"ליקוטים"
י״ג באב תשע״ט
דרכו של אדם, שכאשר הוא נופל ברשת היצר, מאבדים הנקודות הטובות הזעירות את הערך בעיניו. אך לא כך דעתו של המלקט הגדול. הוא הרי יודע את סוד הליקוטים, ולכן גם אמר: "העולם אומר: 'אם אכלת חזיר – שייזל לפחות השומן על הזקן. אך אני אומר: אם אכלת חזיר – שלפחות לא ייזל השומן על הזקן…", שכן אפילו שאכל חזיר חס וחלילה, יכול להמשיך ולתרום לבעל הליקוטים תרומה נכבדה לבניין הקדושה: לא לְמַצוֹת את ההנאה האסורה עד תומה.
'ליקוטים' – על שום מה?
האם באקראי נבחרה המילה 'ליקוטים' לשמש כשם מוביל לספרי ברסלב – ליקוטי מוהר"ן, ליקוטי תפילות, ליקוטי הלכות, ליקוטי עצות – או אולי ישנו קשר פנימי בין ה"ליקוטים" לבין בעל ספרי הליקוטים?
מוהרנ"ת משיב ואומר: אכן זוהי כל עבודתו של צדיק האמת – ללקט ליקוטים!
צדיק האמת מביא את העולם לתיקונו ומכשיר אותו לגאולה השלימה, בכך שהוא יושב ומלקט כל נקודה ונקודה טובה שבכל יהודי. כשכל נקודה טובה, אף הזעירה ביותר, משמשת עבורו אבן נוספת לבניין היכלות הקדושה.
…"שמקבץ ומלקט בכל עת ורגע כל מחשבה ומחשבה טובה, וכל דיבור ומעשה טוב, ומכניס אותם תיכף לתוך בית הקדושה. עד שמתקבצים ומתלקטים כל הנקודות טובות של כל אחד ואחד, עד שיש לכל אחד ואחד חלק גדול בבניין הבית דקדושה, ונעשים כלים לקבל האור אין סוף שמאיר בלב כל אחד בכל יום, עד שסוף כל סוף ישובו הכל אל השם" (ליקוטי הלכות, תפילת המנחה ז, סג).
כך בנה משה רבינו את המשכן; הוא ליקט מכל יהודי את הנקודה המיוחדת שלו – מאיש זה את הזהב ומאשה זו את הכסף, מפלוני את הנחושת ומאלמוני את התכלת. ומכל אותן הנקודות המיוחדות הוא בנה משכן.
כך גם בונה כיום רבינו הקדוש את המשכן של אחרית הימים, בית המקדש השלישי. ומי שרוצה חלק באותו משכן, יבוא ויתרום את נקודתו הטובה.
וכבר שאל פעם איש אחד את מוהרנ"ת: "מי גדול יותר – אדם קטן במעלה שמקורב לצדיק, או אדם גדול במעלה שאינו מקורב אליו?' אמר לו: "הלא בימי משה רבינו, אם אחד היה עושה דבר גדול למשכן ולא הביאו למשה, בוודאי לא היה לו שום חשיבות כלל. אולם מי שעשה דבר קטן והביאו אל משה, בוודאי היה חשוב מאד"… (אבני"ה ברזל, סב).
* * *
החיזוק העצום הוא, שגם אם בין נקודה טובה אחת לחבירתה קורה מה שקורה ונופלים להיכן שנופלים, גם אז אין סיבה להתבלבל. אפשר להמשיך ולחסוך נקודות טובות ב"תכנית החיסכון" הגדולה של הצדיק…
שהרי הצדיק "הוא גיבור-כוח כזה, שכל נקודה ונקודה טובה שמתגבר כל אחד באיזה רגע, הוא חוטף אותה מיד ומכניסה לתוך בית הקדושה שהוא בונה, שהוא בחינת משכן ובית המקדש. ועל כן, אפילו כשאחר כך יורד כמו שיורד זה שרצה להתקרב, אף על פי כן אינו נאבד ההתעוררות המועט שלו, כי כבר נכנס לתוך בנין בית הקדושה שהצדיק עוסק בבניינו" (ליקוטי הלכות, שם).
גם אם עובר מה שעובר – אל תתבלבל, תמשיך להביא 'אבנים וסיד' לצדיק האמת; וכזעקתו של רבינו הקדוש: "מה לכם לחשוב מחשבות? אין אתם צריכים כי אם לתת אבנים וסיד – ואני בונה מהם בנינים נפלאים ונוראים". כלומר, אין אנו צריכים אלא לעסוק בעבודת ה' בפשיטות, בתורה ובתפילה ובמצוות – ורבינו עושה בזה מה שעושה. וזו היתה לשונו הקדושה: "איר דארפט נאר צוטראגן שטיינער און וואפנע – און איך באווע דערפון בניינים" [-אינכם צריכים אלא להביא אלי לבנים וטיט, ואני בונה מהם בניינים]. "ומשך הרבה תיבת 'בניינים' כמפליג בשבח נפלאות תפארת הבניינים הנוראים שבונה מזה" (חיי מוהר"ן, רצג).
* * *
דרכו של אדם, שכאשר הוא נופל ברשת היצר, מאבדים הנקודות הטובות הזעירות את הערך בעיניו. אך לא כך דעתו של המלקט הגדול. הוא הרי יודע את סוד הליקוטים, ולכן גם אמר: "העולם אומר: 'אם אכלת חזיר – שייזל לפחות השומן על הזקן. אך אני אומר: אם אכלת חזיר – שלפחות לא ייזל השומן על הזקן…" (שיש"ק ב, לח).
גם מי שאכל חזיר חס וחלילה, יכול להמשיך ולתרום לבעל הליקוטים תרומה נכבדה לבניין הקדושה: לא לְמַצוֹת את ההנאה האסורה עד תומה.
וכך מפרש מוהרנ"ת את הפסוק בפרשת השבוע: "ובקוצרכם את קציר ארצכם לא תכלה פאת שדך לקצור ולקט קצירך לא תלקט… לעני ולגר תעזוב אותם":
"צריך לרחם על נפשו הענייה, להניח ממאכלו ותאוותיו, על כל פנים 'פאה ולקט', שלא ימלא תאוותיו לגמרי, רק יניח מתאוותיו בשביל נפשו הענייה, שזה בחינת פאה ולקט לעני – ועל ידי זה, הצדיק שהוא בחינת עני, מקבץ ומלקט כל אלו הנקודות טובות של כל אחד ואחד, ובונה מהם בניינים נפלאים" (ליקוטי הלכות, שם).
זוהי עבודתו של בעל הליקוטים; ללקט ולקבץ את הנקודות טובות שבכל אחד מאתנו, ובאמצעותם לבנות את בית המקדש האישי והכללי. זהו גם המסר שחוזר ונשנה בספרי הליקוטים, לאמור: אל תזלזלו בנקודה הקטנה ביותר. כל נקודה חשובה ונחוצה, ומהווה נדבך בבניין הנפלא!
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…