סיפורם של בתי הכנסת של אנ"ש (ח)
י״א בסיון תש״פ
בית הכנסת של אנ"ש: תיאור קורות בתי הכנסיות של חסידי ברסלב, מאמר שביעי בסדרה: בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים. והפעם: בית הכנסת ברסלב במאה שערים באחד מגלגוליו: כולל בוקרשט
כולל בוקרשט – מלבי"ם שול
המאמר על בית הכנסת ברסלב בשכונת קטמון הינו חלק מסדרת מאמרי "בתי הכנסת של חסידי ברסלב", שפורסמה לראשונה בעלון "מימי הנחל", ע"י מכון "אלופי הנחל", ומתפרסם כאן ברשותם האדיבה
בית המדרש ברח' מא"ש 55 – בית הכנסת כולל בוקרשט
כפי שכתבנו במאמר הקודם, נאלצו אנ"ש נוכח הנסיבות, לעזוב את בית המדרש טשורטקוב. מכיון שעדיין לא היה להם בית הכנסת משלהם בעיר החדשה, היו אנשי שלומינו תושבי מא"ש והאזורים הרחוקים יותר מרחיקים נדוד אל בית המדרש ששכן בעיר העתיקה.
בעת ההיא עמד ברח' מא"ש 55 בית הכנסת על שם הגאון המופלא רבי מאיר לייבוש מלבי"ם וכך נקרא בפי תושבי השכונה "מלבי"ם שול" או אצל אחרים "בוקארעשט'ער שול".
ביהכ"נ נבנה בשנת תרס"א ע"י נשיאות כולל פקו"מ (פקידים ואמרכלים) בבוקרשט רומניה, תרומת הנדיבה מרת שטיינברג, כפי שנכתב על אבן הזכרון: "שהקדישה מקום לבית הכנסת ולדירות, לזכר עולם עבורה ועבור בעלה המנוח ר' לוי יצחק ב"ר זאב לצמיתות עולמית. באשר ר' דוד אריה סגל לסרמן עזר בבניה".
בפועל, בהיות שבית הכנסת יועד לבני ירושלים ממוצא בוקרשט לא היו בו הרבה מתפללים ועמד שמם, ומחמת כן ניצלו אנ"ש את ההזדמנות לעבור להתפלל שם ולעסוק בעבודת ה' ולהתחזק בדרכי ועצות רביה"ק, הרה"ח ר' אברהם שטרנהרץ שהתגורר אז בבתי אונגארין היה מוסר שיעורים תמידין כסדרן לחברים מקשיבים וכן הרה"ח ר' שמואל הורביץ.
על אף שלא היה לאנ"ש מנין משל עצמם והיו צריכים לעזרת תושבי השכונות להשלים עשרה לתפילה, שמח לבם על כל נקודה טובה ותפילה שזכו להתפלל ולהתוועד יחד.
בין אלו שהתקרבו באותן הימים נמנה ר' יהשע העשיל פרנקל שהתקרב משמיעת שיעור מהרה"ח ר' שמואל הורביץ.
תיאור חי מהווי ביהכ"נ
בשנת תרצ"ו עלה ר' אליהו חיים רוזין מרוסיה והתחיל למסור שם שיעורים תמידין כסדרן בין שאר מוסרי השיעורים, אך הוא לא נח ולא שקט והחל לפעול לפתיחת בית הכנסת חדש עבור אנ"ש, כפי שיסופר בעז"ה בפרק הבא.
וכך מתואר במאמר שנכתב לזכרו: "בית המדרש של כולל בוקרשט ברחוב מאה שערים, משמש אכנסיה של ארעי, בו הם מתכנסים מדי ערב ללמוד ליקוטי מוהר"ן עדיין זוכר אני בהיותי נער את כף הסיידים העומדת זקופה ליד בית הכנסת והיא שייכת לר' זעליג שצקובסקי שבא הישר ממקום עבודתו המפרכת ללא כל מנוחת ביניים, כאן הוא עושה את אזנו כאפרכסת לשמוע את השיעור הקבוע בליקוטי מוהר"ן. ר' חיים ברוך טרנובסקי עשה את הדרך הארוכה מגבעת שאול עד מאה שערים, וזאת לאחר יום עבודה מפרך שכן אין בידו חמש ה'מילים' (פרוטות) הדרושות לתשלום למכונית 'המקשר' המובילה את נוסעיה מגבעת שאול עד מאה שערים.
"זקני החסידים שזכו לעלות ארצה מברית המועצות, משמיעים את הליקוטי מוהר"ן עם דברי ההסבר המתאימים כפי ששמעו אותם מפיהם של החסידים הותיקים באומן. חסידי ברסלב הירושלמיים שותים בצמא את דבריו של ר' הירש לייב ליפל שהגיע מאומן". (ספר ה'זיידע', מאמר לזכרו מאת הסופר ר' בצלאל לנדוי)
* * *
כיום קיים במקום בנין מגורים עם שלט המנציח את זכרו של בית הכנסת.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…