להתחיל מבראשית
כ״ט בסיון תשע״ט
שבת בראשית באה ללמדנו על כוחה של ההתחדשות; להתחיל בכל פעם מחדש. אומנם בכל יום מתחדשת הבריאה, וזאת כדי שכל אחד יוכל להתחיל מחדש בעבודת ה' גם אם בעבר נכשל – הרי גדולה מכך היא ההתחדשות בתחילת השנה, כי זה עתה קיבלנו ראש חָדש, כוחות חדשים, תקוות חדשות!
התכנון היה מושלם, מחר עם שחר הם אמורים לצאת אל היריד הענקי, בו הם יוכלו להרוויח רווח עצום.
הדרך שלפניהם ארוכה מאד, עליהם לחצות ימים ויבשות, חבלי ארץ ומדינות. לשם כך הצטיידו בכל שרק יכול לעזור להם בשהותם בנכר, החל ממזון עמיד ועד לפריטי לבוש לכל מזג אוויר אפשרי.
הם לא חסכו בהוצאות ובמאמצים כדי להשיג את הטוב ואת הבטוח ביותר, השקיעו עמל ויזע להגיע להתארגנות מקסימלית, לשם כך אף שכרו מורה דרך מומחה ושילמו על כך במיטב כספם.
בערב שקדם לנסיעה עמד הכול מוכן ומזומן, אך הם לא אמרו די, עברו שוב ושוב על הרשימה, דיקדקו בכל פרט, והוסיפו להשלים ולסדר.
השחר האיר, הכול עומד ומצפה להופעתם, אבל אז מתברר שפניהם כלל לא מיועדות לנסיעה… הם מתהלכים ישנוניים, מביטים בחוסר עניין במזוודות העמוסות, כאילו אין כל זה שייך להם…
מורה הדרך עומד מתוח: "מה זה אמור להיות?!" הוא שואל נדהם. "לא כלום", הם עונים לו באדישות, "מדי שנה לקראת היריד זה הולך כך; אנו מתארגנים, מכינים את כל הדרוש, אבל בסוף אנחנו נשארים. החלטנו השנה שאנחנו כבר לא מנסים אפילו לעלות על הרכב, אבל את ההכנות אנחנו לא מסוגלים להפסיק, זה כבר הפך אצלנו לנוהג".
הוא לא מבין, הוא לא מסוגל להבין. מה פירוש מכינים ונשארים? אפילו אם היו מנסים כמה פעמים להגיע ולא מצליחים – היו צריכים לנסות מחדש. הן היום יש להם מורה דרך חדש, הצטיידו במפות חדשות ובמיכשור חדיש, למה שלא ינסו?! אבל הם כבר התקבעו בהזנחה הזאת, הם אפילו לא מנסים להשתמש בכלים המעולים שרכשו הפעם.
* * *
"ירח האיתנים", שהוא איתן במצוות, כל אחד מכין בחודש זה את ה"ראש" שלו לכל השנה, כי כל מצוות החגים בחודש זה נועדו לשמש כ"מורה דרך חדש" לכל השנה שלפנינו.
בחגים אלו רכשנו כוחות שמימיים מיוחדים, החל מראש השנה אצל הצדיק, עשרת ימי תשובה ויום הכיפורים, סוכות ושמחת תורה – קדושות על קדושות, הכול מיועד להתחלה חדשה בחיי היום יום לאורך השנה כולה.
דיקדקנו בחגים אלו שהכול יהיה כדת וכדין, שילמנו על כך במיטב, אך כשמגיע הרגע המיוחל, ימי השיגרה, ואנו אמורים לצאת לדרך בתנופת התחדשות, תוקפת אותנו אדישות שמותירה מאחור את כל ההכנות ללא שימוש.
שבת בראשית באה ללמדנו על כוחה של ההתחדשות; להתחיל בכל פעם מחדש. אומנם בכל יום מתחדשת הבריאה, וזאת כדי שכל אחד יוכל להתחיל מחדש בעבודת ה' גם אם בעבר נכשל – הרי גדולה מכך היא ההתחדשות בתחילת השנה, כי זה עתה קיבלנו ראש חָדש, כוחות חדשים, תקוות חדשות!
זה זמנו של היצר לגזול מאיתנו את תחושת ההתחדשות הזאת; הוא משליך אותנו למעין זיקנה שמקפיאה בנו את הרצון להתחדש. עלינו להשיב לו מלחמה שערה: דווקא עכשיו להתחיל מבראשית!
החגים הקדושים היו ה"ראש" שאחריו צריך למשוך את ה"גוף" כולו. כל ההתחלות אכן קשות, אך כאן בדיוק נמצא המפתח להמשכת הכוחות הנפלאים שקיבלנו בירח האיתנים – לכל השנה כולה.
הבה נזכור את דבריו הנוקבים של רבי נתן ('ליקוטי הלכות' תפילין ה-ו): "כי כל הנפילות שבעולם הם מבחינת זיקנה דסיטרא אחרא, שנדמה בעיניו שכבר נזקַן בחטאיו ובמעשיו שרגיל בהם, עד שאי אפשר לו לצאת מהם בשום אופן ח"ו. ובאמת הוא צריך לידע ולהאמין שבכל יום ובכל עת ובכל שעה יש כח ביד האדם להתחדש ולהיות נעשה בריה חדשה ממש, כי השם יתברך עושה חדשות בכל עת, ואין יום ואין שעה דומה לחברו".
וכך הוא כותב במכתב לבנו ('עלים לתרופה' הושענא רבה): "החייתני בדבריך, במה שכתבת שרצונך להתחיל מעתה 'בראשית ברא'. כך הוא המדה וכך יפה לך ולכולנו. ואינך יודע בעצמך מה שכתבת, כי עמוק הוא, עמוק עמוק מי ימצאנו".
נתחיל אם כן מבראשית. לא ניתן לרגשי הייאוש לגזול מאתנו את הכוחות המחודשים. נתחיל מחדש לעמול באמונה, בתורה, בתפילה ובעבודת המידות; נאמין בכוחות שקיבלנו, ואז נראה אותם מלווים אותנו על כל צעד ושעל בהצלחה מחודשת.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.