נופש עם אחריות
ט׳ בתמוז תשע״ט
"לפעמים אכן יש צורך לנוח. אולם, מכאן ועד לנתינת גושפנקא למאוויי הגוף בלי תכלית מסויימת – הדרך רחוקה מאד. רבינו הקדוש הזהיר: "אל תתנו לעולם להטעות אתכם, כי העולם מטעה מאד!" הטעויות הללו יכולות לעלות ביוקר; לפתע מאבדים את החשק לתורה ולתפילה; מבלי משים הופכים לאדישים לחיים הנצחיים; לא מבינים שהפינוק של אתמול גרם לרפיון הזה"
עורך הדין יושב רכון על גבי ערימות מסמכים מזה שעות ארוכות, מעיין ונובר, מנסה למצוא פתרון לסבך העגום אליו נקלע האדון הנכבד היושב מולו.
"זה לא כל כך פשוט. הערמומי הזה הצליח לערער את בעלותך, זייף חתימות ותעודות, החתים עדים ויפויי כוח. מבחינה חוקית, כל נכסיך בסכנה" – אומר לו עורך הדין בסבר פנים חמורות.
הנשימה קשתה עליו; איך נחתה עליו לפתע צרה שכזו?! בסך הכל ביקש לתת מחווה קטנה לפקיד שעשה עד כה את מלאכתו נאמנה. מכיוון שלא שהה באותם ימים בביתו, הזמין את הפקיד לבוא לנפוש במעונו המפואר והמרווח, אך לא חלם על אפשרות כזאת, שאותו פקיד מהימן יבגוד בו צורה מחפירה כל כך.
מסתבר שהלה היה נוכל ממדרגה ראשונה; באותם ימים ספורים בהם שהה בביתו, הספיק לזייף במומחיות רבה את כל המסמכים הקשורים לבעלות האדון על נכסיו – – –
"קניתי ממך את הנכס; אין לך יותר דריסת רגל במקום הזה", אמר לו הפקיד בהתנכרות גלויה.
אילו רק ידע בעל הבית איזה נחש הכניס לביתו – היה נזהר ממנו כהוגן. אך עתה כבר מאוחר מדי.
* * *
מאבק סמוי נטוש בין הנשמה שבאדם, לבין הגוף הבהמי שעוטף אותו. מי ימלוך? הנשמה האלוקית שנאצלה מרום המעלה, טוענת בצדק לבעלותה; חלק אלו–ה ממעל היא ולה יאתה המלוכה. היא מצפה שהגוף יעמוד בפניה כמשרת נאמן ויספק לה את כל האפשרויות להצליח בחייה הרוחניים.
"כמו שהעבד מחויב לעבוד את רבו ולעשות רצונו – כמו כן הגוף מחויב לעבוד את הנשמה ולבטל עצמו לגבי הנשמה, ולעשות רק רצון הנשמה" (ליקוטי הלכות ברכת השחר ג-יח).
לעומתה הגוף הבהמי של האדם, הוא עז פנים וחצוף; הוא תובע למלא ומיד את כל המאוויים הפרועים שלו. הוא משעבד אפילו את השכל לאותם יצרים אפלים, כובש באכזריות את כל אותם מחוזות עדינים ומכריז על בעלות מוחלטת – – –
'הנפש הבהמית' לעולם לא היתה יכולה לכבוש את 'הנפש האלוקית' – לוּ היה האדם בוחר לנצל את מעמדו לטובת הנפש האלוקית.
אך היצר במזימותיו ותככיו, מערים על האדם; הוא מטעהו לחשוב שאם וכאשר יפנק מעט את הגוף – הלה ישיב לו כגמולו הטוב ויניחהו לעבוד את ה' כאשר עם לבבו…
והאדם שוכח עם מי יש לו עסק… ברגע שהגוף קיבל דריסת רגל – הוא מיד מתחיל לצעוק על בעלות מוחלטת.
"מפנק מנוער עבדו", אומר שלמה המלך (משלי כט, כא), "ואחריתו יהיה מנון" – אם פינקת את יצר הרע והתפתית לענג אותו כרצונו – הוא יהפוך לך בסוף לשליט.
כפוי טובה הוא היצר; שום תענוג לא משביע אותו; להיפך, ככל שמשביעים את רצונו, הוא הופך לרעב יותר, תובעני יותר, עד שלבסוף מנשל אותך מכל רכושך הרוחני.
* * *
אבן מקיר זועקת בימים אלה – לדאבון לב – לבוא ולפנק את הגוף. הצעקה לא יוצאת מאלו שיודעים להעריך את הנשמה שבנו; זוהי צעקת הנפש הבהמית שמסכנת את כל קיומנו.
במעטה של החלפת כוח ונופש, משכרים את חושינו לבלי לשמור על מעמד הבעלות. מניחים ל'עבד' לתפוס את הגה השלטון. נדמה אולי לרגע שהמחווה הזאת לגוף תגרום ליחסי גומלין, וגם הוא יניח אחר-כך לעבוד את ה' ביתר שאת – אך כמה עלינו להיזהר שהיצר לא יתפוס את הגה השלטון!
אין כאן קריאה להסתגפות; לפעמים אכן יש צורך לנוח. אולם, מכאן ועד לנתינת גושפנקא למאוויי הגוף בלי תכלית מסויימת – הדרך רחוקה מאד.
רבינו הקדוש הזהיר: "אל תתנו לעולם להטעות אתכם, כי העולם מטעה מאד!" הטעויות הללו יכולות לעלות ביוקר; לפתע מאבדים את החשק לתורה ולתפילה; מבלי משים הופכים לאדישים לחיים הנצחיים; לא מבינים שהפינוק של אתמול גרם לרפיון הזה.
"גוף ונפש", אומר רבינו הקדוש (לקו"מ ח"א לז), "הם בחינת אדם ובהמה, חכמה וסכלות, חיים ומיתה, שכחה וזכרון. וצריך כל אדם להכניע החומר, בחינות מיתה וסכלות של הגוף".
אין זה משחק גרידא; התגברות הגוף פירושה הגברת הטיפשות; היא מבהמת את האדם, וכמוה כמוות רוחני; היא משכיחה מן האדם את ייעודו וגורמת לו נזקים שקשה לתקנם.
הבה נשמור על עירנות יתירה. כל תענוג גופני שאינו מיועד לשרת את הנשמה – בל ייראה ובל יימצא. ככל שנייקר וננצור את אוצר חיינו הרוחני, כן גם ייטב לנו בעולם הזה, מלבד הטובה הנצחית לעולם הבא.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…
ערב ראש השנה
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם…
השמחה של סוכות
סמוך לאחר היום הקדוש והנורא, יום כיפור, לאחר שתוקנו שלשת המחיצות הפרוסות לפני התאווה ואפשר להכנס ולשבת ביניהם, אז מתאפשר לנו להכנס ולשבת ביניהם, בבחינת "ופרוס עלינו"...
חג הסוכות
במה התייחד חג הסוכות שזכה לתואר "זמן שמחתנו"? הלא גם בשאר החגים קיים הצווי "ושמחת בחגך"? ואם מצד חשיבותו נראה, לכאורה, שדווקא בחג השבועות בו קיבלנו את התורה המיוחדת לנו מבורא עולם, דוקא אז עלינו…
לקראת ההילולה
לקראת יום הילולת רבינו הקדוש, בח"י תשרי, בעוד פחות משבועיים הרי לפניכם חלק מסיפור מסכת ימי חייו נוראי ההוד של רבינו הקדוש, הנחל נובע מקור חכמה, רבינו נחמן בן פיגה זיע"א, נין להבעל שם טוב…
זמן לשמוח!
ה'פיתקאות' ובהן פסקי הדין שנחתמו ביום כיפור, עדיין לא נמסרו לשלוחים עד 'הושענא רבא'. בכוחנו עדיין להמתיק הכל, אם אכן נתאמץ לשמח את עצמנו ואת בני ביתנו בימי החג הקדושים, ולא ניתן לעצבות על שלל…
הנצחון המכריע
הלימוד שצריך ללמוד מחג הסוכות, שמחת חג הסוכות, הקשר שבין ימי הדין לחג הסוכות - ומה צריך ללמוד מזה על מלחמת הקדושה בטומאה ומלחמתו של כל אחד ביצר הרע.
שמחת תורה
שמחת תורה היא היא "שורש כל השמחות" ומכוחה אפשר לשמוח בכל, בכל החיים, ובכל המעשים משום שהתורה האירה בהם ונתנה להם פשר ותוכן.