ערב ראש השנה
כ״א בסיון תשע״ט
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם ראו זאת אצל אנ"ש? האם ראו זאת בכל תפוצות ישראל? מאמר דעה.
זה כמעט 20 שנה ששערי הציון הנעולים נפתחו לרווחה, שדרכי ציון האבילות אשר שממו מבלי באי מועד, מלאו עד אפס מקום. זכינו למה שלא זכו כמה וכמה דורות, לבוא ולהתקבץ ברבבותינו בימי ראש השנה הקדושים בציון רבינו הקדוש.
אלא שלצד השמחה הגדולה, איזה ניצוץ של צער עושה גם הוא את דרכו אל הלב, בראותנו איך השתנה עם השנים צביונו של היום הקדוש "ערב ראש השנה" עד לבלי הכר. אמרתי אשיחה צערי וירווח לי:
רבינו הקדוש מלמד אותנו בסיפורי מעשיות, מעשה מאבידת בת מלך, שה"יום האחרון" הוא היום בו מתגבר היצר הרע יותר מכל שאר הימים, ויש להזהר מאד להישמר בו מכל מיני פיתויים ולנצל אותו עד תומו, כי בו תלויה מציאת הבת מלך. בטעות קטנה ביום האחרון, יכולים להפסיד את עמל כל השנה! (עיי"ש היטב)
ומקובל אצל אנ"ש שה"יום האחרון" מרמז [גם] על היום הקדוש של "ערב ראש השנה", שהוא היום האחרון של כל השנה, וצריכים להישמר בו ולנצלו עד תומו.
ואכן, היום הקדוש הזה, ערב ראש השנה, היה מאז ומעולם אצל בני ישראל יום של תשובה, יום של יראה וחרדת הדין, יום של ווידוים ופיוסים, יום שבו יוצאים לקברי הצדיקים לעורר זכותם. בפרט אצל אנ"ש היה זה יום שכולו קודש לבכיות של תשובה, לתחנונים ובקשות לסליחה ומחילה, ו'הכנה דרבא' ליום הדין הנורא. וכל כך היה ה"ערב ראש השנה" של אנ"ש ניכר, עד שאמר רבינו הקדוש "העולם היו מתברכים שיהיה להם ראש השנה כזה, כמו הערב ראש השנה שלכם"!
וגם אני הקטן בעיני ראיתי גודל חרדת האלקים שאחזה באנ"ש הקדושים ביום הקדוש הזה, ובעת אשר היו שערי ציוּן נעולים, היה כל אחד בורח לו לפינתו, זה בקבר רחל, זה בכותל המערבי, זה במערת המכפלה, וזה בבית המדרש, ועוסק בתשובה, בוידויים, בבכיות, בהשתוקקות…
ובאזנינו שמענו מפי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר זצ"ל אשר תיאר בתיאורים חיים איך היה נראה הציון בערב ראש השנה, אשר היו אנ"ש עומדים וצועקים ובוכים ומתחננים ומתוודים, עד שסיפר, שכל ההר של הציון [מרח' בילינסקי עד למעלה ליד הקלויז דהיום] "היה בוער כמו מיחם העומד על האש" מקול הבכיות והזעקות!
ועתה תמיהתי נזעקת מקירות לבבי:
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם ראו זאת אצל אנ"ש? האם ראו זאת בכל תפוצות ישראל?
הנשמע כזאת אצל אנ"ש או בכל תפוצות ישראל, לערוך "שמחת בית השואבה" ביום ערב ראש השנה?
ממה רעש כל ההר של הציון בימיו של רבי לוי יצחק בנדר זצ"ל – מקול המוזיקה שבקעו מהרמקולים, או מקול הבכיות והזעקות?
ואפילו בימינו אנו, לפני כעשור שנים, כשהתחיל הקיבוץ הגדול באומן, זוכר כל אחד איך שהיה כל ה"ערב ראש השנה" מלא בכיסופים וגעגועים, והיו אנ"ש מבלים שעות על גבי שעות בחצר הציון הצר והדחוק, וגם כשיצאו לכמה דקות החוצה, לא עלה על דעתם לרקוד ולשמוח בקול רעש כזה! עת לבכות ועת לרקוד!
כל דבר יש לו את הזמן שלו – ה"ערב ראש השנה" אינו זמן לא לריקודים שכאלה ולא למחולות שכאלה, אלא לתשובה ולבכי ולווידויים וכו'. גם ה"אכלו מעדנים ושתו ממתקים" נאמר על ראש השנה עצמו ולא על ערב ראש השנה…
וגם אם יבוא אחד ויפלפל בפלפולא דאורייתא בגדר ה"אכלו מעדנים" ומתי הוא חל, גם אז אענה ואומר לו: צאי לך בעקבי הצאן!
אפילו בלילה הראשונה של ראש השנה לא רקדו אנ"ש אחר התפילה! וגם בשולחן החג לא שרו אלא שירי דביקות והתעוררות!
בברכת 'צאי לך בעקבי הצאן, ורעי את גדיותייך על משכנות הרועים' לרעות את הגדיים על משכנו של רבינו הקדוש ביום הקדוש של ערב ראש השנה בתפילות ותחנונים – כתיבה וחתימה טובה
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
היום האחרון
ממעשה מאבדת בת מלך, וממאמציו של השני למלכות אנחנו לומדים כמה חשוב להשאר עירניים ביום האחרון. לא להסחף אחר הפיתוים ולא להירדם דווקא ברגעים האחרונים. לימוד חשוב לערב ראש השנה.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
אומן הנסתרת…
כולנו מכירים את אומן הגלויה. אומן של כיכר פושקינא התוססת, אומן של בתי הכנסת, אומן של הציון מלא המתפללים - אבל יש גם את אומן הנסתרת, שאינה גלויה לעין כל ואין לנו השגה בה. על…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…