השכל שבכל דבר
ג׳ באב תשע״ט
על כל צעד בחיים, אפשר להסתכל בשני סוגים של 'מבט', המכונים בלקוטי מוהר”ן בשם 'חכמה וכסילות'. מחד יש את המבט החיצוני, 'מבט הכסיל' מבט המראה את חולשתו של האדם, את סגידתו לתאוות הגוף ומידותיו, אך מנגד קיים המבט הפנימי 'מבט החכמה', מבט שאינו מסתפק בעלעול קל בדפי האשמה, אלא דורש התבוננות יתר, מבט מעמיק המראה את פנימיותה של הנפש היהודית.
צעידתו האיטית של משה ברחבי המרכול השכונתי הפכה מהירה עם הגעתו למקרר הגלידות, את חמשת הדקות הבאות הוא בילה בהתלבטות קשה, האם יבחר בגלידה החלבית בטעם בננה על רוטב התות הנסוך מעליה או שמא בגלידת פיסטוק עם ארומת אגוזים קלה, או שאולי עדיף לנסות את גלידת השמנת שנמסה בפה ומותירה אחריה טעם מתקתק בניחוח מעודן (כך הבטיחה הפרסומת).
את הדרך מהמכולת עד הבית גמע משה בפסיעות גדולות מהרגיל שהלא זו אינה הליכה פשוטה 'הרי עכשיו הוא הולך לאכול גלידה', בהגיעו לביתו רגליו צועדות כמו מאליהן לעבר השיש, בחגיגיות מה הוא תוחב את הכף בקופסת הגלידה מעבירה לצלחת שבידיו והופ… הגלידה כבר בתוך פיו, הגלידה הנמסה בין חניכיו מילאה את כל ישותו הנה אני זוכה לאכול את הגלידה, רגע אחר כך כבר נותרה הצלחת ריקה..
במבט חיצוני:
מה עומד במרכז התעניינותו של משה – ראינו גם ראינו, ההתעסקות סביב הגלידה, העמידה המתעמקת אל מול המקרר עמוס הגלידות לא הותירה מקום לספקות, האכילה התאוותנית גם היא הוכיחה את מידת התייחסותו לגוף ולתאוותיו, בקיצור – "בעל תאוה".
במבט זה משתמש היצר הרע, את התפילה הבאה של משה הוא כבר שרף במחשבות של יאוש, 'הרי אתה כבר מכיר את עצמך' 'תראה איפה אתה מונח' 'תראה מה שאיפותיך, זהו פרצופך האמתי, מה אתה מנסה להתאמץ בתפילה, הרי אין לך קשר אמתי עם השי”ת, הרי רצונך האמיתי הוא הגלידה, כפי שכבר ראינו שנינו'.
את התפילה הוא כבר "מעביר איכשהו", תפילה שלא תשאיר לו חשק לפתוח אחריה איזה ספר קודש, 'שהרי אני לא באמת רוצה את ה' כמו שכבר ראיתי', וכך מתגלגל הגלגל כשהתורה והתפילה הופכים לנטל, או במילים אחרות – יאוש!!!
במבט פנימי:
מה עומד במרכז התעניינותו של משה ראינו גם ראינו, בכל ההתעסקות סביב הגלידה הוא הקפיד על ההכשר, את הגלידה בטעם מנגו הוא פסל בגלל ההכשר המפוקפק, בכל קופסת גלידה הוא בדק תחילה האם היא כשרה על פי ההלכה, העמידה אל מול המקרר עמוס הגלידות בהתלבטות גורלית באיזה גלידה יבחר ליוותה בכל רגע במחשבה על תורת ה', גם אם המחשבה לא זכתה להתייחסות ממשית אבל היא קיימת, צורת האכילה לא הותירה מקום לספקות, הברכה שבלעדיה לא יאכל בשום אופן העידה כי הוא קשור להשי"ת, הברכה (המגומגמת) שבסיומה של הגלידה גם היא הוכיחה את מידת התייחסותו להשי”ת, בקיצור –"יהודי".
במבט זה משתמשים הצדיקים, התפילה שבאה אחרי הגלידה כבר לוותה במחשבות של התחזקות, אמנם אכלתי את הגלידה אבל אכלתי אותה בכשרות, הקפדתי על הברכות שלפניה ולאחריה אמנם שקעתי בתאוות אכילה אבל את רצוני האמיתי יודע השי”ת, יש לי קשר עם השי"ת, עדיין יש לי תקווה לצאת גם מתאוות אכילה.
את התפילה הוא כבר מתפלל בחיות, תפילה שתשאיר לו חשק לפתוח אחריה ספר קודש כל שהוא, 'שהרי אני באמת רוצה את ה' כפי שכבר ראיתי', וכך מתגלגל הגלגל כשהתורה ותפילה הופכים לדבקות אמתית בהשי”ת, שהרי אני באמת רוצה את השי"ת, או במילים אחרות – התחזקות!!!
שני מבטים אלו מכונים בלקוטי מוהר”ן (תורה א) בשם 'חכמה וכסילות'. מחד יש את המבט החיצוני, 'מבט הכסיל' מבט המראה את חולשתו של האדם, את סגידתו לתאוות הגוף ומידותיו, אך מנגד קיים המבט הפנימי 'מבט החכמה', מבט שאינו מסתפק בעלעול קל בדפי האשמה, אלא דורש התבוננות יתר, מבט מעמיק המראה את פנימיותה של הנפש היהודית.
כמובן שלכתחילה צריך הוא האדם להתגבר על תאוות אכילה, אך אם כבר אכל או שיודע בעצמו שאם לא יאכל יהיה ראשו ורובו בתוך הגלידה, אז עדיף שיאכלנה ולא יישאר בה.
אך גם באכילתו עדיין צריך לדעת שבזה הוא מתקן נצוצי נפשו, ע"י שנזהר לאכול בכשרות ומברך תחילה וסוף, וע"י אכילה באופן זה נעשה יחוד קוב"ה ושכינתיה, כמאמר רביז"ל (תו' סב) 'דע, שעל ידי אכילתם של ישראל, נעשה יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה אפין באפין, וכו'רק האכילה צריך להיות מאכל אחר שנתברר וכו', והברור של המאכלים, הוא על – ידי אמונה.
אכילה זו מכונה בלשון חז"ל "תורתך בתוך מעי" כמאמר מוהרנ"ת (לקו"ה הל' חלה ד ג) 'צריכין לידע ולהאמין שאכילת איש הישראלי יקרה מאד, מאחר שאכילתו על פי התורה על כל פנים שאינו אוכל דבר האסור חס ושלום רק הכל על פי התורה, כמו שכתוב, ותורתך בתוך מעי כמו שפרש רש"י שם, כל מאכלי על פיך. וגם מברך על כל דבר תחלה וסוף, ועל ידי זה כל אדם מישראל מברר ברורים הרבה באכילתו'.
(נערך ע"פ שיחה)
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
היום האחרון
ממעשה מאבדת בת מלך, וממאמציו של השני למלכות אנחנו לומדים כמה חשוב להשאר עירניים ביום האחרון. לא להסחף אחר הפיתוים ולא להירדם דווקא ברגעים האחרונים. לימוד חשוב לערב ראש השנה.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
אומן הנסתרת…
כולנו מכירים את אומן הגלויה. אומן של כיכר פושקינא התוססת, אומן של בתי הכנסת, אומן של הציון מלא המתפללים - אבל יש גם את אומן הנסתרת, שאינה גלויה לעין כל ואין לנו השגה בה. על…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…