להאמין בעצמינו!
י״ב באב תשע״ט
כאשר בא משה רבינו לגאול את עם ישראל ולהוציאם מעבדות לחירות. בני ישראל לא כפרו בו חס ושלום, ואפילו האמינו בו בלב שלם. אך היתה סיבה שגרמה להם לא לשמוע אליו, והיא: "ולא שמעו אל משה מקוצר רוח ומעבודה קשה". כלומר, משום שראו שאין בהם מעשים כשרים וטובים, כפי שאומר המדרש.
הצדיק כמו מכריז ואומר: 'בואו אליי, לכו בדרכיי, ואגאל אתכם'. אך גם אם אנו זוכים להאמין בו, עדיין קשה לנו לשמוע בקולו, כשהסיבה העיקרית – תופתעו אולי לשמוע – היא: חוסר האמונה בעצמנו.
"דהיינו שאומר בלבו: 'וכי ראוי אני שיעשה השם יתברך לי ניסים כאלה? הלא אני יודע חטאי ופשעי המרובים!' ומחמת זה אינו מאמין בדברי הצדיק הרוצה לגאלו ולהשיבו באמת להשם יתברך. וכמו שמצינו כמה וכמה שנתרחקו על ידי זה, מחמת שהם יודעים לכלוכם וטינופם בעוונות, רחמנא ליצלן, אינם מאמינים בכח הצדיק שאפשר לגאלם" (ליקוטי הלכות, תפילין ו, לא).
גם אם אנו מאמינים בכוחה של התבודדות, קשה לנו לפעמים להאמין שגם אנו יכולים לזכות בכח ההתבודדות "לכל טוב, לתורה ועבודה, ולכל הקדושות, ולכל העבודות, ולכל הטובות שבכל העולמות" (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, קיא).
וגם אם אנו מסכימים שראוי לנו לשמוח שמחה גדולה בשמחת יהדותנו, קשה להאמין שאחד כמונו, אם יצליח "להרגיל עצמו ולשמוח בשמחה הזאת, בודאי יזכה לכל טוב וימחלו לו כל עוונותיו" (ליקוטי הלכות, פריה ורביה ג, יג).
גם אם זכינו כבר להאמין בגדולת הספר הקדוש ליקוטי מוהר"ן, קשה לנו לפעמים להאמין שאכן נזכה בכח הלימוד בספר הקדוש הזה "לפתוח כל גידי קשיות הלב" שלנו ולהפוך לבעלי-תשובה גמורים. "כאשר שמענו מפיו הקדוש ז"ל שאמר, שמי שיסתכל בספר הזה בעין האמת, בודאי יהיו נפתחין אצלו כל גידי קשיות לבבו, ויהיה נעשה בעל תשובה גמור" (הקדמת ליקוטי מוהר"ן).
* * *
כך בימינו אלה, וכך גם היה במצרים, כאשר בא משה רבינו לגאול את עם ישראל ולהוציאם מעבדות לחירות. בני ישראל לא כפרו בו חס ושלום, ואפילו האמינו בו בלב שלם. אך היתה סיבה שגרמה להם לא לשמוע אליו, והיא: "ולא שמעו אל משה מקוצר רוח ומעבודה קשה". כלומר, משום "דחזו דלא הוו בהו עובדין דכשרין וטבין [= מפני שראו שאין בהם מעשים כשרים וטובים)" (ילקוט ראובני, וכן מובא בספר מגיד מישרים, פרשת וארא).
הם האמינו בכוחו של משה, אך לא האמינו בעצמם. "שעיקר פגם האמונה שלהם היה מחמת ענוה פסולה, שהוא בחינת מוחין דקטנות, ועל כן באו לפגם גדול כל כך שלא שמעו אל משה" (ליקוטי הלכות, שם).
מחשבות שכאלה, הם פגם אמונה. "כי אפילו אם יאמין בהשם יתברך ובצדיקים ובחבריו הכשרים, שכולם צדיקים, אבל אינו מאמין בעצמו, דהיינו שאינו מאמין שאמונתו שמאמין בחכמים אמתיים וכו' יקר מאד מאד – גם זה פגם אמונת חכמים. ובאופן אחד, פגם הזה גרוע מהכל! כאשר מצוי נגע המספחת הזאת בכמה בני אדם שהם כשרים קצת, ומתחילים להתקרב לאנשי אמת לחכמים וכשרים אמתיים, אבל אומרים על חבריהם: 'הם בוודאי כשרים וצדיקים, אבל מה מועיל לי?! כי אני יודע חסרוני בנפשי שאני מלא חטאים ועוונות ופגמים'. ועל ידי זה נופל ח"ו ומתרחק לגמרי ח"ו, ונופל מאמונת חכמים לגמרי, עד שהרבה נעשו מתנגדים וחולקים על ידי זה. נמצא שכל פגמו באמונת חכמים – ע"י שלא האמין בעצמו.
"כי מי שרוצה לחוס על חייו, צריך לבקש מהשם יתברך, עד שיתחזק באמונת חכמים כל כך, עד שיאמין גם בעצמו, דהיינו שיאמין בגודל כח צדקתם של הצדיקים אמתיים, עד שבוודאי יתקנו גם אותו ויעלו אותו מעלה מעלה אם יאחז עצמו להיות דבוק בהם כל ימי חייו, כי אמונתו בעצמה שמאמין בהצדיקים ומתקרב אליהם יקר מאד מאד" (ליקוטי הלכות, פקדון ה, ז).
* * *
אין זו ענוה לחשוב 'איני ראוי לגאולה'. "כי מוחין דקטנות אינם ענוה כלל, רק מעקמין הלב מהשם יתברך. ומזה צריכין ליזהר מאד מאד… כשרוצה להתקרב להשם יתברך, שהוא בחינת יציאת מצרים" (ליקוטי הלכות, תפילין ו, לא).
"כי באמת בודאי צריך האדם לידע חסרונו שאינו ראוי לגאולה, ולהתבייש בעצמו הרבה. אבל לא שיתרחק על ידי זה ח"ו. רק אדרבא, יאמר בליבו: 'בודאי אני רחוק מאד מאד מגאולה וישועה לפי מעשי הרעים, אבל אני בטוח בחסדו הגדול והנפלא, ובכח וזכות הצדיקי אמת, שהשם יתברך יעזור לי ויעשה עמי חסד תמיד, כאשר עד הנה עזרנו הרבה, ואני מחוייב להאמין בדברי הצדיקים שגילו לנו טובו וחסדו הגדול יתברך, שבודאי יגמור עמנו כרצונו ויגאלנו גאולה שלימה כאשר הבטיחנו, אף על פי שאיני כדאי כלל' " (שם).
גולשים צפו גם ב:

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.

כולם יהיו ברסלב
האם כל הצדיקים שחיו אחרי רבי נחמן לא היו צדיקים? האם לעתיד לבוא כולם יהיו ברסלב? האם חובה על כל אדם להתקרב לרבי נחמן ולהיות חסיד ברסלב? תשובות - בפנים

לכו ונחדש המלוכה
זהו סוד ה'בראשית' מיד אחר ירח האיתנים – להתחיל מבראשית, להתחדש לגמרי ולשכוח את כל העבר. כי "אפילו אם עבר האדם מה שעבר, אפילו אם עבר על כל התורה כולה, אף על פי כן אין…

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

קירוב רחוקים – א
על החובה לעסוק בענין קירוב רחוקים • כוחו של יחיד • התועלת למקרב הנפשות • התענוג הנגרם לקב"ה כביכול על ידי קירוב רחוקים • הדרכות רביז"ל בעסק הקירוב • עובדות מאנ"ש ועוד | מאמר ראשון

גילוי העולמות (א)
לכל אדם ידיעות אודות המציאות, אותן קנה באמצעות כוחות החכמה והבינה שלו ובאמצעות הנתונים שנמסרו לו על ידי חושיו. אולם "דעת" היא התוודעות מסוג שונה אל המציאות. הכוונה לגילוי של הקודש בכל דבר, חיבור כל…

המלך והכפרי
"...פנה המלך אנה ואנה וראה כי אין איש, וכי כל שריו ועבדיו הנאמנים עזבוהו לנפשו, ומשכך, מצא המלך עצמו מיואש. הביט לכאן ולכאן, החל צועד מעט "עד שמצא בית כפרי אחד", ותוך שהוא מבוסס את…

בענין השמחה…
נקודת השמחה בעצם היהדות אמורה ללוות את הנפש לכל מקום אליו תתגלגל. המצוות והטוב שיש בכל יהודי, די בהם כדי להחיות את נפשו תמיד, בכל מצב. חיי אמונה הם כאלו שאינם נתונים לחסדי המצב והמקום.…