ליפול למקום חדש
ה׳ באב תשע״ט
ספירת העומר היא הלימוד הגדול של רבי נתן על סוד הימים: הספירה הפרטנית מבטאת את העובדה שכל יום הוא דבר עצמאי, שלא היה כמוהו ולא יהיה כמוהו. אין שעה הדומה לחברתה ואין דבר שאפשר לדחות אותו ליום המחרת. את הלימוד הזה צריך להרחיב גם על האדם: אי אפשר לחיות את אותו דבר פעמיים. אפשר לחיות דברים דומים, אפשר לחיות מתוך קיבעון ולחשוב שעושים בדיוק את אותו דבר, אבל במהות הדברים, הכל חדש באמת בכל רגע. "כי מעולם לא היה עכשיו…" (ספירת העומר) (משיבת נפש)
המקום הזה נראה מוכר, מוכר מדי. זה המקום שחשבתי שעזבתי אותו, מתוך הבטחה שהפעם זאת באמת הפעם האחרונה; המקום שיותר מדי פעמים החלטתי לעזוב אותו, וכל פעם אני חוזר אליו מחדש בהפתעה; המקום שכאילו הפך לנקודת הבסיס, למגנט שמושך אותי חזרה מכל כיוון בו אני פונה.
נפלתי, קמתי, נפלתי, קמתי, נפלתי. נכון, למדתי להסתכל על העליות ולא על הירידות, הבנתי שאין דבר כזה בלי נפילות. אבל כשחוזרים אל אותו מקום בדיוק שוב ושוב, מצטיירת תמונה חדשה אליה לא הייתי מוכן: תחושת הכבילה החזקה. הרבה יותר קשה להיאבק מול משהו שניצח אותי כבר עשרות פעמים. הוא מכיר כבר את כל הפתרונות והמהלכים שאנסה להפעיל נגדו.
מול מה צריך להילחם במצב כזה? איך מתמודדים עם מטען כזה כבד?
מלחמה יעילה הולכת ישר לנקודות התורפה. אצל היצר הרע, הנקודות החזקות שהוא יציג יהיו גם נקודות התורפה שלו, כי הוא מועד מראש לכישלון. השקר לא יעמוד. אם השקר נראה מאוד מוצלח, שם נמצאת עוצמת השקר בהתגלמותו, וממילא משם תתחיל השבירה שלו. כשהיצר הרע אומר שנפלת בדיוק לאותו מקום, צריך לומר לו את ההפך: נפלנו למקום אחר. לגמרי. דומה מאוד, אבל הקשר מקרי בהחלט. הוא ינסה להציג את זה כמו גרף שתמיד חוזר למטה, אבל טעות בידו. הנפילה היא בתוך העלייה.
ספירת העומר היא הלימוד הגדול של רבי נתן על סוד הימים: הספירה הפרטנית מבטאת את העובדה שכל יום הוא דבר עצמאי, שלא היה כמוהו ולא יהיה כמוהו. אין שעה הדומה לחברתה, אין דבר שאפשר לדחות אותו ליום המחרת. היום הזה לא יהיה עוד. את הלימוד הזה צריך להרחיב גם על האדם: כל הבריאה מתחדשת בכל רגע. אי אפשר לחיות את אותו דבר פעמיים. אפשר לחיות דברים דומים, אפשר לחיות מתוך קיבעון ולחשוב שעושים בדיוק את אותו דבר. אבל במהות הדברים, הכל חדש באמת בכל רגע. "כי מעולם לא היה עכשיו…"
איך זה שאני חוזר לנפילות של תחילת הדרך? התשובה היא שזה באמת לא יכול להיות. אין אחורה פנה, אי אפשר למחוק את החיים שהתקדמו. יכולה להיות נפילה חדשה בתוך המסגרת הקיימת של היום. היא נראית אולי לא קשורה, שייכת לעולם אחר, אבל זה לא אומר שהאדם נמצא באותו עולם אחר. כל מה שנוכל לומר הוא שיש לו קשר לאותו עולם אחר מהעבר, אבל הקשר הזה לא עולה על גבי המיקום הנוכחי בהווה. לפעמים, אומר רבי נחמן, החלקים האלה מהעבר עולים בגלל שהמקום החדש כל כך מתוקן, עד שהוא מוכשר לטפל ולרומם את העבר הרחוק. גם אם נראה שיש פעמים שלא כך הדברים, אפשר להישאר עם היסוד הפשוט – שזה פשוט לא נכון. אנחנו מתקדמים והנפילות מתקדמות איתנו, ואין דבר כזה לחזור לאותו בור שהיינו בו.
"אם רוח המושל תעלה עליך מקומך אל תנח, כי מרפא יניח חטאים גדולים" (קהלת י). רוח היצר עולה ומתגברת. זה גורם לנו לחשוב שהמקום הרוחני שלנו כנראה שונה ממה שחשבנו. אבל זהו שקר – "מקומך אל תנח". המקום הרוחני שלנו הוא בדיוק איפה שאנחנו עומדים, עם העליות ועם הנפילות. בגלל שאלות וקושיות לא עוזבים את העובדות, שהן אלו שקובעות את מקומנו האמיתי.
ומה עם השאלות? האם הם נידונות להתעלמות, להתכחשות? "כי מרפא יניח חטאים גדולים". ההרפיה מהשאלה בעצמה תנתק אותנו מחטאים גדולים. השאלות המטרידות על מקומנו הרוחני הן אלו שגורמות לנו ליפול משם. הבלבול יוצר את הניתוק, הוודאות יוצרת את החיבור. "עיקר ההתחזקות דייקא על-ידי שהוא רך כקנה, ועל כל השאלות והמניעות והקושיות והבלבולים, הן מעצמו הן מאחרים, על כולם לא ישיב דבר" (רבי נתן, משיבת נפש מב).
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

ושובו אל ה'…
הבה נאמץ לעצמנו את הכח האדיר של אמירת תהלים, יהיה איך שיהיה. ואם הקור העז חדר ללבנו חלילה, לא נמתין לשום התעוררות, רק נטה אוזנינו באמירה זו כפי יכולתנו, כי אז כבר נכללנו בתקוה העצומה.

טעם זקנים – לשה"ק – י
לקריאה ולהורדה: קונטרס "טעם זקנים", שיעורי הרה"ח ר' לוי יצחק בנדר ז"ל, מתורגמים ללשון הקודש. אוצר של שיחות, תורות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב ומאנ"ש מדורות קודמים. קונטרס י

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…