פרשת אחרי-מות
י״ח בתמוז תשע״ט
ליקוט קצר לפרשת השבוע מאוצרו המופלא של רבינו הקדוש ומספרו הגדול ליקוטי מוהר"ן, ומחיבורו הגדול של מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א – ליקוטי הלכות, מבוארים בשפה קלה ומובנת לכל נפש, על פרשת השבוע – פרשת אחרי מות (פרשת השבוע)
עַל שְׁנֵי הַשְּׂעִירִם גּוֹרָלוֹת (טז,ח)
לפעמים מתגברים העוונות כל כך על האדם, עד שהוא כל כך מבולבל שאינו יודע מה לעשות, בבחינת מה שצעק דוד "עד אנה אשית עצות בנפשי". במצב כזה, זה עצמו מה שצריך האדם לעשות: לצעוק להשם יתברך עד אנה אשית עצות בנפשי, ולהשליך כל יהבו על השם יתברך ולסמוך על ה' יתברך לבד.
ענין זה, הוא כמו גורל, שהאדם משליך את עצמו וגורלו על השם יתברך, ומצפה למה שיעלה בגורלו לפני ה', בבחינת אתה תומיך גורלי, וכמו שכתוב 'בחיק יֻטַּל את הגורל ומה' כל משפטו'.
וזה בחינת הגורל שהטיל הכהן ביום כיפור (על שני השעירים, האחד לה' והשני לעזאזל), כי בגלל ריבוי העוונות של כל השנה, שהיו צריכים להתוודות אז על השעיר לעזאזל, בגלל זה היה קשה לברר האמת איזה מהם יהיה לה' ואיזה לעזאזל, כי אם על ידי הגורל, ודווקא על ידי זה התבררה העצה אמתית.
(על פי אוצר היראה, עצה טז; על פי: ליקוטי הלכות, אורח חיים, תענית ד,כג)
"בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם" (ויקרא טז, כט)
בין הדברים החשובים שהתענית טומנת בחובה, היא סגולתה לבטל מחלוקת.
שכן על ידי תענית מחלישים הגוף ואת רצונותיו נגד רצון ה', כפי שרמוז בפסוק 'תענו את נפשותיכם', נפש היא הרצון, כמו שכתוב "אם יש את נפשכם" (בראשית כג, ח), וכפי שמבאר הזוהר (בפרשת אחרי, סח) על הפסוק הזה: "לאדבקא רעותא דלבא לקב"ה [= להדביק את רצון הלב אל הקדוש ברוך הוא].
לכן, על ידי שזוכים בתענית לבטל את הרצון מפני רצון השי"ת, מבטלים את המחלוקת, שכן אמרו חז"ל: "בטל רצונך מפני רצונו, כדי שיבטל רצון אחרים נגד רצונך" (אבות ב).
עצה זו מרומזת במאמר חז"ל: "אין שלום – צום" (ראש השנה יח ע"ב), לאמור, שעל ידי צום מבטלים את המחלוקת ועושים שלום.
(עפ"י ליקוטי מוהר"ן ח"א קעט)
כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם (טז,ל)
כל התפילות והתחינות והבקשות והסליחות שעם ישראל מרבה לבקש בעשרת ימי תשובה ובפרט ביום כפור, אין כוונתם להתפלל ולבקש על מה שהיה בעבר בלבד; אלא האדם המתפלל צריך שיכוון בבקשתו ותפילתו שיעזור לו השם יתברך מעכשיו ללכת בדרך התשובה, שלא יחטא עוד ולא יפול משום דבר, רק יזכה לדרך התשובה באמת, שהיא בחינת בקיאות בהלכה.
וזה מה שאנחנו מבקשים בימים האלה "ותן בליבנו לעזוב דרך רשע" וכו' וכן "יהי רצון שלא אחטא עוד" וכו'. וכן במקומות נוספים בתפילות ימי התשובה.
וכל זה הוא בחינת מלחמת עמלק בכוחו של צדיק האמת, שהיא בחינת העבודה של הכהן גדול ביום כיפור. וזה בחינת כי ביום הזה יכפר עליכם לטהר אתכם מכל חטאותיכם וכו', שעיקר הכפרה, בחינת 'כי ביום הזה יכפר עליכם', הוא שנזכה על ידי זה "לטהר אתכם מכל חטאותיכם, [עד ש]לפני ה' תטהרו", פירוש: שהשם יתברך יטהר אותנו להבא מכל חטאותינו, וימשיך עלינו דרך התשובה הנ"ל, לטהר עצמינו מכל חטאותינו מעכשיו, שלא נחטא עוד.
ולזה זוכים כל החפצים באמת בכח צדיק האמת, שזהו בחינת העבודה של יום כיפור, שעל ידי זה ממשיך 'בקיאות' ללכת בדרך התשובה תמיד, בכל השנה.
(על פי ליקוטי הלכות, אורח חיים, הלכות שבת, ו,נג)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…