוב "נפשי יצאה בדַברו" (שיר השירים, ה), כך שנעשה ביניהן חיבור שלם המתקן את כל המחלוקות, כנאמר: "בורא ניב שפתים שלום" (ישעיה נז) לאמור, שהדיבורים הקדושים עושים שלום בעולם.
(עפ"י ליקוטי מוהר"ן ח"א, עה)
הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ (ויקרא יט יז)
"אמר רבי עקיבא, תמה אני אם יש בדור הזה מי שיכול להוכיח" (ערכין טז ע"ב)
תוכחה היא אומנם מצווה וחובה, אבל יש לנהוג בה בזהירות מרובה, כך שהיא תביא תועלת ולא תזיק. שכן כאשר מזכירים לאדם את חטאיו, הרי במקום שהדבר יעורר בו רצון להשתפר, זה עלול לגרום לו ריפיון ידיים.
למה הדבר דומה? לפסולת שריחה רע – כל עוד היא מונחת במקומה, הריח אינו מורגש כל כך, אבל אם מזיזים אותה – ריחה נודף והולך.
כך החטאים, כשמזכירים אותם ומתעסקים בהם, מתחיל ריחם הרע לנדוף, דבר שמחליש את הנפש שהחיות שלה הוא מהריח הטוב של המעשים הטובים, כפי שאמרו חז"ל שהנשמה נהנית מהריח (ברכות מג ע"ב).
רק הצדיקים הגדולים שמלאים וגדושים באהבת ישראל וברחמים, אפילו על החוטאים הגדולים שבהם, מסוגלים תוך כדי תוכחתם לנטוע בחוטאים את הידיעה וההרגשה הברורה שעוד לא אבדה תקוותם לשוב בתשובה שלימה, ואדרבה אם יתגברו ויתחזקו – כל הירידות שלהם יהפכו לעליות.
כך נאמר על תוכחתו של משה לישראל על חטא העגל: "נרדי נתן ריחו" (שיר השירים א) לאמור, שהוכיח אותם באהבה ובכבוד, כך שהדבר לא יחליש את דעתם על ידי הריח הרע של החטאים.
(עפ"י ליקוטי מוהר"ן ח"ב ח)
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.