חמור שונאך…
ב׳ באייר תשע״ט
כשהצדיקים מסתכלים עלינו, אנחנו נראים להם כחמור טעון עוונות, עד שהיה מקום לומר חלילה שהמראה הזה יעורר בליבם שנאה, כביכול, אלינו. אולם הם, ברחמיהם הגדולים, משתדלים לעזור לנו לפרוק את המשא הכבד מעל החמור, דהיינו שהם מסייעים לנו להיפטר מן העוונות המכבידים ולטהר את עצמנו. (פרשת משפטים)
מדיני המצווה "שאם היה בעל הבהמה שם והלך וישב לו (בצד) ואמר לזה שפגע בו: הואיל ועליך מצווה (שהרי כתוב בתורה שאתה חייב לעזור לי) – אם רצית לפרוק, לבדך פרוק ("ואני", אומר בעל הבהמה, "לא חייב לקחת חלק בפריקה", אזי באופן כזה) הרי זה (הרוצה לסייע) פטור (מקיום המצווה ואינו חייב לסייע לו כלל) שנאמר "עימו" (כלומר לסייע לו רק כאשר הוא עצמו לוקח חלק בפריקה, אבל אין חובה לסייע אם הוא מטיל הכל עליך) (חושן משפט רע"ב סעיף ז')
החמור – חומריות האדם
רבי נתן בליקוטי הלכות מבאר שהחמור הרובץ על מקומו מחמת המשא הכבד מרמז על החומריות של האדם, ומה שהוא "סוחב" על גבי החומריות הזו, הוא משא עוונותיו, עד שבסופו של דבר גם החמור, כלומר החומר, כורע ונופל, כי אין לאדם כוח לסחוב ולסבול את המשקל הכבד של העוונות, כפי שכותב רבי נחמן בליקוטי מוהר"ן (חלק ב' תורה ז' סעיף ג') "כי כל הייסורים הקשים שבעולם אינם נחשבים כלל כנגד המשאוי הכבד של עוונות, חס ושלום. כי כשישראל נופלים בעוונות, חס ושלום, זהו משאוי כבד מאד, שאי אפשר לישא כלל המשאוי הכבד הזה.
כי מי שיודע קדושת ישראל, מאין הם לקוחים, ויודע רוחניות ודקות של ישראל, הוא יודע, שישראל הם רחוקים לגמרי מעוון, ואין עוון שייך להם, כלל כלל לא, לפי גודל קדושתם משרשם וגודל דקותם ורוחניותם".
רחמי הצדיקים
כשהצדיקים מסתכלים עלינו, מבאר רבי נתן (ליקוטי הלכות חושן משפט, פריקה וטעינה א') אזי אנחנו נראים להם כחמור טעון עוונות, עד שהיה מקום לומר חלילה שהמראה הזה יעורר בליבם שנאה והתנגדות אלינו.
אולם הם, ברחמיהם הגדולים, מסירים מליבם כל שנאה, ומשתדלים לעזור לנו לפרוק את המשא הכבד מעל החמור, כפי שמצווה התורה, דהיינו שהם מסייעים לנו להיפטר מן העוונות המכבידים ולטהר את עצמנו.
אבל לסיוע מופלא כזה נוכל לצפות רק בתנאי אחד, מבאר רבי נתן. שגם אנחנו ניקח חלק בפריקת המשא, כלומר שגם אנחנו ננסה כפי יכולתנו להיפטר מן העוונות המכבידים, שלא נשאיר להם את כל העבודה, שנראה גם כן רצון להיטהר, אפילו אין עולה הדבר בידינו.
שלא נאמר להם: "אם רצית לפרוק, לבדך פרוק", כי באופן כזה אין להם חיוב לסייע.
"וכלשונו שם: "אבל אם רוצה לסלק עצמו לגמרי ואינו רוצה להשתדל בתיקון נפשו כלל, רק רוצה שהצדיק בעצמו יעשה הכל עבורו והוא לא יעשה כלל ולא ישתדל בזה כלל, אזי בוודאי אין הצדיק צריך לעסוק עימו כי אי אפשר לעזור לו כשאינו רוצה לעסוק בעצמו בתיקונו".
גולשים צפו גם ב:
הברסלבים הראשונים
מסמך מרתק שרשם זלמן שזר מפיו של הרה"ח ר' שמואל מאיר אנשין על התקרבותו לברסלב, על עלייתו ארצה ועל חסידי ברסלב הראשונים בירושלים.
אומן ראש השנה
לקראת ראש השנה לקט מאמרים העוסקים בקברי צדיקים, בנסיעה לאומן לראש השנה ובכלל, בקיבוץ הקדוש ובנסיעה לצדיקים מרחבי האתר. אוסף מאמרים על אומן ועל אומן-ראש-השנה, חלק ראשון.
היום האחרון
ממעשה מאבדת בת מלך, וממאמציו של השני למלכות אנחנו לומדים כמה חשוב להשאר עירניים ביום האחרון. לא להסחף אחר הפיתוים ולא להירדם דווקא ברגעים האחרונים. לימוד חשוב לערב ראש השנה.
שאלה ללא תשובה
מי הוא שאוסף ציבור כה גדול ומגוון אשר אין בדומה לו בשום מקום וזמן בעולם; אשכנזים וספרדים, חסידים וליטאים, תימנים ומרוקאים, מכל החוגים והעדות, קהילות שלימות, שכולם נקבצו באו לך, כולם כאיש אחד בלב אחד…
אומן הנסתרת…
כולנו מכירים את אומן הגלויה. אומן של כיכר פושקינא התוססת, אומן של בתי הכנסת, אומן של הציון מלא המתפללים - אבל יש גם את אומן הנסתרת, שאינה גלויה לעין כל ואין לנו השגה בה. על…
ראש השנה באומן
תשובות לכמה שאלות שנשאלות בהקשר הזה: לשם מה צריכים לנסוע לצדיקים? מה חסר בתפילה הפרטית של כל אחד? מדוע דווקא בראש השנה? מה אנו מקבלים בעצם מראש השנה של הצדיק? ננסה להבין מעט קט, על…
הדרך לארץ ישראל
מי שיש לו אמונת צדיקים וזוכה להתקרב לצדיק אמיתי ולקיים עצותיו, ועל ידו נעשים תיקונים נפלאים עבור כל העולם, וכי פלא הוא שמתקיים בו מאמר הגמרא בראש השנה "וכולם נסקרים בסקירה אחת", וזוכה להמתקת הדינים…