סיפורם של בתי הכנסת של אנ"ש (ד)
א׳ בשבט תש״פ
בית הכנסת של אנ"ש: תיאור קורות ונדודי בתי הכנסת של חסידי ברסלב במשך השנים, מאמר רביעי בסדרה: בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים. והפעם: בית הכנסת ברסלב בבתי מחסה
בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים – פרק ד
המאמר על בית הכנסת ברסלב – בתי מחסה הינו חלק מסדרת מאמרי "בתי הכנסת של חסידי ברסלב", שפורסמה לראשונה בעלון "מימי הנחל", ע"י מכון "אלופי הנחל", ומתפרסם כאן ברשותם האדיבה
בית המדרש המרכזי דחסידי ברסלב – בתי מחסה
כפי שראינו במאמר הקודם, אזר ר' אברהם שטרנהרץ מתניו לבנות ביהמ"ד קבוע לאנ"ש בכדי שיוכלו להתפלל בישוב הדעת, הזקנים שהתגוררו בשכונת בתי מחסה באותו הזמן, ביניהם ר' נתן בייטלמכר ור' שלמה ועקסלר ועוד, שהיה מאוד קשה עבורם להרחיק לכת עד לביהמ"ד לעלוב \ שער השמים, כנזכר בפרק הקודם, שמחו מאד לשמע הדברים ועודדו וחיזקו את ר' אברהם על זה שיקים בית מדרש סמוך למקום מגוריהם, ואכן יגע ר' אברהם קשות בכדי להשיג הסכום הדרוש לקניית המקום, כאשר ר' שבתי טרביצקי מארה"ב (שהיה בעברו מתושבי אומן ונתקרב לברסלב) שלח לו סכום נאה עבור קניית בית המדרש.
לאחר שעלה בידי ר' אברהם להשיג את הסכום הדרוש ממה שאסף מאנ"ש ושנשלח מארה"ב, קנה מכולל הולנד – דויטשלנד (הו"ד) את בית מדרשם שבבתי מחסה בבניין הדרומי בדמי מפתח (לזכות רכישת דירה זו, זקופה גם קבלת המגרש עליו נבנה בית מדרשנו במא"ש, ועל כך עוד חזון למועד).
חנוכת הבית
ביום ב' דסליחות תש"ז היתה חנוכת בית המדרש שבשכונת בתי מחסה ולקראת ראש השנה תש"ח נכנסו אנ"ש ברגשי גיל ושמחה לבית מדרשם החדש. היה זה הבית הכנסת הראשון בעיר העתיקה שבעלותו היתה בידי חסידי ברסלב. עם היכנסם של אנ"ש לבית המדרש הם הפכו אותו לביתם השני, בו עבדו את ה' ביום ובלילה גם נמסרו בו שיעורים תמידין כסדרן ע"י ר' אברהם שטרנהרץ.
המקום היוה גם בית כנסת לכלל תושבי בתי מחסה. ביתו של הרה"ח ר' שמואל שפירא זצ"ל היה מתחת לבית המדרש.
המעברים מתחילים
ביהמ"ד עמד על תילו יותר מחצי שנה. בז' לחודש אייר באותה שנה, נכנס בבריתו של אברהם אבינו התינוק שמעון ישראל שפירא (ה"ה הרה"ח ר' שמעון שפירא שליט"א). תיכף אחר הברית נשמעה אזעקה, מיד רצו כולם למקלטים ואז נפל פגז על ביהמ"ד ובאחד מהקירות נפער חור גדול, מאז הפסיקו אנ"ש להתפלל שם, עד שבהמשך במלחמה בשנת תש"ח, נחרבה קומת ביהמ"ד לגמרי. וכמה ימים אחריו גורשו תושבי העיר העתיקה, המבוגרים הובלו לשבי בירדן, הזקנים הנשים והילדים הובלו לעיר החדשה ושוכנו בקטמון והגישה לעיר העתיקה היתה חסומה עד שנת תשכ"ז.
כל אלה אזכרה, הלא למישמע אוזן דאבה נפשינו שנאבד כל זה מאיתנו.
המצב כיום
אחרי שחרור העיר העתיקה פעל ר' משה בורשטיין זצ"ל בכל מה שהיה בידו לקבל בחזרה את ביהמ"ד החרב בשכונת בתי מחסה, גם ביקש לפעול עבור זה מידידו ר' צבי אריה רוזנפלד זצ"ל ע"י קשריו בממשלת ארה"ב, ר' משה אמנם הצליח להשיג את מבוקשו אך לא בשלימות, היות שקומת ביהמ"ד נחרב לגמרי, קיבל במקום זאת את הדירה בקומה למטה שהיתה שייכת בעבר לר' שמעון דב קרישבסקי.
מיד בכניסתו קבע שלט בכניסה המנציח את קיומו של ביהמ"ש הישן וזה הנוסח: בית המדרש 'אור אברהם' דחסידי ברסלב נוסד בירושלים העתיקה תו"ת שנת תרס"ב (כמו שראינו בפרקים הראשונים שבשנה זו נפתח לראשונה מניין של אנ"ש בירושלים). ר' משה לא הסתפק בפתיחת ביהמ"ד ופתח שם כולל עם מספר אברכים חשובים הקיים עד היום בראשות בנו הרה"ח ר' דוד שליט"א המתחזקו.
ביהכ"נ המקורי נחרב, אך ההשראה נשארה ומביהכ"נ זה נפתחו בעיר החדשה כמה ביהמ"ד שקיימים עד היום בזכות מסירות נפשם של אלה. ועל כך אי"ה בפרקים הבאים.
מקורות: מורה דרך, אנשי הצדיק, הקלויז, 'כיסופים' מאת ח. בורשטיין
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…