להיוולד מחדש
י״א באב תשע״ט
בכח אותו צדיק אשר הוא למעלה מן המקום ודן אותנו לכף זכות, מושפעת עלינו ביום הדין הארה עליונה מ"למעלה מן הזמן", הארה שנותנת לנו להבין שאין 'זמן' כלל, וכל הזמן של העולם הזה על שלל פיתוייו ותאוותיו, אינו אלא דמיון פורח וכחלום יעוף. (ראש השנה) (אומן ראש השנה)
להיוולד מחדש בראש השנה
"'אל תדין את חברך עד שתגיע למקומו'; ומי הוא שיכול לידע ולהגיע למקום חברו? כי אם השם יתברך, שהוא מקומו של עולם, ואין העולם מקומו. וכל אחד ואחד יש לו מקום אצלו יתברך, ועל כן הוא לבדו יתברך יכול לדון את האדם, כי הוא יתברך בעל הרחמים, ובודאי הוא מקיים בנו: 'הוי דן את כל האדם לכף זכות'. … ועל כן 'ה' לאורך ימים', היינו שהוא יתברך יכול לעשות ראש השנה, שהוא יומא אריכתא…
"ומי שאוחז בבחינת כסא הכבוד, בבחינת שרשי הנשמות, הוא גם כן בחינת מקומו של עולם … ועל כן הוא יכול לעשות ראש השנה".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב, א)
ביום הדין, כדי לדון את האדם נכון, יש לדעת את 'מקומו' של האדם מתחילתו ועד סופו; מהיכן חצובה נשמתו, היכן היא התגלגלה, ובאילו מקומות ומצבים היא עברה בשנה זו ובקודמותיה. רק אז, ניתן לדון את האדם לכף זכות, ולהיווכח עד כמה הוא טוב וזכאי.
לכך זוכה הצדיק הגדול אשר עבר בכל המקומות והמצבים הקשים שבבריאה, ובכל אלו המקומות המליך את ה' וקישר את עצמו – מכל אותם המקומות הנמוכים והרחוקים – לה' יתברך אשר הוא "למעלה מן המקום", ולא נמשך כחוט השערה אחרי כוחות הרע הנמצאים בכל המקומות הללו, עד אשר הזדכך והתעלה לעילא ולעילא, לאחוז בכסא הכבוד, בשרשי נשמות ישראל!
שם ממקומו הגבוה, הוא יודע לדון את כל אחד (ובפרט את אלו הבאים להסתופף בצילו) לכף זכות. שכן שם מתגלה האמת, שרק המקומות המכשילים שבהם עוברות נשמותיהם הטהורות של ישראל, הם הגורמים להם ליפול.
* * *
אבל כאן זה לא נגמר.
ה"ראש השנה של הצדיק" גבוה יותר מאותו מושג של "למעלה מן המקום". ראש השנה שלו הוא "למעלה מן הזמן"!
בכח אותו צדיק אשר הוא למעלה מן המקום ודן אותנו לכף זכות, מושפעת עלינו ביום הדין הארה עליונה מ"למעלה מן הזמן", הארה שנותנת לנו להבין שאין 'זמן' כלל, וכל הזמן של העולם הזה על שלל פיתוייו ותאוותיו, אינו אלא דמיון פורח וכחלום יעוף.
שני ימי ראש השנה הם יום אחד, 'יומא אריכתא' [=יום אחד ארוך]. זוהי הארה מהימים שלעתיד לבוא אשר עליהן נאמר: "וְהָיָה יוֹם אֶחָד הוּא יִוָּדַע לַיְיָ לֹא יוֹם וְלֹא לָיְלָה". ולכן, כאמור, מושפעת עלינו הארה של "למעלה מהזמן", לבל נשית לבנו לדמיון הזמן, רק נתחדש תמיד כאילו לא התחלנו לחיות.
שכן בו ברגע שנפסיק להזדקן ולהשתעבד למגבלות הזמן, תהיה לנו שנה טובה באמת. כי "על ידי זה שיאמין בבחינת למעלה מהזמן, על ידי זה לא יפול לעולם משום נפילה שבעולם, יהיה איך שיהיה, כי יזכיר את עצמו שיש בחינת 'אני היום ילדתיך' הנאמר במשיח שהוא בחינת למעלה מהזמן, ששם נתתקן הכל, וכל הזמן שעבר נתבטל לגמרי ונעשה כאלו היום נולד ממש, על ידי בחינת למעלה מהזמן שמשיגין הצדיקי אמת שהם בחינת משיח…
"וזה עיקר הכניסה לתשובה ולקדושת ישראל! כי כשיהיה בבחינה זאת, לחשוב בכל עת כאילו עתה נולד, ואפילו אם יעבור עליו מה יתחזק בכל פעם ויחשוב בלבו שעתה נולד, אז בודאי סוף כל סוף יזכה להתקרב לשם יתברך, ואז יתתקן הכל. כי הימים הראשונים יפלו, והכל יתהפך לטובה על ידי תשובתו השלימה ויהיה נכלל הכל בבחינת למעלה מהזמן, בבחינת משיח, בחינת אני היום ילידתיך" (ליקוטי הלכות, מילה ד).
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

ר' הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…