יש אמונה!
י״ח בתמוז תשע״ט
מעלת עם ישראל ועדיפותם על פני כל האומות בקבלת התורה היתה באומרם "נעשה ונשמע". פירוש: הם מוכנים לציית ולקבל כל צו בשמחה, על אף שהם עדיין לא מבינים מדוע זה טוב להם. די להם בכך שהם מאמינים במצַווֶה ובאהבתו אותם כדי לחבב ולייקר בעיניהם כל ציווי שמגיע ממנו, ובכוח האמונה הזו זכו בני ישראל אחר כך שתתגלה אליהם ההבנה בשכל.
תכלית בואנו לעולם הוא כדי לדעת את ה', להכיר אותו בעומק לבנו ונפשנו, להשיג את רוממות מלכותו, קדושתו גבורתו ורחמנותו הנפלאה הגנוזה בתורה ובמצוות.
אך לשם כך עלינו לעמול בָאמונה. האמונה – שלכאורה מהווה את ההיפך הגמור מההכרה השכלית – היא ורק היא הכלי להשגה שבאה בעקבותיה. מי שלא מוכן להמתין ולקבל תחילה את הדברים בדרך של אמונה, לעולם לא יזכה להשגה, כלומר לאיזושהי הבנה שכלית.
עמל ויגיעה בתורה וביראת ה' מהווים התעמקות וירידה לעומק ההבנה השכלית, אך מסתבר שלא פחות ואפילו הרבה יותר מכך יש לעמול על קבלת הדברים בפשטות ובאמונה תמימה.
נקודת הניסיון של כל יהודי היא האמונה, ועיקר העמל בזה הוא להשליך שוב ושוב את אותו רצון פנימי שמַתנֶה קבלת כל מצווה בהבנה בלבד, ולגבור על אותו טבע שאינו וכן לשמוח במצווה אם אין הוא מרגיש את הטעם ואת ההבנה מדוע הוא מרוויח על ידי מצווה זו.
* * *
יסוד זה מבהיר לנו מדוע אנו זקוקים לכל כך הרבה הכנות לחג הפסח.
"פורים וארבע פרשיות הם הכנה לפסח, שהוא יציאת מצרים, שעיקרו היה בשביל לקבל את התורה" (ליקוטי הלכות בב"ט ד-י).
מה יש בפסח ובשבועות שלשם כך זקוקים אנו לחודשים שלמים של הכנה ויגיעה?
מסתבר שכדי לרכוש אמונה צריך להקדים הכנה ויגיעה נפשית עצומה; כדי לקלוט את האמונה אותה אנו זוכים לשאוב בחג הפסח, אנו זקוקים לארבע פרשיות ופורים כהכנה לשלמות האמונה אותה נזכה לקבל בחג השבועות עם קבלת התורה (ראה ליקו"מ ח"ב ח-ט).
פרשיות שקלים, זכור ופרה מכוונים למלחמה בעמלק שכל מהותו מתנגדת לאמונה תמימה; הוא הגורם לאדם שלא יקבל דברים בלי שיבין אותם, ובכך הוא מפיל אותו לבאר שחת.
כך גם פרשת החודש, שאף היא באה לטהר מאותה חלאה שמונעת מהאמונה, ולהכין אותנו לשלמות האמונה בקבלת התורה.
* * *
מעלת עם ישראל ועדיפותם על פני כל האומות בקבלת התורה היתה באומרם "נעשה ונשמע". משמעות הדבר, שהם מוכנים לציית ולקבל כל צו בשמחה, על אף שהם עדיין לא מבינים מדוע זה טוב להם. די להם בכך שהם מאמינים במצַווֶה ובאהבתו אותם כדי לחבב ולייקר בעיניהם כל ציווי שמגיע ממנו.
בכוח האמונה הזו זכו בני ישראל אחר כך שתתגלה אליהם ההבנה בשכל.
זוהי למעשה נקודת האמונה גם לדורות: לא להתנות שום עשייה ואף לא את השמחה בעשייה – בהבנה העצמית, אלא ללכת באמונה אחר מי שציווה על כך ולשמוח בזה.
בעקבות זאת זוכים אט אט, כל אחד לפי מדרגתו, גם להשגה ולהבנה שכלית מסויימת.
* * *
האמונה הזאת מהווה תיקון לחטא הקדמון. שכן שורש כל החטאים נעוץ בחטא של אכילת עץ הדעת על ידי האדם הראשון.
בחטא קדום זה לא היה האדם הראשון מוכן להמתין וללכת תחילה בתום ואמונה מבלי לטעום ולהבין גם בשכל העצמי את שבוראו מצווה עליו.
כדי לתקן זאת יש לעמול דווקא באמונה זו.
אך גם לחטא זה היה תקדים בצורה דקה ועליונה יותר. זוהי 'פגימת הלבנה' שכפי המבואר בספרי המקובלים היא היתה שורש לכל סוגי הפגמים בעולם.
טיבה של פגימה זו נגרמה בעטייה של קנאת הלבנה בחמה על כך שהחמה היא המשפיעה, ולעומתה הלבנה אינה אלא מקבלת.
הלבנה כמו רצתה גם כן להיות משפיעה, וכתוצאה מכך נגרמה פגימת הלבנה – שהוכרחה להתמעט.
קנאת הלבנה – מסביר רבי נתן – הוא השורש של הטבע האנושי המסרב להיות על תקן של 'מקבל' כלומר להיות מאמין, והוא 'מקנא' ורוצה להבין ולהיות זה שמבין בכוחות עצמו.
* * *
מצוות קידוש החודש לא נועדה רק לקביעת המועדים בלבד, אלא היא מיועדת לתיקון פגימת הלבנה.
במצווה זו אנו שבים לתקן את שורשה של טומאת עמלק שמואסת באמונה.
לא לחינם אנחנו רוקדים בעת קידוש הלבנה. יש בכך רמז עמוק: אנחנו שמחים עם המצווה הראשונה שבתורה שהיא מצות קידוש החודש.
בכך אנו מגלים שגם את שאר המצוות אנו מקבלים בשמחה, על אף שאין אנו מבינים עדיין את טיבם ומעלתם.
בכך אנחנו מתקנים את שורש האמונה.
* * *
הדרך ליציאה ממצרים, שכוללת את כל הגלויות והנתיב לקבלת התורה מחדש, היא על ידי שלמות האמונה.
עלינו לעמול אם כן ולהכין עצמנו בשבתות אלו, ולהתחיל להתרגל לקבלת מצוות באמונה ובשמחה – על אף שהלב והמוח עדיין אינם מבינים בדיוק מהו הריווח בכך.
(עפ"י ליקוטי הלכות, נפילת אפיים ד)
גולשים צפו גם ב:

אני יוסף
בפרשיות העוסקות ביוסף הצדיק, מבקשת התורה ללמדינו עד כמה יסודי הוא ענין הצדיק ועד כמה בלתי אפשרי לקיים את התורה – ולהתקרב לנותן התורה, הבורא יתברך, ולעבור בשלום את גליו העכורים של העולם הזה. להילולת…

תחילת תהליך הריפוי
רבינו הקדוש מלמד אותנו, שהדרך היחידה לעצור את המעגל הנואש של ירידת הדעת והנפילה לתאוות היא 'להוליד מחדש' את הדעת. לשם כך צריך אדם לזעוק אל ה'. הזעקה מולידה דעת, שבכוחה הוא מתחיל להכיר מחדש…

שובו בנים…
בעוד הגלות מעיקה בשיא אונה, מתעוררת הנפש משקיעתה בביצת הצרות וצועקת לישועת השם - "ותעל שוועתם", כפי שאומרת התורה.. ואותה שוועה של נפשנו - הכפופה תחת עול הגלות - היוצאת מעומקה של הנשמה, היא זו…

גלות הנפש וגאולתה
חמשת הפרשות אותן אנו קוראים בימי השובבי"ם, והאירועים המתוארים בהם על גלות מצרים וגאולת ישראל, הם חמשת השלבים בגאולת הנפש, גאולתו העצמית של כל אחד ואחד מאיתנו, המתחילה בצעקה הפנימית ומתמודדת עם טיעונו של פרעה…

מה מיוחד בשובבי"ם?
ימי השובבי"ם מסוגלים להעלאת הניצוצות הנפולים משום שבימים האלו אנו קוראים את הפרשיות על הירידה למצרים, הניסים שנעשו שם ולבסוף יצאו ברכוש גדול – וכמו כן בזמן הזה כאשר קוראים זאת בתורה, פרשיות אלו מסוגלים…

"מה שהעולם רחוקים מה' יתברך"
"בלי התבודדות", היו אומרים חסידי ברסלב ותיקים, "גם אם יש לו לאדם את הכל; תורה, עבודה, מצוות ומעשים טובים – חסרה לו הנקודה הפנימית: ישוב הדעת, והרי הוא דומה כעיגול, אשר בתוכו כתוב 'מבולבל', וסביבו…

החפץ חיים והתבודדות
"כל הצרות הרבות הבאות עלינו, שאיננו ניצלים מהן, המה מפני שאין אנו צועקים ומרבים בתפילה עליהן, כי לו התפללנו ושפכנו שיח לפני הקב"ה, בודאי לא ישובו תפילותינו ובקשותינו ריקם ... כמה פעמים ביום צריך לשפוך…

המטרה והאמצעי
המטרה והאמצעי: אדם נתקל בבעיה או בצרה, חלילה. הוא מנסה לפתור אותה וכאשר הוא נכשל - הוא מתפלל. האם אכן כך אמור להיות? האם מטרת התפילה היא לפתור בעיות ולסדר צרות או שמא להיפך: מטרת…

"וצדיק באמונתו יחיה"
אמונתם ומסירות נפשם של חסידי ברסלב לקיים את עצות רבינו הקדוש וללכת בדרכו – דרך של ביטול ואמונה מוחלטים לבורא עולם, באה לידי ביטוי ב"קיבוץ" אליו התקבצו חסידי ברסלב בוורשא הבוערת בלהבות מלחמת העולם השניה.

כשהתלמיד מחזק את הרב
עיון קל במכתב הראשון ממכתבי רבי נתן (עלים לתרופה), אותו שלח רבי נתן לרבינו, בתשובה על מכתב מרבינו לאנ"ש, בו תיאר את קשייו העצומים, וביקש מתלמידיו שיזכרו מה שעשה רבינו עבורם (ברוחניות) ושיתפללו עבורו.

לגור מחוץ לישוב
מה, בעצם, הופך מקום לישוב? אם כמה אנשים עושים מדורה באיזה הר ונמצאים שם שבוע זה עוד לא ישוב. ישוב זה מקום שגרים בו באופן קבוע, ויש לו את החוקים והכללים שלו. יש לבוש וצורת…

פרקים: מגילת סתרים
במדור "פרקים", נספר מדי פעם על פרשיה או דמות בתולדות חסידות ברסלב, על מנת להעשיר את הידע בתולדות החסידות ובתולדות אנ"ש. הפעם נעסוק ב"מגילת סתרים" שגילה רבינו הקדוש, ובה סיפר את אשר יקרה באחרית הימים.…