ראשי > מאמרים בתורת ברסלב > מספר אישי זמין

מספר אישי זמין

ו׳ בתמוז תשע״ט

אם בשר ודם – סתם אדם בעל יכולת או להבדיל – צדיק גדול בדור היה נותן לנו מספר אישי, סודי וזמין 24 שעות ביממה – כמה היינו שמחים; על אחת כמה וכמה כשיש לנו קו זמין לבורא עולם כל יכול – עד כמה עלינו להיות מאושרים!

מספר אישי סודי וזמין 24 שעות ביממה…

"תפילות ותחינות ובקשות הסדורות מכבר, כבר יודעים מהם כל המחבלים והמקטרגים, והם אורבים על הדרכים של אלו התפילות… כמו למשל על הדרך הכבושה… שם אורבים… גזלנים תמיד… אבל כשהולכין בנתיב חדש – אינם יודעים לארוב שם… "כי השיחה שמדבר האדם עצמו בינו לבין קונו, הוא דרך חדשה ותפילה חדשה שהאדם אומרה מלבו… ועל כן אין המקטרגים מצויים כל כך".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב צז)

תפילה – אחד הפלאים הגדולים בבריאה, ואחת המתנות החשובות ביותר שהעניק לנו הבורא, "כי מי גוי גדול אשר לו אלוקים קרובים אליו כה' אלוקינו בכל קוראנו אליו"! חסד נפלא, כל אחד, מגדול עד קטן, יכול לפנות בכל עת ובכל שעה לבורא עולם, שקשוב אליו, לשבחיו ולבקשותיו.

אם בשר ודם – גדול הדור היה נותן לנו מספר אישי, סודי וזמין 24 שעות ביממה – כמה היינו שמחים; על אחת כמה וכמה כשיש לנו קו זמין לבורא עולם כל יכול – עד כמה עלינו להיות מאושרים!

אבל… ככל שאנחנו מעמיקים בעוצמת המתנה הזו ששמה תפילה, אנחנו, או לפחות חלק מאיתנו, מרגישים החמצה נוראה: אנחנו אומנם מתפללים ברוך ה' שלוש תפילות כל יום, אך האם אנחנו מנצלים כראוי הזדמנות פז זו ליצור קשר אישי וישיר עם הבורא?

* * *

אכן, התפילה היא מהעבודות הקשות. ננסה להתחקות אחר שתיים מהסיבות לקושי זה.

א. נוסח התפילה – קבוע, לכן לא תמיד אדם מרגיש שהוא מביע בדיוק את רחשי לבו באותה שעה. אומנם נוסח התפילה נקבע ברוח הקודש, באופן שהוא כולל את כל מה שדרוש לכל יהודי בכל מצב, אך לא תמיד מצליחים להתחבר כל כך לנוסח תפילה קבוע.

מה עוד שזו לא הפעם הראשונה שאנו מתפללים בנוסח זה, והשיגרה מקהה כל התלהבות או התרגשות שהיו עדיין יכולות להתעורר.

ב. על ידי כל חטא בוראים מלאך שמקטרג, כמו שאמרו חז"ל: "כל העובר עבירה אחת – קנה לו קטגור אחד" (אבות ד, יא). לכן כתוב שכאשר נחרב בית המקדש – "סַכּוֹתָ בענן לך מֵעַבוֹר תפילה" (איכה ג, מד) – שמאז המקטרגים מפריעים לתפילה מלהתקבל.

הפרעה זו מורגשת גם אצל המתפלל; הוא כבר אינו מוצא טעם וחיות בתפילה, כל זאת בגין הקטרוגים על שחטא.

* * *

מה עושים? האם אכן נגזר עלינו שמהמתנה הנפלאה הזו ששמה תפילה יישאר לנו רק איזה שהוא מלמול לצאת ידי חובה?

בוודאי צריך לעבוד על כוונה בתפילה, ויש עצות רבות לכך, אבל הפעם נתמקד בעצה נפלאה, שבעזרתה נוכל לעקוף את הקשיים הללו, ולמצות עד תום את הזכות שניתנה לנו לתַקְשֵר עם בורא עולם.

העצה היא, תפילה במילים שלך. התחנן על מה שאתה מרגיש עכשיו, ברגע זה, לפי מה שקורה לך ממש עכשיו!

כדאי לציין, שפעם כך הייתה מצוות התפילה, כמבואר ברמב"ם בהלכות תפילה, עד שבאו אנשי כנסת הגדולה וקבעו לנו נוסח אחיד לכול.

כשתתרגל להשיח את ליבך לפני הקדוש ברוך הוא ותספר לו על מה מפריע לך ומה שכואב לך, תוכל להרגיש ביתר קלות שאכן הוא שומע וקשוב אליך כאן ועכשיו.

גם הקושי השני קיים פחות בתפילה האישית הזו, שכל כולה נוסח חדש. כך אתה יכול כל פעם לפתוח דף חדש, כשקטרוגם של חטאי העבר פחות נשמע ומורגש.

כל זאת, כמובן, לא על חשבון התפילות הסדורות לנו, שבכל מילה ובכל אות בהן גנוזים סודות עילאיים. התפילה האישית היא תוספת, שתוכל לתת טעם של הזדהות, גם בתפילה הסדורה.

גולשים צפו גם ב:

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support