לבחור בחירה שונה
י״ב באדר א׳ תשע״ט
"ובזה היה תלוי עקר הבחירה של משה במה שהוסיף יום אחד מדעתו".
(ליקוטי מוהר"ן ח"א, קצ)
כל בני האדם, הנמצאים בעולם הזה, יש להם "בחירה". אך בעוד שהבחירה שלנו היא בין הטוב והרע, הרי שהבחירה של הצדיקים הגדולים היא בשטח אחר לגמרי.
כי "יש צדיקים בחינת משה, שכבר קידשו עצמן לגמרי מכל אחיזת הרע, והם כולו קודש, עד שאין להם שום בחירה בשום דבר תאווה. אבל כל בחירתם הוא רק בבחינת 'משה הוסיף יום אחד מדעתו', דהיינו מה שאין יכולין לשית עצות בנפשם איך להתנהג, כי אינם יודעים איך הוא יתברך רוצה באמת. שזה היה עיקר בחירת משה, והצדיקים שהם בבחינתו" (ליקוטי הלכות, העושה שליח לגבות חובו ג, יב).
בעוד שהבחירה שלנו היא בין מ"ט שערי הקדושה לבין מ"ט שערי הטומאה ח"ו, הרי שהצדיקים אינם מתמודדים עם בחירה זו כלל, שכן הם כבר התעלו ויצאו מכל שערי הטומאה וזכו להיכנס לכל מ"ט שערי הקדושה. ובחירתם הגבוהה היא בחירה השייכת כבר לשער החמישים בעצמו. "וזאת הבחירה נמשכת משער החמישים של חמישים שערי בינה שלא השיגו משה, ומחמת שזאת ההשגה לא השיג עדיין, על כן אינו יכול לתת עצה בנפשו כשמגיע לשם, ומשם כל בחירתו" (שם).
בחירה זו היא גבוהה ועדינה כל כך, עד שהיא היא הבחירה שהייתה לאדם הראשון קודם חטא אכילת עץ הדעת טוב ורע. "וזה בחינת הבחירה שהיה לאדם הראשון קודם החטא, שהיה זך בתכלית ועדיין לא ניתן בו יצר הרע, כמו שאמרו רבותינו ז"ל ומובא בפירוש רש"י, ואם כן מאין היה לו בחירה עד שחטא בעץ הדעת? אך כל בחירתו אז, היה בבחינה זאת בבחינת משה הוסיף יום אחד מדעתו" (ליקוטי הלכות, שבת ז, נ).
* * *
אמנם, גם אם מקום ה"בחירה" שלנו רחוקה מאד מה"בחירה" של הצדיקים. הרי שגם אצלנו, קיימת בחירה גבוהה זו של "הוסיף משה יום אחד מדעתו", וגם אנו הקטנים, מתנסים בבחירה מעין זו.
וכפי שאמר רבינו הקדוש מפורשות "שזאת הבחינה היא נמצאת בכל עבודה ועבודה. כי בכל עבודה מעבודת ה' יש דבר שמניחין ומשאירין לאדם בלי מצוה ואזהרה, ואין מצוין עליו שיעשה כן, רק הדבר תלוי בדעתו ובחירתו כמו משה רבנו עליו השלום שהוסיף יום אחד מדעתו בלי מצוה. ובזאת הבחינה היא עיקר העבודה והבחירה, כי נשאר מסופק תמיד איך הוא רצון השם יתברך מאחר שלא ציווה עליו איך לעשות" (חיי מוהר"ן, קצז).
כי מאותה בחירה גבוהה של משה רבינו "משם נשתלשל הבחירה לכל אחד מישראל, ועל כן גם כל אדם יש לו איזה בחינה בהעלם מבחינה זאת, שצריך להבין מעצמו רצון ה' יתברך והצדיק האמת, ולא יטעה את עצמו ויכוון דעתו מאד לה' יתברך, עד שיבטל עצמו לגמרי" (ליקוטי הלכות, יין נסך ד, יב).
וככל שהאדם מתקרב לאותו צדיק גדול, אשר כל בחירתו היא בבחינת "משה הוסיף יום אחד מדעתו" – כך הולכת בחירתו ונעשית דומה לכך. שכן, הצדיק מאיר לאנשיו הארה גדולה מאור האמת, אך אינו אומר להם ברורות כיצד ועד היכן עליהם להתעלות. והם אלו שאמורים לבחור בכל עת כיצד להתעלות ולהתקרב לה'.
קחו לדוגמא אפילו את עניין ההתבודדות – על אף שיש לנו חיוב גמור מרבינו להתבודד שעה ביום, אף על פי כן – גם שם משאירים לנו בחירה של "הוסיף יום אחד מדעתו". שכן, גם שם אומר לנו רבינו "שרצונו שיהיה לנו כל היום כולו התבודדות, ולבלות כל היום על זה, אך לאו כל אדם יכול לקיים זאת. על כן בהכרח לצוות להם שיהיה להם על כל פנים איזה שעה התבודדות, כי גם זה טוב מאד. אבל מי שליבו חזק בה', ורוצה לקבל עליו עול עבודתו יתברך באמת, רצונו שיהיה לו כל היום התבודדות. והזכיר אז מאמר חכמינו, זכרונם לברכה (ברכות כא) 'ולוואי שיתפלל אדם כל היום כולו'" (ליקוטי מוהר"ן ח"ב, צו).
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.