להושיט יד ולקחת
י״ג בתמוז תשע״ט
"…אני יודע, אין לי את מי להאשים – רק את עצמי; אילו הייתי רוצה באמת – הייתי יכול לעשות הרבה דברים טובים. הרי תמיד ניתנת לי האפשרות לבחור בטוב, אבל למעשה, מכל ההחלטות הטובות שלי לא נשאר הרבה, כי קשה לשנות הרגלים, להתמיד ב'קבלות'. יש גם ספקות וניסיונות לרוב…"
"מעלה עליונה וגדולה מן הכל… לקבוע לו… שעה או יותר להתבודד לבדו באיזה חדר או בשדה ולפרוש שיחתו בינו לבין קונו, בטענות ואמתלאות, בדברי חן וריצוי ופיוס שיקרבו אליו לעבודתו באמת…
"והוא דרך ועצה טובה מאד, כי על כל מה שחסר לו בעבודת השם או אם הוא רחוק לגמרי מכל וכל מעבודתו יתברך – על הכל יפרש שיחתו ויבקש מאתו יתברך; ואפילו אם לפעמים נסתתמו דבריו… אף על פי כן זה בעצמו שחָפֵץ לדַבֵּר – טוב מאד".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב כה)
'אבוי, שום דבר לא זז… ספרי המוסר, מאורעות החיים, הדרשנים, הבצורות – כולם תובעים ממני לתקן ולעשות בדק בית רוחני.
'אני אכן מעוניין מאוד לעשות כך, אבל המציאות היא שככל שנוקפות השנים, אני מרגיש רק התקררות ושקיעה גוברת והולכת בטרדות העולם.
'אני יודע, אין לי את מי להאשים – רק את עצמי; אילו הייתי רוצה באמת – הייתי יכול לעשות הרבה דברים טובים. הרי תמיד ניתנת לי האפשרות לבחור בטוב, אבל למעשה, מכל ההחלטות הטובות שלי לא נשאר הרבה, כי קשה לשנות הרגלים, להתמיד ב'קבלות'. יש גם ספקות וניסיונות לרוב.
'כל זאת בנוסף לעיסוקים היומיומיים, הדחופים יותר והדחופים פחות, ו…כבר שנים ששום דבר לא זז.
'אני כבר לא מדבר על התחום החשוב של 'רחמנא ליבא בעי' ששם אין לי מושג בכלל איך להתחיל – אולי תגידו לי באיזו חנות אפשר לקנות כלים לעבודת הלב ותיקון המידות?!'
* * *
ובכן, יש עצה!
עצה נפלאה רבת עוצמה המעוגנת היטב בתורה ובדברי חז"ל שבכוחה לחולל בנו מהפך, לקדם ולהעלות אותנו, לאט אבל בטוח, עד לשלימות רוחנית בדרגה גבוהה מאוד.
והעיקר – העצה הזו זמינה להפליא, לכל אדם בכל זמן בכל מצב, בלי שום יוצא מן הכלל! כל כך זמינה, עד שבכוחה להפוך את כל השאיפות הרוחניות של כל אחד מאתנו, למעשיות ולבנות-השגה. רק להושיט את היד ולקחת.
* * *
מי שרק נכנס בשעריה של חסידות ברסלב יודע בדיוק לאיזו עצה הכוונה, שהיא אכן מקווי היסוד של תורת רבי נחמן – לשתף את הקב"ה בכל הלבטים, השאיפות, החלומות, הכישלונות וההצלחות.
העצה מכונה 'התבודדות' – לקבוע זמן כל יום לעריכת מאזן רוחני אישי, ביחד עם אבא שבשמים, לבקש ולהתחנן לפניו שיעזור ויסייע להתקרב ולהשתפר. לספר לו עד כמה רוצים להיות טובים יותר, לתאר את העיכובים, הספיקות המניעות וכל מה שלא מאפשר להוציא את הרצונות הנפלאים אל הפועל.
וגם: לא לשכוח להודות על כל ההצלחות הגדולות והקטנות, אשר כולן מגיעות מחסדו יתברך, כמו שכתוב: "אלמלא הקב"ה עוזרו – אין יכול לו" (קידושין ל ע"ב).
'עצה' זו מעוגנת היטב בתורה ובנביאים, ובפרט בספר תהילים שכולו שיחות נפש של דוד המלך לפני קונו.
גם בדברי חז"ל ובהנהגות הצדיקים יש לכך סימוכין לרוב. מקור אחד הוא הגמרא (ע"ז ה ע"ב): "אמר להם משה לישראל, כפויי טובה בני כפויי טובה! בשעה שאמר הקב"ה לישראל 'מי יתן ויהיה לבבם זה להם ליראה אותי' (דברים ה, כו), היה להם לומר 'תן לנו אתה' ".
ממקור זה אנו למדים גם שהנהגה זו איננה דווקא של צדיקים וגדולי ישראל, אלא אדרבה, היא נחוצה ביותר לקטנים במעלה. שכן התוספות שם הקשו, מדוע כעס משה רבינו על ישראל, הרי גם הוא עצמו לא הבין את כוונת הקב"ה בעניין זה אלא רק כעבור ארבעים שנה כמבואר שם בגמרא? ותירצו, שמשה רבינו לא היה צריך כל כך לתפילה זו, שהוא הרי לא חטא, אבל ישראל שהיו צריכים לתפילה זו, היו צריכים להבין שזה בעצם מה שרוצים מהם: "הרחב פיך ואמלאהו" – בבקשה תפתחו את הפה!
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…
ערב ראש השנה
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם…
השמחה של סוכות
סמוך לאחר היום הקדוש והנורא, יום כיפור, לאחר שתוקנו שלשת המחיצות הפרוסות לפני התאווה ואפשר להכנס ולשבת ביניהם, אז מתאפשר לנו להכנס ולשבת ביניהם, בבחינת "ופרוס עלינו"...
חג הסוכות
במה התייחד חג הסוכות שזכה לתואר "זמן שמחתנו"? הלא גם בשאר החגים קיים הצווי "ושמחת בחגך"? ואם מצד חשיבותו נראה, לכאורה, שדווקא בחג השבועות בו קיבלנו את התורה המיוחדת לנו מבורא עולם, דוקא אז עלינו…
לקראת ההילולה
לקראת יום הילולת רבינו הקדוש, בח"י תשרי, בעוד פחות משבועיים הרי לפניכם חלק מסיפור מסכת ימי חייו נוראי ההוד של רבינו הקדוש, הנחל נובע מקור חכמה, רבינו נחמן בן פיגה זיע"א, נין להבעל שם טוב…
זמן לשמוח!
ה'פיתקאות' ובהן פסקי הדין שנחתמו ביום כיפור, עדיין לא נמסרו לשלוחים עד 'הושענא רבא'. בכוחנו עדיין להמתיק הכל, אם אכן נתאמץ לשמח את עצמנו ואת בני ביתנו בימי החג הקדושים, ולא ניתן לעצבות על שלל…
הנצחון המכריע
הלימוד שצריך ללמוד מחג הסוכות, שמחת חג הסוכות, הקשר שבין ימי הדין לחג הסוכות - ומה צריך ללמוד מזה על מלחמת הקדושה בטומאה ומלחמתו של כל אחד ביצר הרע.
שמחת תורה
שמחת תורה היא היא "שורש כל השמחות" ומכוחה אפשר לשמוח בכל, בכל החיים, ובכל המעשים משום שהתורה האירה בהם ונתנה להם פשר ותוכן.