סיפורם של בתי הכנסת של אנ"ש (ד)
א׳ בשבט תש״פ
בית הכנסת של אנ"ש: תיאור קורות ונדודי בתי הכנסת של חסידי ברסלב במשך השנים, מאמר רביעי בסדרה: בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים. והפעם: בית הכנסת ברסלב בבתי מחסה
בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים – פרק ד
המאמר על בית הכנסת ברסלב – בתי מחסה הינו חלק מסדרת מאמרי "בתי הכנסת של חסידי ברסלב", שפורסמה לראשונה בעלון "מימי הנחל", ע"י מכון "אלופי הנחל", ומתפרסם כאן ברשותם האדיבה
בית המדרש המרכזי דחסידי ברסלב – בתי מחסה
כפי שראינו במאמר הקודם, אזר ר' אברהם שטרנהרץ מתניו לבנות ביהמ"ד קבוע לאנ"ש בכדי שיוכלו להתפלל בישוב הדעת, הזקנים שהתגוררו בשכונת בתי מחסה באותו הזמן, ביניהם ר' נתן בייטלמכר ור' שלמה ועקסלר ועוד, שהיה מאוד קשה עבורם להרחיק לכת עד לביהמ"ד לעלוב \ שער השמים, כנזכר בפרק הקודם, שמחו מאד לשמע הדברים ועודדו וחיזקו את ר' אברהם על זה שיקים בית מדרש סמוך למקום מגוריהם, ואכן יגע ר' אברהם קשות בכדי להשיג הסכום הדרוש לקניית המקום, כאשר ר' שבתי טרביצקי מארה"ב (שהיה בעברו מתושבי אומן ונתקרב לברסלב) שלח לו סכום נאה עבור קניית בית המדרש.
לאחר שעלה בידי ר' אברהם להשיג את הסכום הדרוש ממה שאסף מאנ"ש ושנשלח מארה"ב, קנה מכולל הולנד – דויטשלנד (הו"ד) את בית מדרשם שבבתי מחסה בבניין הדרומי בדמי מפתח (לזכות רכישת דירה זו, זקופה גם קבלת המגרש עליו נבנה בית מדרשנו במא"ש, ועל כך עוד חזון למועד).
חנוכת הבית
ביום ב' דסליחות תש"ז היתה חנוכת בית המדרש שבשכונת בתי מחסה ולקראת ראש השנה תש"ח נכנסו אנ"ש ברגשי גיל ושמחה לבית מדרשם החדש. היה זה הבית הכנסת הראשון בעיר העתיקה שבעלותו היתה בידי חסידי ברסלב. עם היכנסם של אנ"ש לבית המדרש הם הפכו אותו לביתם השני, בו עבדו את ה' ביום ובלילה גם נמסרו בו שיעורים תמידין כסדרן ע"י ר' אברהם שטרנהרץ.
המקום היוה גם בית כנסת לכלל תושבי בתי מחסה. ביתו של הרה"ח ר' שמואל שפירא זצ"ל היה מתחת לבית המדרש.
המעברים מתחילים
ביהמ"ד עמד על תילו יותר מחצי שנה. בז' לחודש אייר באותה שנה, נכנס בבריתו של אברהם אבינו התינוק שמעון ישראל שפירא (ה"ה הרה"ח ר' שמעון שפירא שליט"א). תיכף אחר הברית נשמעה אזעקה, מיד רצו כולם למקלטים ואז נפל פגז על ביהמ"ד ובאחד מהקירות נפער חור גדול, מאז הפסיקו אנ"ש להתפלל שם, עד שבהמשך במלחמה בשנת תש"ח, נחרבה קומת ביהמ"ד לגמרי. וכמה ימים אחריו גורשו תושבי העיר העתיקה, המבוגרים הובלו לשבי בירדן, הזקנים הנשים והילדים הובלו לעיר החדשה ושוכנו בקטמון והגישה לעיר העתיקה היתה חסומה עד שנת תשכ"ז.
כל אלה אזכרה, הלא למישמע אוזן דאבה נפשינו שנאבד כל זה מאיתנו.
המצב כיום
אחרי שחרור העיר העתיקה פעל ר' משה בורשטיין זצ"ל בכל מה שהיה בידו לקבל בחזרה את ביהמ"ד החרב בשכונת בתי מחסה, גם ביקש לפעול עבור זה מידידו ר' צבי אריה רוזנפלד זצ"ל ע"י קשריו בממשלת ארה"ב, ר' משה אמנם הצליח להשיג את מבוקשו אך לא בשלימות, היות שקומת ביהמ"ד נחרב לגמרי, קיבל במקום זאת את הדירה בקומה למטה שהיתה שייכת בעבר לר' שמעון דב קרישבסקי.
מיד בכניסתו קבע שלט בכניסה המנציח את קיומו של ביהמ"ש הישן וזה הנוסח: בית המדרש 'אור אברהם' דחסידי ברסלב נוסד בירושלים העתיקה תו"ת שנת תרס"ב (כמו שראינו בפרקים הראשונים שבשנה זו נפתח לראשונה מניין של אנ"ש בירושלים). ר' משה לא הסתפק בפתיחת ביהמ"ד ופתח שם כולל עם מספר אברכים חשובים הקיים עד היום בראשות בנו הרה"ח ר' דוד שליט"א המתחזקו.
ביהכ"נ המקורי נחרב, אך ההשראה נשארה ומביהכ"נ זה נפתחו בעיר החדשה כמה ביהמ"ד שקיימים עד היום בזכות מסירות נפשם של אלה. ועל כך אי"ה בפרקים הבאים.
מקורות: מורה דרך, אנשי הצדיק, הקלויז, 'כיסופים' מאת ח. בורשטיין
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.