יכול להיות גרוע…
כ״ז בתמוז תשע״ט
כך נמתיק מעלינו את כל הדינים: בכל תקרית, לא נעימה ככל שתהיה, נחפש ונתבונן בחסדים ובהרחבות שנמצאים גם בתוך הצרה בעצמה. אם אנחנו נסתכל על החסד והטוב ונתמקד בו – גם למעלה ישתיקו את המקטרגים וכך נמנע מעצמנו את הישנות התקריות הלא-נעימות.
היה יכול להיות הרבה יותר גרוע…
"'בצר הרחבת לי' – היינו שגם אפילו בהצרה בעצמה ה' יתברך מרחיב לנו, כי אם יסתכל האדם על חסדי ה' יראה שאפילו בעת שה' יתברך מיצר לו – גם בהצרה בעצמה ה' יתברך מרחיב לו ומגדיל חסדו עמו.
"וזה 'בצר הרחבת לי' – היינו אפילו בתוך הצרה בעצמה נתת לי הרחבה בתוכה, מלבד מה שאנו מצפים שה' יתברך יושיענו בקרוב מכל הצרות וייטיב עמנו מאד, אך אפילו גם בהצרה בעצמה, מרחיב לנו".
(ליקוטי מוהר״ן ח״א, קצה)
"צרות באות בזוגות, אפילו בשלשות"… כך טען מישהו. כשהיום מתחיל ברגל שמאל – גם ההמשך איננו מזהיר בדרך כלל.
כבר בזמן חז"ל כה רווח הפתגם: "בתר עניא, אזלא עניותא" [= אחרי העני הולכת העניות] עד שבגמרא (ב"ק צב ע"א) מצאו לכך אסמכתות מהמקרא ומהמשנה.
אכן, אין להכחיש שלפני כל צרה ח"ו, קודמות התרעות בצורת תקלות קטנות יותר, באותו עניין או בענייים אחרים.
כל אי-נעימות, כל תקרית קטנה או גדולה, מעידה בבירור שמידת הדין מתוחה כעת. כך שיש חשש סביר שהתקריות יישנו או אפילו יתחזקו. יתירה מזאת, כל אירוע בלתי נעים, גורם בדרך-כלל לעצבות, רוגז או דיכאון, תחושות שהינן "סגולה" לעונשים נוספים.
שכן הקב"ה מתנהג איתנו באותה מידה שאנחנו נוהגים בה; אם אנחנו נוהגים בחסד ובשמחה – גם הוא מרחם עלינו. "כל המרחם על הבריות, מרחמין עליו מן השמים" (שבת קנא ע"ב). לעומת זה, תחושה של עצבות ו״ברוגז״, רק מחזקת את מידת הדין, כפי שמפורש בגמרא (כריתות ו ע"א) שעצבות וחולשת הדעת מסוגלות ח"ו להרע את מזלו של האדם.
כך נלכדים ח"ו במעגל קסמים: העצבות מביאה תקריות, ואלו מביאות בתורן ליותר עצבות, לתקריות חמורות יותר, וחוזר חלילה.
אבל אפשר לעצור את זה. רבינו מעניק לנו כאן מתנה נפלאה שבאמצעותה נוכל לצלוח את כל משברי- החיים:
"בצר-הרחבת לי"!
בתוך כל צרה, גדולה או קטנה, בלי יוצא מן הכלל, נוכל למצוא "הרחבות". אם רק נתבונן, נראה שבעצם הצרה היתה יכולה להיות גדולה יותר. אם רק נתבונן שבד-בבד עם הצרה הקב"ה מרעיף עלינו חסדים, באותו מישור או במישורים אחרים, ובכלל, זה היה יכול לקרות כבר מזמן ורק חסדי ה' הם שהגנו עלינו עד עכשיו – נוכל לראות ולהכיר שאפילו בעיתות זעם, הקב"ה עדיין אוהב אותנו בלי גבול.
רבי נתן בקורות חייו ממחיש לנו הנהגה זו: גם כשגורש מביתו ומעירו בעטייה של המחלוקת הגדולה, הוא מבשר לבנו במכתביו: "גם כאן לא עזבנו השם יתברך, ויש לנו ב"ה אתרוג נאה ומהודר לחג הסוכות הבעל"ט".
■ ■ ■
כך נמתיק מעלינו את כל הדינים: בכל תקרית, לא נעימה ככל שתהיה, נחפש ונתבונן בחסדים ובהרחבות שנמצאים גם בתוך הצרה בעצמה. אם אנחנו נסתכל על החסד והטוב ונתמקד בו – גם למעלה ישתיקו את המקטרגים וכך נמנע מעצמנו את הישנות התקריות הלא-נעימות.
תועלתה של הנהגה זו אינה רק בעולם הזה אלא גם לחיי העולם הבא. שהרי היסורים נועדו בעצם לעורר אותנו לתשובה – "אם רואה אדם שיסורים באים עליו יפשפש במעשיו, שנאמר 'נחפשה דרכינו ונחקורה'" (ברכות ה ע"א) – אבל תחושות הרוגז, התסכול והאומללות שמלוות את היסורים מקשות מאד על כל שיפור והתעלות.
הדרכה נפלאה זו, למצוא תמיד את החסד ואת הטוב שבכל דבר, משפרת את ההרגשה ונותנת כח ואפשרות לתקן ולשוב בתשובה, כך שבאמת נהיה ראוים לכל הטובות ולכל החסדים.
גולשים צפו גם ב:

חורף
ההמתנה מבררת מהי מידת הרצינות וחוזק הרצון של הממתין. אם רצונו חלש, תשבור אותו ההמתנה והוא ידחה לחוץ. ואם רצונו חזק ואמיתי, תסייע לו ההמתנה בהגבירה את הרצון הזה. ורצון גדול יותר יבנה כלי חזק…

האמן בכוחות עצמך
מכשול גדול על דרך השלימות הוא חיסרון האמונה בכוח עצמו, מכשול זה מביא בגילויים הראשונים בצעדים הראשונים של האדם המתחנך בעבודת ה', לידי רפיון כוח ורפיון רוח, חוסר שמחה ועייפות, אם אין האדם מסיר מכשול…

אל תתייאש!
כשרבינו אמר "געוואלד, אל תתייאש!", "ומשך מאוד תיבת "געוואלד", היו אצלו גם גדולי תלמידיו. וכי להם צריך רבינו לצעוק שלא יתייאשו? אותם צריך רבינו ללמד התחזקות מהי? גם עליהם צריך לעמוד ולדאוג שלא יתייאשו? –…

התעוררות או התחזקות?
שתי הארות מאיר הצדיק בעולם: התעוררות והתחזקות, ואת שתי הדרכים אנו זקוקים לקבל ממנו. לפעמים אנו צריכים לשמוע דיבורי התעוררות, שיעוררו אותנו לבלי לשקוט על השמרים, וידחפו אותנו להתקדם ולהתעלות בעבודת ה'; ולפעמים אנו זקוקים…

צוואתו של רבי נתן מברסלב
ואמר בזה הלשון: נו, כשעזרא הסופר הולך לו, וטרף-פסול מתגברים, כמו שיש היום לאלפים ולרבבות טרף-פסול... אך אני מקוה שדף אחד מספרי רבינו יהיה תיקון לכל. ובכן מצוה אני עליכם שעיקר עסקיכם יהיה להדפיס את…

תפילת נשים
לקט שיחות וסיפורים מתורת רבינו הקדוש ותלמידיו הקדושים זיע"א, והפעם: על כוחה הגדול של תפילת נשים לפני ה' יתברך, שיכולה לבטל כל גזירה; על חשיבותה אצל השי"ת על פי דברי רבינו ז"ל; על רבי שמעון…

איך זוכים להתחדש?
מי שרוצה גם הוא לזכות ל"תמימות ופשיטות", חייב גם הוא לשקוד על דלתי ישיבת הצדיק האמת שילמדהו דרכי התמימות והפשיטות, אשר על ידם יוכל להתחדש תמיד ולהיות 'בן זקונים' אמיתי, המוסיף קדושה ודעת בכל יום.

אין יום שאין בו טוב
הבעיה העיקרית של ה'גדר' שבכל יום ההרגשה שהיא נותנת לאדם היא, כאילו אין אפשרות באותו יום לעבוד את ה'... "שנדמה לו כאילו היום הזה אינו כלום, כאילו אינו מימי חייו, כאילו היום אי אפשר להתקרב…

הכל חדש!
האמונה שהעולם מתחדש תמיד, מעניקה לכל אחד תקווה מלאה להשתנות בכל עת, כי אין שום קביעות לרע, וההרגשה שהמצב חייב להמשך כך – כוזבת לגמרי. בכל יום מתחדשת הבריאה, ועמה מתחדשים חסדים חדשים שעומדים הכן…

לקראת הילולת רבי נתן
לקראת יום הילולת גאון עוזנו מהרנ"ת זיע"א ביום עשרה בטבת מציגה הוצאת 'משך הנחל' הוצאה מיוחדת של השיחות העוסקות בהסתלקותו ו'מכתב הסתלקות מוהרנ"ת' המובאים בספרי "שִׂיחַ שַׂרְפֵי קוֹדֶשׁ" – מאוצרותיו של הרה"ח רבי לוי יצחק…

מיוחד: לקראת הילולת רבי נתן מברסלב
מיוחד: לקראת יום עשרה בטבת הקרב ובא, ליקטנו לכם לקט נפלא על גאון עוזינו, מורינו רבי נתן מברסלב זיע"א. תולדות חייו, מאמרים וניגונים.

חינוך הילדים – מכתבי רבי נתן
לרגל יום הילולת מוהרנ"ת: דברי חיזוק והתעוררות אשר כתב מוהרנ"ת לבניו הקטנים, מלוקטים מתוך ספר מכתביו "עלים לתרופה". במכתבים אלו ניתן לראות האיך חינך מוהרנ"ת את בניו הצעירים, שאף להם הזכיר בכל עת את התכלית…

הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.