לבנות אמון מחדש
י״ח בתמוז תשע״ט
לפעמים, מרד עם לוהט ותוסס, המאיים למוטט לחלוטין ממלכה שלימה, מתחיל בכלל מבחוץ. קבוצות מהגרים ומסתננים שקבעו את משכנם בגבולות הממלכה, מערערים עם הזמן את יציבות השלטון. הם מחדירים ארס שקט של מרדנות ומרירות, משבשים את דעת ההמון, והורסים בהבל פיהם ההרסני הכל…
לפעמים, מרד עם לוהט ותוסס, המאיים למוטט לחלוטין ממלכה שלימה, מתחיל בכלל מבחוץ. קבוצות מהגרים ומסתננים שקבעו את משכנם בגבולות הממלכה, מערערים עם הזמן את יציבות השלטון. הם מחדירים ארס שקט של מרדנות ומרירות, משבשים את דעת ההמון, והורסים בהבל פיהם ההרסני מרקם עדין ואצילי של אמון והערצה. במקרים שכאלו, מלחמת האחים החריפה והידרדרות יחס העם לבית המלוכה, אינם בעיה של ממש בלב האומה. רק נגע חיצוני שיש להסיר אותו. הדרך לשיקום היחסים והשבת האמון היא, להפריד את העם מהפולשים שמבחוץ, וללכד שוב את האומה סביב גרעין אמיתי של אמון והערכה. כבוד מלכות וגאוות העם במלך ובממלכה.
* * *
בשבוע שעבר סיפרה לנו התורה הקדושה על מאורע שכזה. עם ישראל, בניו האהובים של בורא העולם. נזר הבריאה, המיוחדים שבאומות, הנשמות הטהורות עבורם בלבד ברא השי"ת את עולמו על כל פרטיו ואינספור יצוריו. והעם האהוב הזה מאבד ברגע אחד, על סף השגת השלמות המוחלטת את מקומו ומעמדו. צולל לתהום של איסורים חמורים וכפירה שאין דוגמתה.
החטא איום שבמעשה העגל לא נעשה על ידי נשמות ישראל. מי שטשטש את אמון העם היו הערב רב. קבוצת מסתננים מצריים. כל עוד היתה האומה היהודית לעצמה, מבודדת ומבוררת, גאה בליבם רגש עליון של קרבת אלוקים. השי"ת גילה קבל עם ועולם את אהבתו הבלתי נתפסת לישראל. הוא בחר אותם לעצמו מתוך מיליארדי בני אדם זהים לחלוטין. הכריז עליהם 'בניי הם', וקבע להם מקום של כבוד ויקר בעולם. ככלות מסכת ניסים גלויה שכזו, היו ישראל שרויים בהארה שלא מן העולם הזה. 'ישמחו במלכותך' בא אז לידי ביטוי במדרגה גבוהה ובהירה מאין כמותה. שמחה והערצה של העם במלכם, החוזרת ומבהיקה באור חוזר, מראי אהבתו נעדרת הגבולות של הבורא.
כשרגשות שכאלו ממלאות את הלב היהודי, הרגליים נישאות מעצמן לקיום רצון הבורא. הלב שעולה על גדותיו בשמחה מושך בעבותות אהבה ותשוקה את האיברים. זריזות והתלהבות הם סימן ההיכר ללב בוער בכבוד מלכות.
מרד של מסתננים
מישהו מן הצד מאוד לא אהב את הקשר המופלא הזה. בחטא העגל היו אלו הערב רב. הם שהחדירו בלב העם את ארס המרדנות, הרסו במשך הזמן את האמון והערצה. המיתו את הרוח החיה והפועמת בלב היהודי, והחדירו פנימה ספק וחשדנות. כך נהג גם עמלק. הוא שקפץ אל להבת האש היהודית, מכבה בגסותו את האמונה הלוהטת בצאצאי האבות הקדושים. עמלק כמו הערב רב, החדיר בעם השם את התחושה הצוננת של 'עם – קל'. סתם עם וסתם ממלכה. שום דבר מיוחד, עם ככל העמים. מכאן קצרה הדרך לנפילה תהומית.
חטא העגל ריסק את הלב היהודי. ובכל זאת שבוע לאחר מכן, מספרת לנו התורה בפרשת 'ויקהל' איך גם החורבן הזה בא לידי תיקון.
'ויקהל משה את כל עדת בני ישראל' בזהר הקדוש מובא, 'בני ישראל – חוץ מערב רב'. ההתקהלות הזו שבאה בכדי לכפר ולתקן את חורבן חטא העגל, הפרידה את עם ישראל המקורי מהספחת המצרית שדבקה בהם עד עתה. ההתכנסות הזו מוכרחת להיות מבוררת, אסור שערב רב יתערב כאן.
חטא העגל הוא פועל יוצא של ערבוב. עמלק וערב רב מבקשים דבר אחד, לטשטש את זהותם הבוהקת באור אלוקי, של בני העם הנבחר. הדרך להשיג את המטרה הזו היא, לערב בנקודת היהדות שלהם ארס של כפירה ובלבול.
ערב רב, החוצה!
כשנפש יהודית מבקשת לפשוט מעליה את מלבושי הכבדות העכורים של כפירה וריחוק, הדרך הנכונה לעשות זאת היא 'ויקהל', להיאסף. בכדי להיאסף יש להשאיר בחוץ את כל מה שלא שייך לנקודת היהדות. המון דברים הכניסו אל תוכנו הערב רב, דעות ומחשבות, הרגשות וספקות, שכל כולם אינם אלא פרי יצירתם של רוחות זרות. תחושות הריחוק והעייפות שהובילו לחטא העגל, בלבולי המחשבה המטשטשים גם היום את הלב היהודי, מקורם מבחוץ.
אם נבקש לחדש את כוחותינו ולרענן את ההתקשרות שלנו בא-ל חי. ראשית, עלינו להיפרד מכל מה שמגיע מבחוץ. להיאסף ולהתרכז סביב נקודות טובות, מחשבות נכונות ודעת אמיתית ששופעת ממשנתו של משה רבינו.
משה רבינו מגלה ומאיר, שגם אחרי חטא העגל 'עדיין חביבותיה גבן'. בכל מצב ובכל זמן שופעת כלפינו אהבת אב שלעולם לא נוכל לצייר את מהותה. ב'ויקהל' קישר משה רבינו, המנהיג הנצחי, את עצמו עם כל שכבות העם. מהגדולים ועד הקטנים. אפילו הפחות שבפחותים זכה אז להתקשרות של ממש עם משה. צדיקים צופים ומזהים אלוקות בכל מקום. המלוכה האלוקית מתפשטת גם בעשרה כתרין דמסאבותא, וכשמשה רבינו מביט על האחרון שבעם השם הוא רואה בו רק נקודה יהודית, אלוקות. זו הסיבה שקשרה את מנהיג ישראל המופלא והפרוש גם עם הפחות שבפחותים (עי' תורה פ"ב תניינא).
להתקהל בכדי להתפלל
עומדות רגלינו בשערי ימי הפורים. מאורעות המגילה של קודם אלפי שנים, מתמזגות עם מציאות העכשווית. עם ישראל זקוק היום יותר מתמיד לישועה ורחמים. הפרט כמו הכלל שקועים עד צוואר בבור המצוקות והקשיים. משוועים לישועה ולנחמה אמיתית.
ממרחק הזמן והמקום משקיף בן זמנינו על פלאי מעשי המגילה. שואל את עצמו בלי מילים, האם שייך לעורר גם בימינו אותות ומופתים. האם גם בימים של עכשיו מותר לחלום על נס של ממש. ובכן, הדבר אפשרי ומתבקש. ומה שיוכל להביא אותנו אל המציאות הזו הוא הציווי 'לך כנוס'.
קהילה והתכנסות יוצרים אחדות, האחדות משיבה את האמון החיוני כל כך אל לב האומה. הלב היהודי מוכרח להיות ניזון מאמונה. בכדי להתפלל ולפעול ישועה, חייבת לזרוח עלינו הגאווה שמלכות דקדושה. כשעם ישראל מתעורר ומשליך החוצה את כל מה שהתערב בחיי האמונה, מתכנס ומתקהל סביב נקודות טובות של אמונה ותקווה. או אז נפתחים גם שערי התפלה.
'ויקהל' מחדש בלב היהודי את הזיכרון החי, שבכל מצב ומקום לא נוטשת אותנו אהבת האב הרחום. ההתקהלות הקדושה הזו, כשעמלק וערב רב נדחים החוצה, ורק הנקודה היהודית של כולנו לוהטת בצוותה, היא שמעוררת בקרבנו את האמונה והידיעה הברורה של 'עדיין חביבותיה גבן', וגם כש'כולו סג' ונסוג לאחור, עד כדי הנאה והתגעלות בסעודתו של אותו רשע, עדיין 'יחדיו'. כי בכל מקום ומצב יכולים להתקהל ולהתכנס בהתקשרות לקדושת משה. לשוב ולעורר על הפרט ועל הכלל רחמים וחסדים חדשים לגמרי.
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

צעקת החיפוש
החיפוש אחרי נקודת הטוב הוא מעשה הקנאות הראוי ביותר עבור קדושת יהדותנו. והחיפוש הזה מתחיל בספרי הצדיקים, עובר בהכרח דרך שיחת חברים, ונעשה שלם ומוחלט מתוך בירור עצמי.

סוף סוף באומן…
מי בכל זאת עקבו אחר הספינה וניסו לנצל כל פירצה אפשרית בכדי להסתנן לתוכה? היו אלו שני אברכים צעירים מירושלים, הלא הם מיודענו רבי אברהם יעקב גולדרייך וחברו המושבע רבי שמואל שפירא...

ספירת העומר
תולדותיו של כל אדם מישראל הם בבואה של תולדות עם ישראל מאז היותו לגוי. אם כן, פסח וספירת העומר אינם רק "זכר" ליציאת מצרים, אלא ענינו הפרטי של כל יחיד: לזכות ולצאת "מגלות מצרים שהוא…

להרגיש שייך
מי לא משתוקק לחוש רצוי ומועיל, להשתייך למקום טוב ומיוחד? כשהתחושה הזו דועכת, אנו עלולים להיות אבדים לנצח. ואז באה החיות החדשה: אני קיים, אני יחודי – וחלק ממניין יחודי. המספר האישי שלה, הוא זה…

וספרתם לכם – לעצמכם
תקופת "ספירת העומר" היא תקופה של היטהרות והתעלות – את זה כולנו יודעים. בכל יום ויום עולים משער לשער, ומתקנים עוד משהו פגום. הבעיה היא רק, שחלק גדול מאתנו מרגישים מחוץ לסיפור...

אתה עוד תזכה!
כולנו צועדים בדרך ארוכה מאוד שאת סופה קשה לחזות. הסכנה הגדולה ביותר היא שבעיצומו של מסע נתייאש וזהו. לכן, כל כך חשובה לנו ההבטחה 'אתה עוד תזכה' ואם נזכור זאת, ולא נתייאש, הרי שללא ספק…