מדוע לא שותים קפה לפני התפילה?
ה׳ באדר א׳ תשע״ט
"וכשמתגברים, אזי ממשיכין את הדיבור לגלות מצרים, בחינת מיצר הגרון, בחינת 'ניחר גרוני', ואינו יכול לדבר שום דיבור לפני השם יתברך. ועל ידי התענית שמרעיב את עצמו, הוא ממשיך מימי החסדים ללחלח הגרון, ואז יוכל לדבר".
(ליקוטי מוהר"ן, סב)
ידועה הקפדתו הגדולה של רבינו, לבלי לשתות קפה לפני תפילת שחרית. וכמובא בשיחות הר"ן: "אמר: שמעולם לא שתה אפילו מים קודם התפילה, והקפיד מאד על אלו השותין קאווע [= קפה] וכיוצא בזה קודם התפילה" (שיחות הר"ן, רעז).
מוהרנ"ת בליקוטי הלכות, מחדד אזהרה זו, וכותב בחריפות על המקלים בכך, וזה לשונו:
"אסור לאכול קודם התפילה. ובזוהר ובכתבי האריז"ל מחמיר מאד מאד שאפילו כשקם בחצי הלילה אסור לאכול ולשתות עד אחר התפילה. וכל האוכל ושותה אז, נחשב כעונן ומנחש, רחמנא ליצלן, עיין שם.
"לא כאשר רבו עתה המתפרצים בעם לשתות קודם התפילה, עד שנעשה אצלם כהיתר, ותולין עצמן באילן גדול, מה שמצאו קצת צדיקים שהיו חולים גדולים ושתו קודם התפילה, כי היו מוכרחים לזה. והם מתדמים אליהם כקוף בפני אדם ומעקמין את עצמן אחריהם וממלאים כריסם בשתיית קאווע קודם התפילה, עד שנמצא גם קצת שאוכלין גם כן קודם התפילה, אוי להם, אוי לנפשם, כי הוא איסור חמור מאד, כמבואר בדברי רבותינו זכרונם לברכה ובפרט בזוהר הקדוש ובכתבי האריז"ל. ואין לנו לדמות עצמנו לצדיקים גדולים אשר רוח אחרת איתם, ובפרט שהיו חולים גדולים. וגם כי רוב הצדיקים לא נהגו כך, ורבינו הקדוש ז"ל סיפר שמעולם לא שתה אפילו מים קודם התפילה, אף על פי שמדין השולחן ערוך מותר לשתות מים, אף על פי כן הוא לא שתה אפילו מים קודם התפילה" (ליקוטי הלכות, השכמת הבוקר ג, ה).
* * *
ובכן, האזהרה ידועה, אך בליקוטי הלכות מגלה לנו מוהרנ"ת, את הריווח העצום שמרוויח זה שמתאפק מלשתות קפה לפני התפילה, ע"פ מה שלמדנו השבוע ב"עמוד היומי". וכך הוא מסביר:
בתורה ס"ב שלמדנו השבוע, מלמד אותנו רבינו שלפעמים נמצא האדם במצב של "ניחר גרוני"; הוא לא מסוגל לדבר דיבורים לפני ה', וכשהוא רוצה לשפוך שיחו לפניו 'נתקעים' לו הדיבורים ב"מיצר הגרון". כדי לצאת ממצב קשה זה, על האדם ללחלח את גרונו, בלחות רוחנית כמובן.
כיצד מלחלחים את הגרון? ובשפה פשוטה יותר: כיצד אפשר להגיע למצב בו נוכל לדבר לפני ה' בקלות, והדיבורים יזרמו לנו ולא ייתקעו בפנים?
על ידי תענית! שכן, הסיבה שגורמת ל"ניחר גרוני" היא התגברותם של שרי פרעה העומדים בעורף – שר המשקים, שר הטבחים, ושר האופים, הממונים על תאוות האכילה והשתייה. ולכן, הכנעתם וסילוקם היא על ידי ההתגברות על יצר תאוות האכילה והשתיה, "ועל ידי התענית שמרעיב את עצמו, הוא ממשיך מימי החסדים ללחלח הגרון, ואז יוכל לדבר".
ע"פ הדברים האלה, מסביר לנו מוהרנ"ת, עד כמה גדול הריווח של ההימנעות משתיית קפה בבוקר, לפני התפילה:
כשאנו מתענים 'תענית שעות' ולא שותים עד אחרי התפילה, אנו מסלקים מאתנו את שלשה שרי פרעה העומדים בעורף, ומלחלחים את הגרון, ואז אנו מסוגלים לדבר את דיבורי התפילה כראוי, מתוך כוונה ואמונה.
"כי עיקר התפילה הוא בדיבור דווקא. ושלימות הדיבור הוא על ידי שמרעיב עצמו בתענית, ומשבר תאות אכילה כנ"ל. ובשביל זה צריך כל אחד מישראל להתענות ולהרעיב עצמו על כל פנים קודם התפילה, שאז איסור גדול מדינא לאכול ולשתות כנ"ל, כי צריכין בכל יום קודם התפילה להרעיב עצמו, להמשיך בחינת תענית, כדי לתקן הדיבור של התפילה" (ליקוטי הלכות, שם).
יותר מכך: בתורה ס"ב שלמדנו, מבואר שהתענית מסוגלת להביא לאדם התחדשות, ולתת לו כח להתחלה חדשה. ולכן גם, בתחילתו של כל יום אנו מצווים 'להתענות' ולהימנע מאכילה ושתיה, כדי שיהיה לנו את הכח להתחיל את היום בהתחדשות.
"כי בכל יום ויום בבוקר צריכין להתחיל לעסוק בעבודת ה' מחדש, כאילו לא התחיל עדיין מעולם כלל. על כן אסור לאכול קודם התפילה בבוקר, שהוא בחינת תענית, שעל ידי זה ממשיכין האור של כח ההתחלה, ועל ידי זה זוכין להתחיל בכל בוקר מחדש" (שם).
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.