למה הרע משכנע?
ד׳ באב תשפ״א
כדי להגיע ליעד שלנו חייבים להתנסות ברגשות של ריחוק ודחיה. אבל האמת המוחלטת היא שהשם יתברך תמיד קרוב, שהשם יתברך הוא טוב, ורוצה בנו מאד.
למה הרע נראה יותר משכנע מאשר הטוב?
היצר הרע מבפנים והענקים למיניהם מבחוץ אומרים לי שאני רע ולעומתם השם יתברך והצדיקים אומרים לי שאני טוב. למה אני משתכנע כל כך בקלות שאני רע? ולמה כל כך קשה לי לקבל שאני טוב? נראה שיש לאדם נטייה לקבל את הפירוש הרע יותר בקלות, לקלוט את השלילי למקום יותר עמוק והרבה יותר מהר. וזה נראה לא הוגן, אפילו מייאש.
אבל מזה דווקא אפשר להוכיח את עוצמתו של הטוב שבנו. הוא כל כך גדול ועוצמתי, שאם הוא היה מתקבל בלב באותה צורה כמו הרע, כבר לא הייתה לנו בחירה. כי הטוב מצד עצמו אלפי מונים יותר מהותי מהרע, ואם היו נותנים לטוב ולרע את אותו מעמד, היה הטוב מכריע את הכף מיד, וכדרך שלימדו חז"ל: "מידה טובה מרובה ממידת פורעניות אחת מחמש מאות" (תוספתא סוטה פרק ד' הלכה א') ואגב אורחא נביא את דברי "הפני מנחם" (מכתב יד ריש פרשת ואתחנן) משמו של "האמרי אמת" ז"ל שאם עין רע הוא כל כך גרוע, שתשעים ותשעה מהמתים הם מעין הרע, מידה טובה מרובה, עד כמה יכול עין טובה לתקן ולהועיל ולעשות טובה לחברו על ידי שיש לו עין טובה אליו". (דף על הדף בבא מציעא דף ק"ז עמוד ב').
לכן, בגלל עוצמתו של הטוב, רק אם יוחלש קולו ולעומתו יתגבר קולו של הרע מבחוץ ובפנים, אז ורק אז, יהיה המאבק ביניהם שקול, כי הטוב בטבעו אדיר ועצום לאין שיעור מן הרע. ועל דרך זה הסביר הרמח"ל ("דרך ה'" פרק רביעי סעיף ב') שבגלל הכוח העצום של הנשמה וכדי שיהיה המאבק בינה לבין הגוף שקול, ניתנה משמיים קדימה לגוף וליצר הרע מיד לאחר לידת האדם, ורק אחרי שהם מתעצמים ומתבססים בכוחם, רק אז, לאט לאט, מופיע כוח היצר הטוב והנשמה, בגיל מצוות".
עוד הבדל מהותי בין הטוב לרע. הרע משמיע את קולו בבירור. גם מבחוץ וגם מפנים על ידי הרגשות קשים של יאוש ואפסות, דחיה וריחוק, חוסר אהבה וחוסר ערך. ואילו הטוב מגלה את דעתו בעיקר בספרים, בתורה, בדברי הצדיקים. שם ה' יתברך מגלה את אהבתו, את דאגתו ורצונו להיטיב לכל אחד ואחד מאיתנו, יהיה מי שיהיה, עבר מי שעבר, את התקווה העצומה שמזומנת לכל נשמה להגיע ליעודה ותיקונה ואת הערך האין סופי שה' יתברך מייחס לכל מעשה הכי קטן שלנו, אפילו למחשבה טובה, אפילו לרצון טוב, ובפרט בפרט בדורות שלנו.
גם זה נראה לא מאוזן. קולות מגנים מבחוץ בפיהם של ענקים חשובים ומוערכים בעינינו, קולות מגנים מבפנים שלא מניחים לנו לרגע. ומול זה – מילים. טקסטים. ברור מה יותר חזק.
אם היינו יודעים את גודל האהבה שה' יתברך אוהב אותנו, הכל הכל היה קטן עלינו והיינו בוערים אליו ולעבודתו בכל הכוח. "אמר רבי יהודה: אילו היו יודעים בני האדם את גודל האהבה שאוהב הקדוש ברוך הוא לישראל – היו שואגים ככפירים לרדוף אחריו" (זוהר חלק ב' דף ה').
אבל אנחנו לא יודעים. לא יודעים ולא מרגישים. ומרגישים לעיתים קרובות את ההיפך הגמור: שהוא לא אוהב חלילה, שעזב אותנו, שהשליך אותנו, שהפנה לנו עורף.
לא יודעים. ואיך נדע? נאמין למי שיודע. וכשנאמין לצדיקים שיודעים ומגלים לנו את אהבת השם, אז גם נרגיש אהובים, וכשנאמין באהבתו, היא תתעורר ותתגבר וחסדו הגדול יושפע ויאיר עלינו ועל כל העולם כולו ביתר שאת ויתר עוז: "וזהו גודל מעלת ההתקרבות לצדיקי אמת, שהם מודיעים לכל אחד בכל פעם, איך שהוא, עוצם ריבוי רחמיו וחסדיו, ועל ידי ההודעה הזאת מוציאין החסדים מהעלם אל הגילוי, ועל ידי זה נתווסף אצלנו האהבה וההשתוקקות אליו יתברך מכל מקום שהוא וכן חוזר חלילה. וכל מה שנתווסף האהבה בין כל אחד מישראל לאביו שבשמיים, כמו כן יוצא ומאיר ביותר החסד מהעלם אל הגילוי" (ליקוטי הלכות מתנה ה' סעיף י"ח) בעניין זה מגלה לנו רבינו הקדוש כמה עקרונות משני חיים:
כדי להגיע ליעד שלנו חייבים להתנסות ברגשות של ריחוק ודחיה.
כל הצדיקים עברו את זה.
אלו הם רק רגשות ותו לא והם אינם משקפים בשום אופן את המציאות.
האמת המוחלטת היא שהשם יתברך תמיד קרוב, שהשם יתברך הוא טוב, ורוצה בנו מאד.
ולאמונה שלנו יש כוח יותר גדול מאשר לרגשות הקשים, גם אם הם מלווים בקולות מגנים מבחוץ.
פורסם לראשונה באתר האינטרנט של הרב ארז דורון – אור פנימי
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…