ישוב הדעת
י״ד באב תשע״ט
כשאדם נמצא במבוכה, הוא צריך לדעת שזאת איננה איזו תקלה החולפת עם הזמן, אלא הכל מכוון מאת ה', וכשהוא רואה 'שלא הולך לו' אל ישב ויחכה עד שזה יעבור, כפי שרבים חושבים ואומרים ש'בסוף הכל יסתדר'. אכן, הכל יסתדר בסוף, אך צריך לדעת שהכל מסתדר רק כמו שתכנן בורא העולם ולא כפי רצוננו ודמיוננו.
רבי לוי יצחק בנדר זצ"ל, מזקני חסידי ברסלב, היה מדבר וחוזר על כך הרבה, שהאדם צריך תמיד ישוב הדעת וכי זהו הבריח התיכון של כל עצות רבינו הקדוש, והוא האמצעי היחידי שעל ידו יוכל האדם לעבור את כל העולם הזה ולקיים את העצות הקדושות.
לישוב הדעת יש הרבה מובנים. הדבר הראשון הוא לזכור את ה'תכלית' – מדוע באנו לעולם הזה, כמו שאמר רבינו לרבי נתן שדבר זה צריך להיות הנושא העיקרי כשהוא מדבר עם בני אדם, כמסופר בשיחות הר"ן רפב.
ידוע הפתגם: "העבר אין, העתיד עדיין וההווה כהרף עין". ראשית כל, לא להתעסק בעבר, כי ממה נפשך; אם עשינו ברוחניות דבר שלא כהוגן, הרי אפשר לתקן, ואם זה בגשמיות – בוודאי עכשיו לא ניתן לשנות כלום. שנית, העתיד עדיין ואי אפשר לדעת מה יהיה בהמשך הזמן, וכמו שפירש"י על הפסוק "תמים תהיה" – קבל בתמימות מה שיעבור עליך ואל תחקור אחר העתיד לבא. לכן אין להיות מוטרדים מהעתיד, אלא להתרכז בהווה. אולם ההווה עובר כהרף עין, וצריכים בכל עת לחטוף עוד ועוד מצוות ומעשים טובים.
בכדי שהאדם יהיה מיושב וממוקד לנצל את כל עתותיו לטוב, למלא את חייו בתוכן אמיתי וקדוש, ולא ליפול בעצבות בגלל העבר – הוא צריך ישוב הדעת: בשביל מה נברא ועל מה הגיע לעולם הזה.
העולם הזה נקרא 'גן המבוכה' כמו שמגדירו הרמח"ל, שכן העולם מלא בדברים המסיחים את הדעת מהתכלית האמיתית, ולכן עיקר הניסיון בעולם הזה הוא לזכור את התכלית שלנו שהיא העולם הבא.
כשאדם נמצא במבוכה, הוא צריך לדעת שזאת איננה איזו תקלה החולפת עם הזמן, אלא הכל מכוון מאת ה', וכשהוא רואה 'שלא הולך לו' אל ישב ויחכה עד שזה יעבור, כפי שרבים חושבים ואומרים ש'בסוף הכל יסתדר'. הן אמת שהכל יסתדר לבסוף, אך צריך לדעת שהכל מסתדר רק כמו שתכנן בורא העולם ולא כפי רצוננו ודמיוננו.
לכן צריך האדם להתחזק ולעמוד איתן בקשרי המלחמה, ולא לתת לעולם הזה להפיל אותו, ובכל מה שעובר עליו ישיב את דעתו אל התכלית האמתית שלשמה נוצר, לעבוד את השי"ת ולקיים את תורתו, לעסוק בתורה ובתפילה באמונה בקדושה בשמחה, ולקיים את תפקידו כיהודי.
(ע"פ שיעור שמסר הרב גיסין. את השיעור ניתן לשמוע ב'אוצרות ברסלב')
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…
ערב ראש השנה
מהיכן הוא מקור המנהג אשר הונהג לאחרונה באומן, לשיר ולרנן, לרקוד ולמחוא כף בראש כל חוצות, ביום הנורא של ערב ראש השנה? היכן שמענו והיכן ראינו דבר שכזה, להרעיש ברמקולים רבי-עוצמה בניגון וקול זמרה? האם…
השמחה של סוכות
סמוך לאחר היום הקדוש והנורא, יום כיפור, לאחר שתוקנו שלשת המחיצות הפרוסות לפני התאווה ואפשר להכנס ולשבת ביניהם, אז מתאפשר לנו להכנס ולשבת ביניהם, בבחינת "ופרוס עלינו"...
חג הסוכות
במה התייחד חג הסוכות שזכה לתואר "זמן שמחתנו"? הלא גם בשאר החגים קיים הצווי "ושמחת בחגך"? ואם מצד חשיבותו נראה, לכאורה, שדווקא בחג השבועות בו קיבלנו את התורה המיוחדת לנו מבורא עולם, דוקא אז עלינו…
לקראת ההילולה
לקראת יום הילולת רבינו הקדוש, בח"י תשרי, בעוד פחות משבועיים הרי לפניכם חלק מסיפור מסכת ימי חייו נוראי ההוד של רבינו הקדוש, הנחל נובע מקור חכמה, רבינו נחמן בן פיגה זיע"א, נין להבעל שם טוב…
זמן לשמוח!
ה'פיתקאות' ובהן פסקי הדין שנחתמו ביום כיפור, עדיין לא נמסרו לשלוחים עד 'הושענא רבא'. בכוחנו עדיין להמתיק הכל, אם אכן נתאמץ לשמח את עצמנו ואת בני ביתנו בימי החג הקדושים, ולא ניתן לעצבות על שלל…
הנצחון המכריע
הלימוד שצריך ללמוד מחג הסוכות, שמחת חג הסוכות, הקשר שבין ימי הדין לחג הסוכות - ומה צריך ללמוד מזה על מלחמת הקדושה בטומאה ומלחמתו של כל אחד ביצר הרע.
שמחת תורה
שמחת תורה היא היא "שורש כל השמחות" ומכוחה אפשר לשמוח בכל, בכל החיים, ובכל המעשים משום שהתורה האירה בהם ונתנה להם פשר ותוכן.