חכמה של בהמה…
ה׳ באב תשע״ט
יהודי המבקש להתנהג כיהודי, משתדל כל ימיו לעדן את חומריותו, להתעלות מגשמיותו ולרומם את הרגליו למדרגת אדם, אך גם בשעה שהוא מחכים, משכיל ומבין, את שכלו ודעותיו הוא יסכים להשליך מיד ברגע בו תדרוש זאת האמונה.
"אֲשֶׁר נָתַן ה' חָכְמָה וּתְבוּנָה בָּהֵמָּה"
לכל דבר שני קצוות, קצה טוב וקצה רע. החכמה היא, לדעת איך לנהוג כראוי, ולאחוז את המקל בקצה הטוב שלו, במידה הנכונה והישרה. גם למונח 'בהמה' שתי קצוות, 'בהמה' דקדושה, או חלילה סתם בהמה גסה…
עבודתו של יהודי היא, להפוך את גופו החומרי – יחד עם כל תשוקותיו, יצריו ומידותיו, ממצבו הבהמי והגס למדרגת אדם, אך בכך לא תמה העבודה. כעת, אומר מוהרנ"ת, יש לשוב ולהיות בחינת 'בהמה', אך הפעם – בהמה דקדושה. ובל נטעה לחשוב זאת לעבודה של מה בכך, משום שהעבודה הזו קשה ודורשת לא מעט חכמה, וכך אמר רביז"ל: "כי היא חכמה ומלאכה גדולה להיות כמו בהמה".
על מנת להתרומם מגסותו של החומר, ולהעפיל למדרגת אדם, נדרשת כמובן חכמה, אך חכמה עמוקה מזו, נדרשת מאותו 'אדם' על מנת שיוכל להחזיק עצמו גם הלאה, כ'בהמה', היינו לחיות ולנהוג בתמימות ופשיטות ובאמונה טהורה. על כך אמרו חז"ל "אדם ובהמה תושיע השם – אלו בני אדם שערומים בדעת ומשימין עצמן כבהמה".
וכאן נעוץ ההבדל המהותי בין יהודי לגוי. העולם הגויי מחשיב מאוד חכמות וידיעות, אך באותה מידה הוא דבק בכל הוויתו בתאוות נמוכות ושפלות. מצד אחד מחזיק את עצמו האדם לאיש חכם ונבון אין כמותו, מאידך, התנהלותו וכל מהווייו באבוס אחד עם אחרון החמורים. יהודי המבקש להתנהג כיהודי, לעומת זאת, משתדל כל ימיו לעדן את חומריותו, להתעלות מגשמיותו ולרומם את הרגליו למדרגת אדם, אך גם בשעה שהוא מחכים, משכיל ומבין, את שכלו ודעותיו הוא יסכים להשליך מיד ברגע בו תדרוש זאת האמונה.
היכולת היהודית היא להתרומם מעל החומר; גדולה ממנה, היכולת לוותר על השכל לטובת האמונה.
גולשים צפו גם ב:

תפילה לזכות להגיע לציון
חוברה על ידי הרה"ח רבי יצחק ברייטער זצ"ל, הי"ד, בתקופה שבה לא ניתן היה להגיע לציון. כעת, בעקבות מגיפת הקורונה שסגרה את הגבולות בין המדינות, הפכה התפילה הזו שוב לרלוונטית...

ניסן – מתנה נפלאה
דווקא בחודש ניסן עלינו לזכור את הכלל: אסור להתנות את התפילה או את הלימוד בכך שהם יהיו מסודרים ומיושבים כל צרכם, כיוון שכך ורק כך היא דרכה של תשובה: מתוך כל הקלחת ובאמצע כל הבלבולים…

פסח וחודש ניסן
פנינים יקרים במעלת ותיקוני הימים הנפלאים מועדי ה' – ימי חודש ניסן וימי הפסח הקדושים, מלוקטים מספרי "אוצר היראה" הבנוים על דבריו הקדושים של מוהרנ"ת באוצרו הגדול – ליקוטי הלכות (מועדים)

לקרב ולא לרחק!
ליצני הדור בדורו של אברהם אבינו אמרו 'מאבימלך נתעברה שרה'. מה עשה הקדוש ברוך הוא? צר קלסתר פניו של יצחק דומה לאברהם, והעידו הכל 'אברהם הוליד את יצחק'. וכאז כן עתה; גם היום טוענים ליצני…

לקרב אנשים…
לא רק במדבר בנינו משכן לה', לא רק בהר המוריה הקמנו לו היכל קדוש, גם היום אנו עסוקים בהקמת משכן ובבניית היכל קודש. זאת, על ידי שאנו עוסקים בקירוב נפשות ישראל לה' יתברך. וכשמתמקדים ב"גדולים",…

מסתורין במעבה האדמה…
ההסוואה היתה כל כך חזקה, שגם לאחר שסוכני הק.ג.ב. באו לחפש את המקוה לאחר מלשינות שפילה, לא מצאו מאומה. הסוסים התהלכו בחופשיות מעל הפתח המוסווה ואיש לא היה יכול להעלות על דעתו את הנעשה בעומק…

הלחץ…
אחרי שזכינו לתקן בפורים את הנסיונות של "בכוסו", נותנים לנו הזדמנות של ערב פסח לתקן את ה"בכיסו ובכעסו". כך נוכל לצאת משעבוד הנפש הבהמית לחירות הנשמה - להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו. (פסח)

הדרך לפסח
על ידי בחינת פרה אדומה, שנמשכת מפורים, זוכים אחר כך לפסח, שהוא פה-סח, שהתפילה יוצא מהגלות, ועל ידי כך מאירים למתפלל דיבורי התפילה, וממשיכים השגחה למעלה מהטבע [שזוהי טהרת פרה אדומה, הנמשכת מעל לדרך הטבע,…

האבן הכבדה
"היעלה על דעתך שאני מצוה עליך דבר כבד כזה לקחת את האבן כמו שהיא ולשאת ולהרים אותה? התוכל לעשות דבר זה על ידי חכמתך הגדולה?! אך אין כוונתי לזה כלל! רק כוונתי היתה שתקח, למשל,…

הסוד שמאחורי השמחה
"והנה לתדהמתם קם לו לפתע רבי בירך ותוהה בקול: "יושבים פה יהודים חסידים ושותקים?! אני זוכר כי בפולין בסעודות השבת שרו הרבה זמירות וניגונים, מדוע איפוא לא שרים כאן?! וכי תשעה באב היום?!"...