סיפורם של בתי הכנסת של אנ"ש (ח)
י״א בסיון תש״פ
בית הכנסת של אנ"ש: תיאור קורות בתי הכנסיות של חסידי ברסלב, מאמר שביעי בסדרה: בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים. והפעם: בית הכנסת ברסלב במאה שערים באחד מגלגוליו: כולל בוקרשט
כולל בוקרשט – מלבי"ם שול
המאמר על בית הכנסת ברסלב בשכונת קטמון הינו חלק מסדרת מאמרי "בתי הכנסת של חסידי ברסלב", שפורסמה לראשונה בעלון "מימי הנחל", ע"י מכון "אלופי הנחל", ומתפרסם כאן ברשותם האדיבה
בית המדרש ברח' מא"ש 55 – בית הכנסת כולל בוקרשט
כפי שכתבנו במאמר הקודם, נאלצו אנ"ש נוכח הנסיבות, לעזוב את בית המדרש טשורטקוב. מכיון שעדיין לא היה להם בית הכנסת משלהם בעיר החדשה, היו אנשי שלומינו תושבי מא"ש והאזורים הרחוקים יותר מרחיקים נדוד אל בית המדרש ששכן בעיר העתיקה.
בעת ההיא עמד ברח' מא"ש 55 בית הכנסת על שם הגאון המופלא רבי מאיר לייבוש מלבי"ם וכך נקרא בפי תושבי השכונה "מלבי"ם שול" או אצל אחרים "בוקארעשט'ער שול".
ביהכ"נ נבנה בשנת תרס"א ע"י נשיאות כולל פקו"מ (פקידים ואמרכלים) בבוקרשט רומניה, תרומת הנדיבה מרת שטיינברג, כפי שנכתב על אבן הזכרון: "שהקדישה מקום לבית הכנסת ולדירות, לזכר עולם עבורה ועבור בעלה המנוח ר' לוי יצחק ב"ר זאב לצמיתות עולמית. באשר ר' דוד אריה סגל לסרמן עזר בבניה".
בפועל, בהיות שבית הכנסת יועד לבני ירושלים ממוצא בוקרשט לא היו בו הרבה מתפללים ועמד שמם, ומחמת כן ניצלו אנ"ש את ההזדמנות לעבור להתפלל שם ולעסוק בעבודת ה' ולהתחזק בדרכי ועצות רביה"ק, הרה"ח ר' אברהם שטרנהרץ שהתגורר אז בבתי אונגארין היה מוסר שיעורים תמידין כסדרן לחברים מקשיבים וכן הרה"ח ר' שמואל הורביץ.
על אף שלא היה לאנ"ש מנין משל עצמם והיו צריכים לעזרת תושבי השכונות להשלים עשרה לתפילה, שמח לבם על כל נקודה טובה ותפילה שזכו להתפלל ולהתוועד יחד.
בין אלו שהתקרבו באותן הימים נמנה ר' יהשע העשיל פרנקל שהתקרב משמיעת שיעור מהרה"ח ר' שמואל הורביץ.
תיאור חי מהווי ביהכ"נ
בשנת תרצ"ו עלה ר' אליהו חיים רוזין מרוסיה והתחיל למסור שם שיעורים תמידין כסדרן בין שאר מוסרי השיעורים, אך הוא לא נח ולא שקט והחל לפעול לפתיחת בית הכנסת חדש עבור אנ"ש, כפי שיסופר בעז"ה בפרק הבא.
וכך מתואר במאמר שנכתב לזכרו: "בית המדרש של כולל בוקרשט ברחוב מאה שערים, משמש אכנסיה של ארעי, בו הם מתכנסים מדי ערב ללמוד ליקוטי מוהר"ן עדיין זוכר אני בהיותי נער את כף הסיידים העומדת זקופה ליד בית הכנסת והיא שייכת לר' זעליג שצקובסקי שבא הישר ממקום עבודתו המפרכת ללא כל מנוחת ביניים, כאן הוא עושה את אזנו כאפרכסת לשמוע את השיעור הקבוע בליקוטי מוהר"ן. ר' חיים ברוך טרנובסקי עשה את הדרך הארוכה מגבעת שאול עד מאה שערים, וזאת לאחר יום עבודה מפרך שכן אין בידו חמש ה'מילים' (פרוטות) הדרושות לתשלום למכונית 'המקשר' המובילה את נוסעיה מגבעת שאול עד מאה שערים.
"זקני החסידים שזכו לעלות ארצה מברית המועצות, משמיעים את הליקוטי מוהר"ן עם דברי ההסבר המתאימים כפי ששמעו אותם מפיהם של החסידים הותיקים באומן. חסידי ברסלב הירושלמיים שותים בצמא את דבריו של ר' הירש לייב ליפל שהגיע מאומן". (ספר ה'זיידע', מאמר לזכרו מאת הסופר ר' בצלאל לנדוי)
* * *
כיום קיים במקום בנין מגורים עם שלט המנציח את זכרו של בית הכנסת.
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.