סיפורם של בתי הכנסת של אנ"ש (ד)
א׳ בשבט תש״פ
בית הכנסת של אנ"ש: תיאור קורות ונדודי בתי הכנסת של חסידי ברסלב במשך השנים, מאמר רביעי בסדרה: בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים. והפעם: בית הכנסת ברסלב בבתי מחסה
בתי הכנסת של חסידי ברסלב בירושלים – פרק ד
המאמר על בית הכנסת ברסלב – בתי מחסה הינו חלק מסדרת מאמרי "בתי הכנסת של חסידי ברסלב", שפורסמה לראשונה בעלון "מימי הנחל", ע"י מכון "אלופי הנחל", ומתפרסם כאן ברשותם האדיבה
בית המדרש המרכזי דחסידי ברסלב – בתי מחסה
כפי שראינו במאמר הקודם, אזר ר' אברהם שטרנהרץ מתניו לבנות ביהמ"ד קבוע לאנ"ש בכדי שיוכלו להתפלל בישוב הדעת, הזקנים שהתגוררו בשכונת בתי מחסה באותו הזמן, ביניהם ר' נתן בייטלמכר ור' שלמה ועקסלר ועוד, שהיה מאוד קשה עבורם להרחיק לכת עד לביהמ"ד לעלוב \ שער השמים, כנזכר בפרק הקודם, שמחו מאד לשמע הדברים ועודדו וחיזקו את ר' אברהם על זה שיקים בית מדרש סמוך למקום מגוריהם, ואכן יגע ר' אברהם קשות בכדי להשיג הסכום הדרוש לקניית המקום, כאשר ר' שבתי טרביצקי מארה"ב (שהיה בעברו מתושבי אומן ונתקרב לברסלב) שלח לו סכום נאה עבור קניית בית המדרש.
לאחר שעלה בידי ר' אברהם להשיג את הסכום הדרוש ממה שאסף מאנ"ש ושנשלח מארה"ב, קנה מכולל הולנד – דויטשלנד (הו"ד) את בית מדרשם שבבתי מחסה בבניין הדרומי בדמי מפתח (לזכות רכישת דירה זו, זקופה גם קבלת המגרש עליו נבנה בית מדרשנו במא"ש, ועל כך עוד חזון למועד).
חנוכת הבית
ביום ב' דסליחות תש"ז היתה חנוכת בית המדרש שבשכונת בתי מחסה ולקראת ראש השנה תש"ח נכנסו אנ"ש ברגשי גיל ושמחה לבית מדרשם החדש. היה זה הבית הכנסת הראשון בעיר העתיקה שבעלותו היתה בידי חסידי ברסלב. עם היכנסם של אנ"ש לבית המדרש הם הפכו אותו לביתם השני, בו עבדו את ה' ביום ובלילה גם נמסרו בו שיעורים תמידין כסדרן ע"י ר' אברהם שטרנהרץ.
המקום היוה גם בית כנסת לכלל תושבי בתי מחסה. ביתו של הרה"ח ר' שמואל שפירא זצ"ל היה מתחת לבית המדרש.
המעברים מתחילים
ביהמ"ד עמד על תילו יותר מחצי שנה. בז' לחודש אייר באותה שנה, נכנס בבריתו של אברהם אבינו התינוק שמעון ישראל שפירא (ה"ה הרה"ח ר' שמעון שפירא שליט"א). תיכף אחר הברית נשמעה אזעקה, מיד רצו כולם למקלטים ואז נפל פגז על ביהמ"ד ובאחד מהקירות נפער חור גדול, מאז הפסיקו אנ"ש להתפלל שם, עד שבהמשך במלחמה בשנת תש"ח, נחרבה קומת ביהמ"ד לגמרי. וכמה ימים אחריו גורשו תושבי העיר העתיקה, המבוגרים הובלו לשבי בירדן, הזקנים הנשים והילדים הובלו לעיר החדשה ושוכנו בקטמון והגישה לעיר העתיקה היתה חסומה עד שנת תשכ"ז.
כל אלה אזכרה, הלא למישמע אוזן דאבה נפשינו שנאבד כל זה מאיתנו.
המצב כיום
אחרי שחרור העיר העתיקה פעל ר' משה בורשטיין זצ"ל בכל מה שהיה בידו לקבל בחזרה את ביהמ"ד החרב בשכונת בתי מחסה, גם ביקש לפעול עבור זה מידידו ר' צבי אריה רוזנפלד זצ"ל ע"י קשריו בממשלת ארה"ב, ר' משה אמנם הצליח להשיג את מבוקשו אך לא בשלימות, היות שקומת ביהמ"ד נחרב לגמרי, קיבל במקום זאת את הדירה בקומה למטה שהיתה שייכת בעבר לר' שמעון דב קרישבסקי.
מיד בכניסתו קבע שלט בכניסה המנציח את קיומו של ביהמ"ש הישן וזה הנוסח: בית המדרש 'אור אברהם' דחסידי ברסלב נוסד בירושלים העתיקה תו"ת שנת תרס"ב (כמו שראינו בפרקים הראשונים שבשנה זו נפתח לראשונה מניין של אנ"ש בירושלים). ר' משה לא הסתפק בפתיחת ביהמ"ד ופתח שם כולל עם מספר אברכים חשובים הקיים עד היום בראשות בנו הרה"ח ר' דוד שליט"א המתחזקו.
ביהכ"נ המקורי נחרב, אך ההשראה נשארה ומביהכ"נ זה נפתחו בעיר החדשה כמה ביהמ"ד שקיימים עד היום בזכות מסירות נפשם של אלה. ועל כך אי"ה בפרקים הבאים.
מקורות: מורה דרך, אנשי הצדיק, הקלויז, 'כיסופים' מאת ח. בורשטיין
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…