תענית – לשם מה?
כ״ח בסיון תשע״ט
ביום התענית יש לנו הזדמנות נאותה לתקן את תאוות האכילה. בהימנעותנו מאוכל ביום זה, אנו מוכיחים שאכילתנו בימים אחרים היא כדי שנוכל לעבוד את ה' ולא כדי לספק את תאוותנו; והראיה, שביום שה' מצווה עלינו לא לאכול – איננו אוכלים. הרי שרצון ה' חשוב לנו יותר מתאוות האכילה.
"אמרו חז"ל: 'אמר הקב"ה, איך לא אשא להם פנים?! אני אמרתי 'ואכלת ושבעת וברכת' – והם מדקדקים על עצמן בכזית ובכביצה'…
"וזהו רמז נפלא – אם ישראל מדקדקין לבלי לאכול הרבה, רק מכזית ועד כביצה, אזי הם בבחינת 'ישא ה' פניו'… אך להיפך ח"ו… כאשר הם מושקעים בתאוות אכילה – אזי הסתרת פנים ח"ו…
"ועל כן, על כל צרה שלא תבוא, גוזרין תענית – לשבר תאוות אכילה, ואזי יהיה בחינות הארות ונשיאות פנים, שהוא בחינות המתקת וביטול הדינים".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א תורה מ"ז)
כשיהודי מכין לעצמו תכנית עבודה כל שהיא, את ימי התענית הוא מיד מסמן כיום פגרה. יום התענית הוא יום קשה, הן בגשמיות והן ברוחניות. הרגשת חולשה, עייפות, התרגזויות, קשה לעבוד, קשה ללמוד, קשה להתפלל…
אלה, לדאבוננו, סימני ההיכר של הצום שלנו. וכשמגיע יום תשעה באב, אנו כאילו אומרים לעצמנו, מה אפשר לעשות שירושלים חרבה וחייבים לצום? אז נעביר את היום הזה ככה ונשרוד איכשהו…
האומנם?!
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שעל ידי התענית אפשר לזכות לשלל מתנות נפלאות: להארת פנים, למידת האמת, לעשירות, להמתקת דינים, ואפילו לעשות מופתים בעולם ('ליקוטי מוהר"ן' שם).
בכן, הבה נתבונן בענין, לשם מה בכלל מתענים? מה כל כך רע באכילה?
באמת אין שום רע, להיפך, כשיהודי אוכל בצורה הנכונה, הוא מקדם גם בכך את הבריאה לקראת שלימותה, כי כל העולם נברא רק כדי לשרת את עם ישראל, כדי שיעבדו את ה'. ולכן, כשאדם מישראל נהנה מהעולם כדי שיוכל לעבוד את ה' – מתקיימת מטרת בריאת העולם. יהודי כזה, בעצם מקיים את מידת האמת, כי הוא משתמש בבריאה למטרה "האמיתית" שלשמה נבראה בצורה הגשמית שלה.
אבל אם אדם אוכל מתוך תאוות אכילה, אוכל דברים שאינם מחזקים את גופו לעבודת ה', וכל כוונתו באכילתו היא רק כדי למלא את התאווה הבהמית שלו – אזי הוא גורם לכך שהבריאה החטיאה את מטרתה; במקום שהמזון יסייע לו לעבודת ה' – הוא מסייע לחזק את יצרו הרע. נמצא שהוא גורם כאן שקר ועיוות.
אותו עיוות עקרוני משפיע בתחומים נוספים. הקב"ה הוא ק-ל אמת, לכן הוא נושא פנים למי שאוכל בקדושה ומקיים את האמת העולמית שהוא איש אמת, ומסתיר את פניו מהשקרן שמושקע בתאוות האכילה.
כך נרמז בדברי חז"ל (ברכות כ' ע"ב) – "וכי לא אשא פנים לישראל? שכתבתי להם בתורה 'ואכלת ושבעת וברכת את ה' אלהיך' והם מדקדקים על עצמם עד כזית ועד כביצה" – שבזכות הימנעותם מאכילה יותר מכדי צורכם, ה' נושא להם פנים. לעומת זה, כשהם משוקעים בתאוות אכילה, נאמר עליהם "והסתרתי פני והיה לאכול" (דברים ל"א י"ז) – אסתיר את פני מהם, כאשר מהותם היא "לאכול" בלבד.
* * *
ביום התענית יש לנו אפוא הזדמנות נאותה לתקן את תאוות האכילה. בהימנעותנו מאוכל ביום זה, אנו מוכיחים שאכילתנו בימים אחרים היא כדי שנוכל לעבוד את ה' ולא כדי לספק את תאוותנו; והראיה, שביום שה' מצווה עלינו לא לאכול – איננו אוכלים. הרי שרצון ה' חשוב לנו יותר מתאוות האכילה.
זאת ועוד, כל יהודי שמקיים את מצוות התענית, הריהו שובר למעשה את הרצון שלו לאכול, לפיכך הוא זוכה להארת פנים, להמתקת הדינים ולכל הסגולות שרבינו מייחס לשבירת תאוות האכילה.
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים
לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…
צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.
קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון
גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…
המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…
בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…