כשמילים לא מספיקות
כ״ט בסיון תשע״ט
אפשר להכביר במילים עד כמה שהכול לטובה, אך להפנים את המסר הזה – קשה מאד. מלים לא יעזרו כאן. רק ניגון, מעומק הלב, יוכל לחבר את ההפכים להרמוניה מופלאה, שאי אפשר להסביר במילים אך מורגשות בבירור. ניגון מחזק ומשמח יכול להפוך את הכול לטובה!
"עיקר הניגון והכלי-שיר, הביא לוי לעולם, כמובא בזוהר… וזה שאמרה לאה: 'הפעם ילווה אישי אלי' – שעתה הפעם שנולד לוי…
"'ילווה אישי אלי' – בוודאי, כי התחברות שני דברים הוא על ידי ניגון וכלי שיר".
('ליקוטי מוהר"ן' ח"א רלז)
רבי נתן השתדל מאד שה'ליקוטי מוהר"ן', עם כל עמקותו הנשגבה, יהיה ערוך ומסודר.
עם זאת ישנם מקרים בודדים, שבהם חיבר רבי נתן במאמר אחד עניינים שהקשר ביניהם לא מובן כל צורכו. המאמר שלנו הוא אחת הדוגמאות לכך.
כל לומד תמה, מה ראה רבי נתן לצרף לסוף המאמר דבר-צחות שהשמיע רבינו על הפסוק "שרים רדפוני חינם" (תהלים קיט, קסא); ובכלל – מה ההבנה של הדברים הללו?
כמובן, מי יוכל לומר שזכה לרדת לעומק הדברים, אבל בכל זאת, הרשות נתונה לנו לבאר את הדברים כפי כוחנו.
* * *
תחילתו של המאמר בסגולתו של הניגון לחבר בין דברים שונים זה מזה.
רבי נתן מבאר, שמכאן כוחו הגדול של הניגון לעורר אדם, גם אם הוא נמצא בדרגה רוחנית הכי נמוכה, ולמשוך אותו לעבודת ה', כפי שאנו רואים בחוש, שאפילו כשנמצאים בעצבות ובחוסר חשק לקדושה, גדול כוחו של הניגון לחזק ולעורר לעבודת ה'.
בעצם, כל מהותו של הניגון הוא שילוב של הפכים: עליות וירידות בטונים ובקצב. הירידות שבניגון אינן סתירה כלל לעליות שבו, אלא אדרבה – הן נותנות לו את יופיו, והכול מתמזג ביחד בהרמוניה לניגון מושלם.
* * *
נעבור כעת לסיום המאמר על דבר הצחות שאמר רבינו על 'רחש' שהוא בראשי תיבות: ר'בנים, ח'זנים, ש'וחטים.
ה'רחש' היווה מתנה שהיו נוהגים לתת ל'כלי הקודש' של הקהילה בעת חתונה. הדבר שימש כעין תוספת למשכורתם הדלה.
צדקה זאת היא חיבור בין הפכים, בין עשיר לעני, בין הנותן למקבל.
אך כשנתבונן במאמר חז"ל: "יותר ממה שבעל הבית עושה עם העני – העני עושה עם בעל הבית" (מדרש רבה ויקרא לד, ח) נראה, שיש בעצם חיבור כפול בין הנותן שהוא בעצם מקבל, לבין המקבל שהוא בעצם נותן.
ואם הדבר נכון כלפי כל צדקה, הרי כלפי נתינת ה'רחש' לרבנים וצדיקים, הדבר נכון שבעתיים.
מכאן – לדבר הצחות של רבינו:
דוד המלך מעיד: "שרים רדפוני חינם". לא רשעים רדפו אותו, אלא גדולים וצדיקים. בתחילה היו אלה אֶחיו, כמבואר במדרש, אחר כך דואג ושאול המלך, ולבסוף שמעי בן גרא ואחיתופל. על רדיפות אלה אמר דוד כי היו 'חינם' – בלתי מוצדקות.
רדיפות אלה שהביאו את דוד פעמים רבות בסכנת-חיים, היו אמורים לגרום לו גם לירידה רוחנית, לרגשות כעס, נקמה, תסכול וייאוש. אולם, דוד המלך מסיים את פסוקו: "ומדבריך פחד ליבי" (תהלים שם) – כל הרדיפות גרמו לו רק להתחזק ביראת ה', כפי שאכן מובא בזוהר הקדוש שכששתק דוד לשמעי בן גרא שביזה אותו, הגיע לדרגתו הגבוהה ביותר, להיות רגל רביעית במרכבה.
למדים אנו אם כן, שיש מצב שבו הריחוק הופך לקירוב, והרעה – לטובה נצחית, כפי שאכן לימדנו רבינו כי "יש עניין שנתהפך הכול לטובה".
אפשר להכביר במילים עד כמה שהכול לטובה, אך להפנים את המסר הזה – קשה מאד. מלים לא יעזרו כאן. רק ניגון, מעומק הלב, יוכל לחבר את ההפכים להרמוניה מופלאה, שאי אפשר להסביר במילים אך מורגשות בבירור.
ניגון מחזק ומשמח יכול להפוך את הכול לטובה!
גולשים צפו גם ב:

אחר פורים…
לקט שיחות ומכתבים בענין "אחר פורים", אותה תורה נפלאה בליקוטי מוהר"ן חלק ב, בה מסביר רבינו את הקשר בין פורים לפסח, באמצעות פרשת פרה הנקראת ביניהם. ורבי נתן שמבאר את הקשר שביניהם לבין רבינו הקדוש.…

פורים כל השנה
אחר שנתעוררו אצל האדם רגשי קודש של כיסופים וגעגועים לעזוב את כל הבלי העולם הזה, ולהידבק אך ורק בהשם יתברך, תמה האדם ושואל, איה הם אותם הכיסופים ביום המחרת, כשאני קם על צד שמאל, ואין…

בפסח נצא לחרות
כולנו עובדים את העולם הזה עבודת פרך שאינה לפי טבענו ואינה לפי כוחותינו, וכל עמלנו לריק. כל פסגה חדשה שהצלחנו לכבוש קורסת מתחת רגלינו, וכל ילדינו הקטנים - אותם רצונות פעוטים של קדושה ושל תום…

פסח באור החסידות
כמה טרחו רבינו ומוהרנ"ת זי"ע לתת לנו להבין, מעט מרחוק, את המתחולל בעולמות ובנפש האיש הישראלי, בחג קדוש ונשגב זה. תילי תילים של הלכות השמיע מוהרנ"ת על פסח. כל אחת מהן משליכה אור אחר, פותח…

חומרות יתירות וחג הפסח
הרה"ג רבי בצלאל גלינסקי שליט"א והרה"ח רבי נתן דוד שפירא ב"ר שמואל ז"ל עונים על השאלה: מה ואיך נהגו חסידי ברסלב בענין "חומרות יתירות" בפסח. האם הקפידו? ועל מה? ובכלל, מה נקרא "חומרות יתירות"? תשובות…

מהות חג הפסח
כמעשה חג הפסח כך מעשהו של עם ישראל בכל שנה בחג הפסח ומעשהו של כל יהודי בכל עת: שעל מנת לקרבו לבוראו, מאיר לו הבורא אור גדול מאוד, אור האמת היכול לכל הקליפות ואין שום…

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

אין כל חדש
האם זה אפשרי שאחרי 20 שנות נישואים אדם יסתכל על אשתו כאילו הוא רואה אותה בפעם הראשונה? האם זה אפשרי שיסתכל על ילדיו כאילו הוא רואה אותם בפעם ראשונה? על פי חוקי הטבע זה לא…

אי אפשר למדוד…
מי שמתחכם בעולם הזה, ורוצה לראות ולבחון היכן, ובאיזו מדרגה רוחנית, הוא עומד באמת, כי אז לא יהיה בכוחו לעמוד מול הנסיון הקטן ביותר. אך מי שיתחזק באמונה אמיתית שבוודאי כל דבר פועל למעלה אלא…