ראשי > מאמרים בתורת ברסלב > לשמוע את הבת-קול

לשמוע את הבת-קול

י״ב באב תשע״ט

לחכמה ולמסר שבכל דבר משייך רבי נחמן את האות ח'; ליכולת לקבל את המסר כדף חלק ופתוח לספוג משייך את האות נ'. אם נחבר את האות ח' לאות נ' נקבל את המילה חן, המלמדת אותנו כאן שכאשר נשכיל לשמוע את הבת קול ולהקשיב למסר הטמון עבורנו בכל דבר ודבר בחיינו, יעלה חִנֵנו על פנינו ויאירו פנינו באור התורה והקרבה להשם, וכך נהפוך להיות כמרכבה לשאת את דבר השם וחן עם ישראל לכל באי עולם.

בכל יום יוצאת בת קול מהר חורב וקריאתה מהדהדת: "אוי להם לבריות מעלבונה של תורה". הבעל שם טוב אומר שאותה בת קול נשמעת בליבם של כל ישראל, בעת צף ועולה ממעמקיו בכל יום ויום הרהור תשובה דק מן הדקים, הממתין להיטמן בלב היהודי השומע ולעשות לו שם משכן – לגדל בו פרי חדש של התעוררות להתקרב להשם ולקדושתו…

איך שומעים בת קול חמקמקה שכזו? איך אוחזים בה שלא תברח ומפנים עבורה מקום בליבנו?

על זאת עונה רבינו בתורה א' בליקוטי מוהר"ן. רבי נחמן מספר לנו כי בכל דבר ודבר שקורה לנו מסתתר "שכל", דהיינו מסר שחושק ללמד אותנו להתקרב לעצמנו ולאמת שבתוכנו אשר היא זו שתורה לנו את הדרך לחצרות השם.

ומלמד אותנו רבינו כיצד להקשיב לאותו שכל/מסר שבכל דבר, שלא יחמוק, שלא יתפספס, שייקלט, ושיעשה בנו פירות.

"מֵחֲמַת שֶׁאוֹר הַשֵֹּכֶל גָּדוֹל מְאֹד," אומר לנו רבי נחמן, "אִי אֶפְשָׁר לִזְכּוֹת אֵלָיו כִּי אִם עַל יְדֵי בְּחִינַת מַלְכוּת … בְּחִינַת לְבָנָה – כִּי הַלְּבָנָה אֵין לָהּ אוֹר מֵעַצְמָהּ כִּי אִם מַה שֶּׁמְּקַבֶּלֶת מֵהַשֶּׁמֶשׁ … שֶׁהִיא [-השמש] בְּחִינַת חָכְמָה"

דהיינו, מאחר והמסר והאור הטמונים בכל דבר עמוקים הם מיני עמוק, ומדויקים ומבוררים בדיוק עבורנו – על כן לעיתים לא פשוט כל כך לספוג ולהבין את כל מסריו ולהטמיעם. על כן העצה היא שנהפוך את עצמנו למעין "לבנה" (ירח) .. שאין לה שום ידע ושום הבנה קודמת למעט אותו מסר חדש המצפה להיכנס דרך דלתה הפתוחה.

את הסוד הזה של להפוך את עצמנו ללבנה אשר אין לה שום ידע והבנה קודמת, ולהפוך להיות כדף חלק נקי וחדש על מנת להיות מוכנים לשמוע מסר חדש עבורנו  –  הכיר רבי נתן תלמידו המובהק של רבי נחמן. כאשר פגש ברבו המופלא לראשונה, הבין כי דרך רבו עוברת "בת קול" מעולמות הקדושה, אשר לא נשמעה לאוזניו עד עתה. מה עשה? הפך עצמו ל'לבנה' שאין לה מעצמה כלום, ו"שמע", ספג וקלט כל מילה כאילו נאמרה לראשונה. את אוזניו האמונות בתורה וקדושה – באשר כבר היה בעצמו תלמיד חכם מופלג – הפך לאוזני "לבנה", אשר לא שמעה דברי תורה מעולם… ה כ ל   ח ד ש..

כך השיג רבי נתן את ה"שכל" הקדוש הטמון בדברי רבו באופן המדויק ביותר והקרוב ביותר לכוונת רבו, ועל כן אף נבחר מן השמים להיות זה שמעביר את שכלו של רבו אלינו, הצמאים לדבר השם, שנים רבות לאחר מכן..

כמשל לדף אשר עליו נכתבו תכנים רבים, עליו נוסיף עוד כמה משפטים ש"ייעלמו" ויוסתרו על ידי התכנים הקודמים, לעומת דף חלק נקי וחדש הנתון כולו להאיר על רקעו הלבן כל מסר אשר ייכתב עליו…

חן וחסד ורחמים

לחכמה ולמסר שבכל דבר משייך רבי נחמן את האות ח'; ליכולת לקבל את המסר כדף חלק ופתוח לספוג משייך את האות נ' (השייכת לספירת המלכות שעל פי הקבלה עליה נאמר ש"אין לה מעצמה כלום").

אם נחבר את האות ח' לאות נ' נקבל את המילה חן. דהיינו שמכאן נלמד שכאשר נשכיל לשמוע את הבת קול ולהקשיב למסר הטמון עבורנו בכל דבר ודבר בחיינו, יעלה חִנֵנו על פנינו ויאירו פנינו באור התורה והקרבה להשם, וכך נהפוך להיות כמרכבה לשאת את דבר השם וחן עם ישראל לכל באי עולם.

גולשים צפו גם ב:

real accessibility icon
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support