לנצל את הפחד…
י״א באב תשע״ט
אל לנו לפחד מהפחד… נחפש את הפחד, נעורר את האימה, נרעיד את ליבנו ברעדה גדולה מאימת הדין, אבל! נשתמש עם הפחד נכון: נתעורר על ידו להחשיב כל נקודה זעירה, הרהור תשובה, רצון טוב, אנחה והתקדמות קטנה.
דווקא בגלל הפחד – להתחזק!
"א-ל-ו-ל" – המילה שהרטיטה והרעידה את נימי לבו של היהודי העתיק מהעיירה העתיקה… השאלה היא רק: מה אנחנו – בדורנו העפרורי והיבש – עושים עם זה?
בדורות קדומים היה די במילה זו כדי לעורר לבבות, לשחרר סתימות, להקיץ נרדמים ולעורר ישנים.
כבר בברכת החודש, בשבת שלפני ראש חודש אלול, היו אנשי מעלה נרתעים ונפחדים, נרגשים וגועשים מאימת יום הדין המתקרב ובא. "והנה" – כותב מוהרנ"ת לבנו – "ימי המשפט והדין הגדול של ראש השנה ממשמשין ובאין, וכבר ברכו ראש חודש אלול, וצריכין לרעוד ולפחוד מאד ממשפט הזה שנוגע לחיים נצחיים, ואי אפשר לשחד בממון ולפייס בדברים"(עלים לתרופה) – – –
ומי מדבר, על ראש חודש אלול עצמו; "ודיבר עמי" – מספר מוהרנ"ת על רבינו הקדוש – "ושאל אותי אם נפל עלי פחד בזה הראש חודש אלול. וסיפר לי, שעליו נפל פחד גדול ונורא מאד כששמע קול השופר בזה היום שהתחילו לתקוע כי אחזתו פחד ורעדה גדולה!" (חיי מוהר"ן, לט).
ובדורנו אנו?
מה נאמר ומה נדבר… מפחיד לגלות שכמעט ולא פוחדים…
* * *
היה אפשר לסיים את המאמר עם המשפט "חבל על דאבדין ולא משתכחין"… אך אנשי בשורה אנו היום: פחד ואימה של אלול אינם נחלת העבר. הם שייכים ואפשריים גם היום, אנו רק צריכים ללמוד איך להשתמש בהם.
כל אחד מאיתנו היה יכול לעורר בלבו את הפחד, אלא שהוא מוותר על כך מראש, בחשבו: מה יוסיפו לי הפחד והאימה, מלבד עצב?…
"כי יש בני אדם הרבה, כשמעיינים בספרי מוסר שמדברים מעוצם מרירת העונשים של גיהנם וכו', הם מתפחדים מאד. אבל הבעל דבר מתגרה בהם ומפילם על ידי זה לעצבות גדול יותר מבתחילה, עד שלפעמים נופלים על ידי זה יותר חס ושלום. ויש שנופלים חס ושלום כל כך, עד שבאים לכפירות חס ושלום.
"וכל זה, מחמת שאין להם דעת מצדיקי אמת להחיות את עצמן, ונדמה להם שכבר נשקעו בדרכיהם כל כך חס ושלום, עד שאי אפשר להם לשוב עוד. ועל כן, כל מה שרואין יראות ועונשים, נופלים בעיני עצמן יותר ויותר" (ליקוטי הלכות, בכור בהמה טהורה ד, יז) – ומאחר שכן חושב לו האדם, מה לי לעורר את הפחד?
"אבל ה' יתברך חומל על עמו, ושולח עלינו הארה על ידי צדיקי הדור… עד שתגיע היראה לטובה אפילו להגרוע שבגרועים. שאפילו הרחוק מאד מאד יהיה לו דעת אמיתי להבחין האמת שגם הוא יש לו תקוה, כי רחמיו יתברך רבים מאד מאד.
"ועל כן בודאי לא יפול על ידי יראת העונש; אדרבא, מיראת העונש יחזק את עצמו למצוא בעצמו נקודות טובות ולשמח את עצמו במה שהוא מזרע ישראל על כל פנים, ולהמשיך על עצמו חיות ושמחה על פי כל הדרכים והעצות שהזהירנו רבנו זכרונו לברכה, כמבואר בספריו הקדושים.
"נמצא, שדייקא על ידי יראת העונש יבא לשמחה גדולה, כי יראת העונש תכריחהו לקיים דברי הצדיקים אמיתיים שמזהירים מאד מאד את הגרוע שבגרועים שיחזק את עצמו בשמחה תמיד על פי דרכי עצותיהם הקדושות" (שם).
* * *
בכן, אם עד היום לא הרגשנו מחוייבים לחפש בעצמנו נקודות טובות, לדון את עצמנו לכף זכות ולהתחיל מחדש לעבוד את ה' בשמחה, הרי ש"אלול" יגרום לנו להתנער מהעצלות והקרירות, ולציית לדברי רבינו.
אל לנו לפחד מהפחד… נחפש את הפחד, נעורר את האימה, נרעיד את ליבנו ברעדה גדולה מאימת הדין, אבל! נשתמש עם הפחד נכון: נתעורר על ידו להחשיב כל נקודה זעירה, הרהור תשובה, רצון טוב, אנחה והתקדמות קטנה.
…"ואפילו מי שנפל מאד ח"ו, אפילו אם נפל לעבירות ח"ו, צריך לו גם כן שיהיה לו יראה גדולה מה' יתברך, להתחזק את עצמו בכל נקודה ונקודה שיוכל למלט נפשו מרע ולמשוך את עצמו לאיזה טוב. ואל יפטור את עצמו, מאחר שכבר נפל כל כך, אם כן הותר לו הכל ח"ו. חלילה, לא תהא כזאת בישראל! כי אין חושך ואין צלמוות להיסתר שם כל פועלי און, כי גם בשאול תחתיות ומתחתיו צריכין לירא את ה' מאד מאד, כי בכל מקומות ממשלתו!" (שם).
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.