מקשה תעשה המנורה
ב׳ באייר תשע״ט
בציווי עשיית המנורה, למדנו הבורא יתברך שיש להתעקש לדבוק בו בכל מצב שהוא. טרם החורבן והגלות – ולאחריהם. בכל מצב שהוא עלינו לדבוק בו, "עד פירחה" – עד שיפרח העם שוב בהתגלות מלכות ה' – "מקשה", עלינו להתעקש לדבוק בו.
בהכנת כלי המשכן הקדושים מצאנו הוראה מיוחדת: "ועשית מנורת זהב טהור, מיקשה תיעשה המנורה, ירכה וקנה, גביעיה, כפתוריה ופרחיה ממנה יהיו" (שמות כ"ה ל"א) וביאר רש"י: "כולה באה מחתיכה אחת".
בעשיית המנורה התקשה משה יותר מכל כלי המשכן, וכיוון שנתקשה אמר לו הקדוש ברוך הוא: טול כיכר זהב והשליכהו לאש והוציאהו. מה עשה משה? נטל כיכר זהב והשליכה לאש ואמר: "ריבונו של עולם, הרי הכיכר בתוך האש, וכשם שאתה רוצה שתיעשה – כך תיעשה המנורה", ומיד יצאה המנורה עשויה כתיקונה. (על פי מדרש תנחומא הישן פרשת בהעלותך)
איך אפשר לזכות לקדושה?!
מבאר רבי נתן מדרש זה, כי המנורה עניינה להכניס אור וקדושה בחיינו, ודבר זה, כלומר איך יזכו מגושמים כמונו לאור וקדושה, היה קשה אפילו למשה רבינו, עד שה' בעצמו עזר לו בזה, וכמו כן אנו צריכים הרבה סיוע מלמעלה כדי לזכות לאור ה' בחיינו.
ועוד הוא מבאר, ש"מיקשה תעשה המנורה" מרמז על מידת העקשנות, שעדי שנזכה לאור ה' אנו צריכים עקשנות רבה וכלשונו (ליקוטי הלכות ברכת המזון ומים אחרונים ב' סעיף י"ב): "ומי שהתחיל מעט בעבודת ה' יודע זאת, שאי אפשר להיות איש ישראל באמת, כי אם על ידי עקשנות גדול. כי הרבה הרפתקאות ועליות וירידות צריכין לעבור על כל אחד ואחד, בלי שיעור. ואם לא יהיה עקשן גדול, לבלי להניח על ידי זה מעט עבודתו שהתחיל, אי אפשר לו שיישאר על עמדו.
ה' יתברך מתפאר בעקשנותו של כל יהודי
וזה עיקר ההתפארות שה' יתברך מתפאר בישראל. כי ה' יתברך מתפאר מאד בהעזות והעקשנות של איש הישראלי, שמפילין אותו בכל פעם והוא מתחזק בכל עת והוא עקשן גדול ואינו מניח להפיל עצמו בשום אופן".
ומה שכתוב במקום אחר בעניין המנורה: "עד ירכה, עד פרחה – מיקשה", מבאר רבי נתן שעניין העקשנות צריך ללוות את האדם כל ימיו, "עד ירכה" כלומר עד הסוף והירך, "עד פירחה" עד שיפרח ויזרח לו אור ה' אליו הוא מקווה – "מיקשה", שצריך הרבה עזות ועקשנות לעמוד על שלו ולהמשיך להשתדל בעבודת ה' ככל יכולתו.
וגם מרמז הפסוק "עד ירכה" כלומר עד סוף הימים, שהוא עיקבתא דמשיחא, שמרומז במילת "ירך", ו"עד פירחה" עד שיפרח ויאיר אור הגאולה – "מיקשה", תהיה עיקר עצתו של עם ישראל להתעקש ולהמשיך לדבוק בקדושה.
"וצריך להיות עקשן גדול בעבודת ה', לבלי להניח את מקומו, דהיינו מקצת עבודתו שהתחיל, אף אם יעבור עליו מה. וזכור דבר זה היטב, כי תצטרך לזה מאד כשתתחיל קצת בעבודת ה'. כי צריך עקשנות גדול מאד מאד, להיות חזק ואמיץ, לאחוז עצמו לעמוד על עמדו אף אם מפילין אותו חס ושלום".
(ליקוטי מוהר"ן חלק ב' תורה מ"ח)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…