לא מוצאים את השער
ו׳ בתמוז תשע״ט
התשובה היא חסד גדול מהשי"ת, ולא כל אחד ראוי לחסד הזה. הראשונים מנו עשרים וארבעה דברים המעכבים את התשובה. אפילו מי שאינו חוטא גדול, "רק הוא הולך בגשמיות כל ימיו, ואחר כך נתלהב ורוצה לילך בדרכי השי"ת – אזי מידת הדין מקטרג עליו". ובאיזו זכות יזכה אדם פתאום להתקרב לה'?
"אמירת תהילים מסוגל לתשובה…
"והנה, הכל חפצים ליראה את שמך – ואף על פי כן, לאו כל אדם זוכה לעשות תשובה.
"כי יש אחד שאין לו התעוררות כלל לתשובה; ואפילו מי שיש לו התעוררות לתשובה, אינו זוכה להגיע אל… השער של התשובה השייך לו; ואפילו אם מגיע לשם, יכול להיות שהשער של תשובה סגור…
"ועל ידי אמירת תהילים… הוא מתעורר לעשות תשובה… וזוכה… להגיע אל השער… השייך לו, ולפתוח השער".
(ליקוטי מוהר"ן ח"ב עג)
"סגולה ל…" מושג מקובל בציבור ואף מעוגן במקורות, פעולה שעושים בשביל רפואה, פרנסה, שמירה וכדומה, פעולה שאיננו מבינים איך ומדוע היא מועילה. אנשים אוהבים להשתמש בסגולות, אם בגלל שההשתדלות הרגילה קשה מדי עבורם, אם במקרים שזו איננה מועילה.
נראה כעת סגולה קצת שונה, שאינה באה כתחליף להשתדלות הרגילה, אלא כתוספת חשובה.
מדובר בסגולה לאחד הדברים החשובים ביותר ליהודי – תשובה.
כדאי להדגיש, שתשובה איננה מיועדת דווקא לחוטאים; כל התקדמות בעבודת ה' נכללת במובן זה, כפי שלמדנו ב'ליקוטי מוהר"ן' (ח"א ו): "צריך לאחוז תמיד במידת התשובה".
הווי אומר, סגולה לתשובה היא סגולה להתקדמות, לעלייה מדרגה לגרדה, שזה בעצם עיקר עבודת האדם בעולמו.
* * *
כאמור, סגולה זו אינה באה במקום ההשתדלות הרגילה: תורה, מצוות ועבודת המידות. תשאלו אם כן: 'למה צריך אותה בכלל? מי שרוצה לשוב אל ה' – שיתחזק בתורה ובמצוות, וזהו!'
את התשובה לכך נמצא בדברי רבינו: "הכל חפצים ליראה את שמך – ואף על פי כן, לאו כל אדם זוכה לעשות תשובה".
המציאות היא זו שמפריכה את הטענה 'מי שרוצה להתחזק – שיתחזק', שכן כל-כך הרבה אנשים רוצים, אבל אין הדבר עולה בידם.
לחוסר ההצלחה הזאת יש שלוש סיבות עיקריות:
א. "יש אחד שאין לו התעוררות כלל לתשובה".
אין הכוונה למי שבכלל אינו רוצה; הוא לא יקרא את המאמר הזה… רק שהרצון שלו אינו חזק דיו.
ב. "אפילו מי שיש לו התעוררות… אינו זוכה להגיע אל השער של תשובה השייך לו".
התורה היא אחת – ואף על פי כן, לכל אחד יש תפקיד מיוחד בעולם לפי שורש נשמתו, כמו שמצאנו בגמרא, ששאל רב יוסף את בנו של רבה: "אבוך, במאי זהיר טפי?" (= באיזו מצווה היה אביך נזהר ביותר).
מי שינסה לחקות את עבודת ה' של חברו, לא ירגיש סיפוק אמיתי; וגרוע מזאת – הוא עלול להחטיא את מטרתו בעולם.
בנוסף, יש לכל אחד דרך בעבודת ה' לפי מצבו והתנאים שבהם הוא נמצא. רבים נכשלו בדרכם והתייאשו מעבודת ה' רק משום שלא מצאו את ה'שער' שלהם, לפי שורש נשמתם ולפי התנאים שלהם.
ג. מכשול שלישי, שהוא כנראה הקשה מכולם: "אפילו אם מגיע לשם – יכול להיות שהשער של תשובה סגור".
מסתבר שרבים השתדלו, חיפשו ודרשו, עד שמצאו את דרך התשובה המתאימה להם – ובכל זאת הדבר לא עלה בידם.
מדוע?
כי התשובה היא חסד גדול מהשי"ת, ולא כל אחד ראוי לחסד הזה. הראשונים (הרי"ף יומא ו ע"א ומאירי שם פז ע"א) מנו עשרים וארבעה דברים המעכבים את התשובה. אפילו מי שאינו חוטא גדול, "רק הוא הולך בגשמיות כל ימיו, ואחר כך נתלהב ורוצה לילך בדרכי השי"ת – אזי מידת הדין מקטרג עליו" (ליקוטי מוהר"ן ח"א קטו).
באיזו זכות יזכה אדם פתאום להתקרב לה'?
* * *
אכן שלושת הסיבות הנ"ל קשות זו מזו, מה העצה?
קבע לעצמך זמן בכל יום לומר תהילים, כפי שמקובל אצל רבים מישראל, וכפי שבימי תשובה נוהגים לומר תהילים (משנ"ב תקפא, ג). ואם כבר אימצת לעצמך מנהג זה, שַדְרֵג אותו והשתדל להשקיע מחשבה ותשומת לב בתהילים.
כך תזכה לתשובה – לעלות מעלה מעלה בעבודת השם. בהצלחה.
גולשים צפו גם ב:

ואין זה שלי כלל!
"לא להתפעל מהנפילות והירידות הנגלות לעין, אלא לזכור שתמיד פנימיותם נותרת זכה ונקיה ומשתוקקת לבוראה, ומכח זה להשתוקק לצאת מהרפש והבוץ"

הכתר בראש המשיח
זה מה שיביא את הגאולה: אותם יהודים שהיו מוכנים לעבוד את ה', גם כשהרגישו בנפשם שעבודתם היא לחינם חס ושלום; אלו שנשארים תמיד 'איכרים פשוטים' ועובדים את ה' בפשיטות גם כשמשיגים וגם כשלא – הם…

לעבור את הגשר הצר
"וכל אלו הדיבורים האמתיים שכתבתי, הם הם בעצמם הגשר האמתי, שיכולין לעבור עליו אפילו בתהום תחתיות, רק שלא ייפול בדעתו ולא יתפחד כלל, ויבטח ויישען בכוחו של רבינו הקדוש, שגילה כל זה"

מאבק האמונה
כתבה מרתקת על מסירותם של חסידי ברסלב ליהדות בברית המועצות, על הקיבוצים בשנות הזעם ועל הרדיפות שעברו תחת שלטון הקומוניסטים. התפרסמה ב'המודיע' בשנת תש"ך

לא לפחד מהפחד
כאשר מקשרים את הפחד למקור שממנו הוא נשלח, ויודעים שאין זה טבע ומקרה אלא השם יתברך שלח זאת כדי שנתיירא ממנו, הרי שוב אין צורך בהפחדות, והחסדים יכולים להתגלות

ריקודם של "החסידים המתים"
תיאור מרתק, מעטו של הסופר דניאל צ'רני, על ליל שבת אצל חסידי ברסלב בשטיבל הברסלבי ברחוב נובוליפיה בוורשה לפני מלחמת העולם השניה.

הלל צייטלין: עתידה של ברסלב
הלל צייטלין במאמר מרתק: מהו חסיד ברסלב, מיהו רבי נחמן מברסלב, והאם תתקיים דרכו ומשנתו של רבי נחמן מברסלב גם בעתיד. מסמך מדהים ומרתק.